Citrus sinensissweet orange که به فارسی پرتقال نامیده میشود، گیاهی از خانواده مرکبات بومی چین و آسیای جنوب شرقی می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: کمی مرطوب درجه حرارت: شرایط گرمسیر و نیمه گرمسیری درجه سانتیگراد خاک: غنی و زهکش دار
دانستنیهای علمی
دانستنیهای علمی : معروفترین گونه اصلاح شده پرتقال در دنیا تامسون ناول میباشد. پرتقال اولیه، کوچک، تلخ و پر از هسته بودهاست که در اثر تربیت مهندسی ژنتیکی و همچنین انتخاب نوع بهتر و کود کافی درشت تر و شیرین تر شدهاست. پرتقال ابتدا از چین به هندوستان برده شده و سپس آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافت.
خصوصیات - معرفی
خصوصیات ظاهری : درخت آن همیشه سبز است و ارتفاع آن تا ۱۰ متر هم میرسد. پرتقال درخت کوچکی است دارای برگهای سبز و گلهای سفید. پوست پرتقال نارنجی رنگ، کمی ناصاف و میوه آن بسته به انواع مختلف شیرین و ترش، زرد رنگ و یا قرمز میباشد. بسته به انواع مختلف دارای رنگ زرد، زرد تیره و قرمز می باشد. برگ ها سبز تیره و چرمی می باشد.
شرایط نگهداری پرتقال
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
شرایط گرمسیر و نیمه گرمسیری
خاک مورد نياز
غنی و زهکش دار
|
شرایط محیط رشد: خاکهای سبک شنی رسی با پی اچ 5 تا 7 عموما برای توسعه کشت مرکبات مناسب می باشند. در شمال ایران خطر سرما و بالا بودن سطح آب زیرزمینی و در جنوب مشکل گرما، شوری و کم آبی وجود داشته که در توسعه کشت و احداث باغات مرکبات باید مورد توجه قرار گیرد. مناسبترین دما برای حداکثر رشد 25 تا 28 درجه سانتیگراد می باشد. در شمال زمينهای واقع در شيبهای رو به جنوب دامنه البرز در كنار دريای مازندران است كه از ساير نقاط آن منطقه برای كشت مركبات مناسبتر است . بيشتر درختان مرکبات به بافت خاك حساسيت زيادی نشان میدهند و اگر خاك دارای عمق و زهكشی كافی بوده و از pH مناسبی نيز برخوردار باشد به خوبی در آن رشد كرده محصول كافی میدهند.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
خواص درمانی و کاربردهای صنعتی: پرتقال سرشار از ویتامین ث است. اسانسی که از گلهای پرتقال گرفته میشود بنام روغن نرولی Neroli Oil معروف است که دارای بوئی بسیار مطبوع بوده و خیلی گران است و در عطر سازی از آن استفاده میشود. این میوه از انواع وسیعی مواد مغذی گیاهی و انواع مختلف فیبر غذایی برخوردار است. پرتقال حاوی آنتی اكسیدان شامل آلفا و بتاكاروتن، لوتئین و بتا كه پیتوزانتین می باشد. پوست و آب پرتقال تقویت كننده معده، ضد نفخ و ادرارآور می باشد. مصرف جوشانده پوست آن، برای آرام كردن سرفه، رفع سرماخوردگی و سوء هاضمه مفید می باشد. پوست آن به عنوان مرهم برای اگزما و ناراحتی های پوستی مفید است. پرتقال به طور كلی ضد اسپاسم و آرام بخش است.
اسانس پرتقال اثر ضد عفونی كننده دارد و از پوست آن گرفته می شود، اما چون خیلی زود فاسد می شود، همیشه باید تازه مصرف شود و اگر نگهداری شود برای مدت كم، در جای تاریك و خنك باید گذاشته شود.
نحوه تکثیر پرتقال
نحوه تکثیر گیاه: ارقام مختلف پرتقال را با پیوند شكمی روی پایه های نارنج كه از بذر حاصل شده باشند تکثیر می کنند .روش توليد نهال هرچه كه باشد ، كيفيت نهال بالاترين اهميت را در رشد آن و محصول دهی درخت دارد . باغدار بايد كوشش كند كه بهترين نهال ممكن را هر چند با قيمتی بسيار بالاتر از معمول ، تهيه كند ، زيرا درختان حاصل از چنين نهالهايی نه تنها در چند سال اول باروری جبران مخارج اضافی را خواهند كرد ، بلكه پس از آن نيز پوسته ، نسبت به درختان حاصله از نهالهای نامرغوب ، منافع بيشتری خواهند داشت . هنگام خريد نهال ، بايد سعی شود كه كليه نهالها دارای ريشه قوی و سالم باشند و چون به طور معمول بيرون آوردن گياهان از زمين و ترابری آنها از خزانه به محل كشت و در زمستان انجام میشود ، بايد از آسيب ديدن ريشهها توسط سرما جلوگيری به عمل آيد و پس از رسيدن به محل باغ نيز بايد سریعا ريشهها را در زير خاك قرار داد و تا زمان كاشت در همانجا نگاهداری كرد . در مناطق شمال ایران و همچنین در جنوب ایران كاشته می شود.
منابع :
http://en.wikipedia.org/wiki/Orange_(fruithttp://eol.org/pages/582206/overviewhttp://www.bostane.ir/post/137http://www.floridata.com/ref/c/citr_sin.cfmhttp://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Citr گياهان ديگر از همين جنس :
گياهان ديگر از همين خانواده :