Crocus aureus yellow crocus که به فارسی زعفران زرد نامیده میشود، گیاهی از خانواده زنبق، بومی نان، یوگوسلاوی، بلغارستان، رومانی و شمال غرب ترکیه می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: کمی مرطوب دمای محیط: نواحی معتدل تا گرم و خشک خاک: خاک هایی با مواد غذایی متوسط
خصوصیات - معرفی
گیاه "زعفران زرد" یا "زعفران زرد هلندی" گونه ای از جنس زعفران و خانواده زنبق سانان می باشد. این گیاه به صورت خودرو در یونان، یوگوسلاوی، بلغارستان، رومانی و شمال غرب ترکیه رشد می کند. و دارای گل هایی معطر به رنگ نارنجی – زرد همانند آتش است. در مقایسه با گونه های دیگر زعفران که گیاهان بزرگتری تولید می کنند مانند گونه C. vernus، این گونه ی گیاهی گل های کوچکتری به اندازه ی 5 تا 6 سانتیمتر تولید می کند. این گیاه دارای کورم های چندساله و برگ های سبزرنگ می باشد.
از این گیاه عمدتاً به عنوان گیاهی زینتی استفاده می شود و به دلیل تولید گل های زیبا در باغ ها و فضاهای سبز مورد کشت و کار قرار می گیرد. نام دیگر این گیاه C. flavus است که نام گونه آن (کلمه flavus) به معنی "زرد خالص" می باشد.
این گیاه دارای سه زیرگونه است که شامل موارد زیر می باشد:
1- Crocus flavus subsp. dissectus: بومی غرب ترکیه است.
2- Crocus flavus subsp. flavus: بومی یونان، ترکیه، بالکان و اوتاه (ناحیه ای در غرب ایالات متحده) می باشد.
3- Crocus flavus subsp. sarichinarensis: بومی ترکیه است.
گیاه زعفران زرد به خوبی در خاک های شنی و فقیر یا دارای مواد غذایی متوسط رشد می کند.
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
نواحی معتدل تا گرم و خشک
خاک مورد نياز
خاک هایی با مواد غذایی متوسط
|
مقابله به آفات زعفران زرد
کورم های این گیاهان ممکن است توسط موش های بزرگ یا کوچک و یا سنجاب و خرگوش آسیب دیده و خورده شود.
یکی دیگر از مشکلات این گیاه این است که غده ها یا کورم های انبار شده ممکن است پوسیده یا فاسد شوند.
نگهدارى غده های برداشت شده معمولاً به اين صورت انجام مى شود که این غده ها یا بنه هاى درشت و سالم را جدا نموده و در انبارهاى خشک و داراى تهويه مناسب تا ارتفاع ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر انباشته و تا اواخر تابستان (مرداد و شهريور)، که زمان کاشت است، نگهدارى مى کنند. براى جلوگيرى از هر گونه آلودگى قارچی، غده ها را با سموم قارچ کش مانند بنليت و سولفات مس ضدعفونى مى کنند و به هنگام کاشت، غلاف قهوه اى رنگ روى آن را جدا مى کنند به طورى که آخرين لايه روى غده بماند.
نحوه تکثیر زعفران زرد
دو روش برای ازدیاد این گیاهان وجود دارد. یکی کشت بذرهای آنها بلافاصله پس از رسیدن در شاسی سرد است و دیگری استفاده از کورملت ها در زمان خواب می باشد. غده ها یا بنه هایی که براى کاشت انتخاب مى شوند از فندق بزرگتر و از گردو کوچک تر و وزن آنها ۸ گرم به بالا و داراى جوانه انتهایی سالم و بدون پوسيدگى است، هر چه بنه درشت تر باشد محصول به دست آمده مرغوب تر و عملکرد سال هاى ابتدایی کشت بيشتر خواهد بود. هنگامي که برگ ها کاملاً خشک شدند (از اواسط خرداد ماه) بنه ها را از خاک خارج می کنند.