شرایط محیط برای پرورش گیاه انجیر عبارتند از: نور: نیم سایه تا آفتابی رطوبت: متوسط تا کمی خشک دما: 16_28 خاک: شنی سبک تا رسی سنگین
دانستنیهای علمی
درخت انجیر گونه ای از جنس فیکوس (Ficus) در خانواده Moraceae بومی مناطق مدیترانه ای میباشد.
در مناطق گرمسیری درخت انجیر به شکل درخت یا درختچه دیده می شود.ارتفاع آن 4 تا 9 متر است و پهنای آن از ارتفاعش بیشتر است . پوست درخت صاف و خاکستری نقره ای است. بسیاری از ارقام آن در باغچه های خانگی وجود دارند.'Celeste', 'Ischia', 'Magnolia' 'Brown Turkey' در جنوب شرقی ایالت متحده امریکا محبوبیت دارند. در مناطق خشک جنوب شرقی نیز 'Adriatic', 'Kadota', 'Mission' عمومیت دارند.
برگ ها منفرد و متناوب به رنگ سبز روشن و بزرگ به طول 1 فوت .برگ دارای 1-5 لب عمیق است که سطح برگ نرم بوده اما در سطح زیرین آن مودار و زبر است.
جنس فیکوس (Ficus) دارای ۶۰۰ گونه میباشد که اغلب انواع آن وحشی یا زینتی هستند مانند درخت معروف به درخت کاتوچو (فیکوس الاستیکا) که هم زینتی است و هم صنعتی. فیکوس بنگالنسیس و فیکوس رلیگیوزا انواع زینتی این گیاه میباشند که در تزئینات و به عنوان گیاه آپارتمانی مصرف زیاد دارند.
خصوصیات - معرفی
گل های کوچک انجیر خارج از دید است و به صورت خوشه هایی درون میوه سبز وجود دارند. میوه بالغ دارای پوست سختی است به رنگ سبز تیره تا قهوه ای یا بنفش تیره دیده می شود که اغلب پس از آماده شدن ترک خوردگی دارند و مغز گوشتی آن دیده می شود. داخل ان پوست سفیدی وجود دارد که توده ای بذر را درون میوه گوشتی احاطه کرده است. دانه ها به میزان کم یا زیاد درون میوه وجود دارند
شرایط نگهداری انجیر
نور مورد نياز
متوسط
آبياري و رطوبت
کمی خشک
دماي مورد نياز
22 درجه سانتیگراد
خاک مورد نياز
شنی سبک تا رسی سنگین
|
درخت انجیر را در انواع مختلف خاک از شنی سبک تا رسی سخت میتوان کاشت. در اراضی شنی سبک خطر حمله نماتود بسیار زیاد است. بهترین خاک برای کاشت این درخت اراضی لیمونی است. در این نوع اراضی میوه دادن درخت به علت رشد زیاد شاخ و برگ دو یا سه سال به تاخیر میافتد.
به همان اندازه که درخت انجیر به گرمای زیاد مقاوم است نسبت به سرما مخصوصا در دوره جوانی حساس است و سرما یک عامل محدود کننده در کاشت این درخت میباشد. اثر گرما و رطوبت در میوه انجیر نسبت به نوع مصرف میوه متفاوت است. انجیرهایی که برای کنسرو و یا در شیرینیپزی مصرف میشود در هوای مرطوب محصول مرغوبتری میدهد تا در هوای گرم و خشک و برعکس میوه درختان انجیری که در هوای خشک و نسبتا گرم کاشته شدهاند برای تهیه انجیر خشک مرغوبتر است تا آنهای در هوای مرطوب عمل آمدهاند.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
بر اساس تحقیقات انجام شده، برگهای درخت انجیر بدلیل داشتن خصوصیات تسکین دهندگی و دافع کرم روده مورد استفاده قرار گرفته و دم کرده برگ درخت انجیر مسکن بوده و برای معالجه سرفه تجویز شدهاست.
میوه انجیر برای نرم کردن سینه و روده و دارای خاصیت ویژهای میباشد. انجیر تازه منبع غنی بتاکاروتن و ویتامین ث است که در جلوگیری از ابتلا به سرطان کاربرد دارند.
جوشانده انجیر در التهاب دستگاه تنفسی و غرغره کردن آن برای گلو درد و سرماخوردگی مفید بوده و عفونتهای لثه را نیز درمان میکند. خوردن انجیر تازه و خشک سبب لینت مزاج و یبوست مزمن را درمان میکند و در طب جدید شربتی برای رفع بیماریهای یبوست کودکان تهیه شدهاست.
مقابله به آفات انجیر
از انواع آفات درخت انجیر: سیمتیس نمورانا، هسپروفانس گریزئوس، سفیدک انجیر، موزائیک انجیر، شکاف خوردن میوه انجیر و بیماری ترشیدگی میوه انجیر.
نحوه تکثیر انجیر
بذر آن در بهار کاشته می شود و اولین زمستان نهال ها در گلخانه می مانند و وقتی اندازه نهال به میزان کافی بزرگ شد آن را از گلخانه خارج می کنند. همچنین قلمه زدن نیز از راه های دیگر برای تکثیر است با استفاده از قلمه های 10_12 سانتی متری و این قلمه ها باید از سرما به دور باشند. بهتر است قلمه ها در گلدان های جداگانه قرار داده شوند.
منابع :
http://fa.wikipedia.org/wiki/انجیرhttp://www.floridata.com/ref/f/ficus_c.cfmhttp://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Ficuhttp://www.sphinxsai.com/Vol.3No.1/pharm_jan-mar11 گياهان ديگر از همين جنس :
گياهان ديگر از همين خانواده :