فروشگاه اینترنتی گل و گیاه نارگیل            
امروز جمعه ۱۴۰۳/۹/۲۳         
  

Crocus LongiflorusCrocus که به فارسی زعفران زینتی نامیده میشود، گیاهی از خانواده زنبق بومی مدیترانه و آسیای صغیر می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: کمی مرطوب درجه حرارت: متوسط تا خنک درجه سانتیگراد خاک: سبک با زهکشی کامل
زعفران زینتی
زعفران زینتی

دانستنیهای علمی



نام علمي
Crocus Longiflorus
نام لاتين
Crocus
خانواده (تيره)

زعفران (جمع انگلیسی: crocuses یا croci) یک جنس از گیاهان گلدار در خانواده زنبق شامل 90 گونه چند ساله در حال رشد از بنه است. بسیاری از آنها برای ظهور گل (زینتی) در پاییز، زمستان و یا بهار کشت می شود. زعفران های مادری به زمین های جنگلی، بوته زارها و دشت های بی درخت پوشیده از گلسنگ تعلق دارد. کشت و برداشت زعفران برای اولین بار در مدیترانه مستند شده است.



زعفران زینتی زعفران زینتی

خصوصیات - معرفی


زعفران زینتی گیاهی کوتاه و چندساله ی برگریز می باشد که از بنه معمولا برگهایی خطی با نوار مرکزی نقره ای رشد می کند. گلها جام شکل و کروی به قطر 15-5 سانتیمتر بوده و گاهی در پاییز یا اوایل بهار معطر هستند. گلها به رنگ آبی، بنفش، سفید، زرد با رگه های تیره در انتهای ساقه ظاهر می شود. گونه های زعفران از نظر باغبانی به عنوان پداژه های (بنه) گلدهنده پاییزی، زمستانی و بهاری مهم می باشند. البته مهمترین آنها گونه های بهارگل می باشند که از این گونه ها بعنوان گیاهی باغی و گلدانی استفاده می گردد. پهنک برگها باریک و خطی و نیزه مانند است و بیشتر برگها دارای شیار مرکزی و کاملا مشخص هستند که در پشت بصورت برجسته و با شیار سطح فوقانی برگ مطابقت دارد. ساقه گلدهنده (اسکیپ) بوسیله برگهای حقیقی و غلافدار حفاظت می گردد.



Crocus Crocus

شرایط نگهداری زعفران زینتی



نور مورد نياز
نور مورد نیاز گیاه زعفران زینتی
زیاد
آبياري و رطوبت
رطوبت مورد نیاز  زعفران زینتی
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
دمای مورد نیاز  زعفران زینتی
متوسط تا خنک
خاک مورد نياز
خاک مورد نیاز  زعفران زینتی
سبک با زهکشی کامل

اکثر گونه ها و ارقام زعفران باید در یک موقعیت آفتابی کشت شوند. خاک مناسب جهت کشت آنها خاکی با شن زیاد به دلیل زهکشی خوب توصیه می شود. خاکهای شنی و لومی شنی با بیش از دو درصد ماده آلی مناسب هستند و این شرایط بهترین رنگ این گیاه را تضمین می کند. در خاک های سنگین باید مقداری شن اضافه گردد و جهت بهبود زهکشی این گیاه احتیاج به خاک معمولی با کمی کود پوسیده دامی دارد. مقدار آب آن مانند گلهای دیگر باغچه میباشد. گل زعفران زینتی به آفتاب کامل و سایه جزئی نیاز دارد. مناطق سایه دار باید حداقل 4 ساعت در روز آفتاب کامل داشته باشند. از نظر دما زعفران برای رشد به دمای متوسط تا خنک احتیاج دارد وگرما به باز شدن شکوفه هایش کمک می کند.



