Citrus garrowayMount White Lime که به فارسی سیتروس گارووای نامیده میشود، گیاهی از خانواده سدابیان بومی استرالیا می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: کمی مرطوب دمای محیط: نواحی گرمسیری خاک: خاک های حاصلخیز
نام لاتين
Mount White Lime
خصوصیات - معرفی
"سیتروس گارووای" یا "لیموترش کوهی سفید" یکی از درختان میوه کوچک یا درختچه های خانواده سدابیان (Rutaceae) و از جنس مرکبات (Citrus) می باشد.
ساقه های این گیاهان به ندرت به حدود 30 سانتیمتر طول می رسد. فاصله ی میانگره ها از هم حدود 4 تا 15 سانتیمتر (عمدتاً 6 تا 10 سانتیمتر) بوده و دارای خارهایی به طول 2 تا 5 میلیمتر، یا فاقد خار می باشند.
برگ ها دارای زیاد و متعددی از منافذ ترشحی و روغن دار می باشد. پهنک برگ دارای 2.5 تا 5 سانتیمتر طول و حدود یک تا 3.5 سانتیمتر عرض می باشد. شاخه های برگ دار اغلب دارای خار نیز می باشند.
گل ها دارای گلبرگ های بی کرک و حدود 15 عدد پرچم هستند. میله های پرچم ها حدود 4 تا 5 میلیمتر طول دارد.
میوه ها استوانه ای شکل، به طول 7 تا 10 سانتیمتر و عرض 2.5 تا 3.5 سانتیمتر می باشند. سطح میوه ها چروکیده و دارای غدد ترشحی اسانس دار در زیر اپیدرم می باشد. وزیکول ها یا کیسه های حاوی آب میوه در این گیاه، سخت و محکم و حتی نسبت به دیگر گونه های جنس مرکبات یا سیتروس نیز سخت تر و محکم تر هستند.
به نظر می رسد که گیاه Citrus garrowayi در استرالیا، بهتر گونه های Citrus australasica و Citrus australis باشد.
شرایط نگهداری سیتروس گارووای
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
نواحی گرمسیری
خاک مورد نياز
خاک های حاصلخیز
|
این گیاه عمدتاً در جنگل های دارای بادهای موسمی یا حاشیه ی جنگل های بارانی رشد می کند.
این گونه ها همچنین برای رشد بهتر به آبیاری منظم، نور زیاد و خاک های حاصلخیز نیاز دارند.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
میوه های این درختان را به صورت مصرف تازه خوری یا به عنوان نوشیدنی مورد استفاده قرار می دهند.
همچنین این میوه ها برای تولید نوشیدنی های دارویی، مارمالادها و طعم دهنده ها بسیار مناسب می باشند.
پوست ساییده شده و پودر شده ی میوه ها برای تهیه ی ادویه های مختلف به کار می رود. همچنین از آن می توان روغن معطری نیز استخراج نمود.
نحوه تکثیر سیتروس گارووای
تکثیر این گیاهان از طریق کشت بذرهای آنها به آسانی انجام می پذیرد.