Crocus Longiflorus Crocus Longiflorus

خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی


گونه ساتیووس (خوراکی) نماینده اصلی گروه پاییز گل می باشد که از کلاله های خشک شده نارنجی رنگ متمایل به قرمز این گونه زعفران تولید می گردد که کاربردهای گسترده دارد. بعنوان مثال در غذا، دارو، رنگسازی، نساجی و بعنوان ادویه و عطرها استفاده می شود. زعفران در کارخانجات صنایع غذایی در تهیه انواع سوسیس و مارگارین، کره، پودرهای کیک و انواع دسرها، برخی نوشابه ها، ژله، بستنی، شکلات، پودرهای سوخاری و طعم دهنده مرغ استفاده می گردد. این گیاه ارزشمند سبب بهبود عملکرد سیستم گوارش و افزایش اشتها شده و از آن جا که طبیعت گرم دارد، سرفه و سرماخوردگی را درمان می کند. نفخ و اسید معده را از بین می برد. به گردش خون کمک کرده و اختلالات کلیه، مثانه و کبد را درمان می کند. از درد قاعدگی کاسته و علاوه بر تصفیه خون، خاصیت ضدالتهابی نیز دارد. خاصیت ضدسرطانی داشته و با اضطراب و افسردگی مقابله می کند. استفاده موضعی از زعفران، زخم و سوختگی ها را سریع تر بهبود می بخشد. برای کاهش دادن کلسترول خون نیز بسیار موثر است.



معرفی و راهنمای پرورش گیاهان زینتی فضای باز - زعفران زینتی معرفی و راهنمای پرورش گیاهان زینتی فضای باز - زعفران زینتی

نحوه تکثیر زعفران زینتی


زعفران زینتی بوسیله بذر و پداژه قابل افزایش است. اکثر گونه های زعفران و ارقام آنها از طریق غیرجنسی افزایش می یابند. پداژه، سالانه جایگزین می شود و روی پداژه کاشته شده پداژه جدیدی توسعه می یابد. دوره کاشت برای زعفرانهای بهارگل، مهرماه و برای گونه های پاییز گل، شهریور است. سیستم کاشت هم بصورت کرتی است و هم بصورت ردیفی در عمق کاشت 7 تا 10 سانتیمتر می باشد. پیاز را داخل حفره ی آماده شده بطریقی که سر پیاز به طرف بالا قرار گیرد قرار دهید و سپس خاک و کودی را که آماده کرده اید روی آن و اطراف آن بریزید و آبیاری کنید . توجه شود که به آب زیاد احتیاج ندارد و در فاصله دو آبیاری خاک را خشک نگهدارید. بعد از پایان عمر برگهایش، آبیاری را قطع کنید .موقعی که عمر گلهایش به پایان رسید هر هفته با کودهای تقویتی آن را تقویت کنید، زمانی که برگهایش خشک شد دیگر به آن کود ندهید .برای تمام گونه های زعفران کاشت در عمق کم بعلت افزایش حساسیت به یخ زدگی توصیه نمی شود. زعفران زینتی بصورت کشت در آب و یا ظرفهای سفالی سوراخدار نیز زیبایی خاصی دارد. بهتر است 3 تا 4 پیاز را در یک ظرف آب قرار دهید. جهت کشت مستقیم در آب کاشته باید اطراف و زیر پیاز مقداری پنبه قرار داده شود تا ریشه دهی تسریع گردد .توجه داشته باشید که مقدار آبی که در ظرف می ریزید همیشه پائین تر از سر پیاز باشد و طوری پیازها را قرار دهید که سر آنها از آب بیرون باشد.



Crocus Crocus



منابع :
http://en.wikipedia.org/wiki/Crocus
http://www.beytoote.com/health/cure-herbaceous/pro
http://www.rhs.org.uk/Plants/4906/Crocus-longiflor
قاسمی قهساره، م.، م. کافی. 1384. گلکاری علمی و عمل


 
 
 


گياهان ديگر از همين جنس :
 



گياهان ديگر از همين خانواده :
 
  

نظرات و پرسشهای کاربران

پایگاه اینترنتی نارگیل به عنوان یکی از اولین سایت های تخصصی و جامع ترین دایره المعارف گل و گیاه و باغبانی فعالیت خود را از سال ۱۳۸۷ آغاز کرده و از سال ۱۳۹۱ امکان خرید اینترتی محصولات مرتبط با این حوزه مانند انواع گل و گیاه و بذر، خاک و کود های کشاورزی، سموم دفع آفات و ابزار باغبانی را برای علاقه مندان گل و گیاه فراهم نموده است.
© 2024 تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است.