Citrus auratiumBitter orange که به فارسی نارنج نامیده میشود، گیاهی از خانواده مرکبات بومی جنوب ویتنام می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: مرطوب درجه حرارت: معتدل تا گرم درجه سانتیگراد خاک: سنگین، غنی و زهکش دار
دانستنیهای علمی
نام علمي
Citrus aurantium
دانستنیهای علمی : نارنج هیبریدی بین Citrus maxima و Citrus reticulata می باشد. اکثر گونه های نارنج برای روغن های ضروری آن استفاده می شود. در عطرسازی نیز کاربرد فراوانی دارد. نارنج در گروه گیاهان دارویی نیز قرار می گیرد زیرا ترکیبات فعال شناخته شده ای در این بحث دارد. در فصل بهار درختان نارنج ، شكوفه و گل سفيد معطري ميدهند كه بهار نارنج ناميده مي شود. در ايران، شهرهاي شيراز ، ساری و بابل مراكز بدست آوري بهار نارنج در بهار است .
خصوصیات - معرفی
خصوصیات ظاهری :درخت نارنج یک گیاه همیشه سبز بوده و ارتفاع آن تا 9 متر نیز می رسد. گل ها سفید و دوجنسی بوده و هم بصورت آپوماتیک و هم با کمک حشرات گرده افشانی می شود. نارنج میوه درختی بزرگ و زیبا با برگ هایی بزرگتر و خوشبوتر از برگهای درخت لیمو است. در بعضی مناطق در تمام فصول سال میتوان میوه نارنج را برروی درخت دید. برگهای آن چرمی و به رنگ سبز تیره می باشد.
شرایط نگهداری نارنج
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
مرطوب
دماي مورد نياز
معتدل تا گرم
خاک مورد نياز
سنگین، غنی و زهکش دار
|
شرایط محیط رشد: درخت نارنج در خاک های لومی و سنگین رشد خوبی خواهد داشت. بهترین رشد را همچنین در خاک هایی که زهکشی خوبی داشته باشند خواهد داشت. در شرایط سایه رشد خوبی نخواهد داشت. از لحاظ رطوبت خاک ، خاک های مرطوب را ترجیح می دهد.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
خواص درمانی و کاربردهای صنعتی: نارنج بطور وسیعی بعنوان پایه برای پیوند سایر مرکبات شیرین مورد استفاده قرار می گیرد. میوه و برگ های نارنج کف تولید می کنند و در ترکیب صابون ها مفید واقع می شوند. چوب محکم و سفید رنگ نارنج در صنایع چوبی نیز کاربرد داشته و از آن در ساخت چوب بیسبال در کوبا استفاده می شود. در رایحه درمانی، روغن های ضروری نارنج برای پوست و تقویت تنفس استفاده می گردد. از این شکوفه ها مربای لذیذی تهیه میشود که خواص مفید شکوفه را دارد. شکوفه نارنج طبیعت گرم و خشک داشته و بوییدن آن شادی آور، تقویت کننده مغز و از بین برنده آبریزش بینی است. نارنج در رفع اختلالات عصبي و درمان تپش قلب موثر و بي خوابي. می باشد. بهار نارنج در عطر سازي ،ساختن اسانس و تهيه مربا ، كاربرد دارد. از آب نارنج برای خوشبو کردن و بهبود طعم غذا استفاده میشود.. در درمان ناراحتیهای معده از مربای آن استفاده میشود.درخت نارنج مادر مرکبات است و پایه بسیار خوبی جهت پیوند شاخههای نارنگی و یا پرتقال است. فشار خون و ضربان قلب را زیاد میکند. به علاوه در رفع دردهای ناشی از گیرافتادن باد در روده بزرگ هم مفید است.
نحوه تکثیر نارنج
نحوه تکثیر گیاه: بذرهایی که میوه ی حامل آنها کاملا رسیده باشد در گلخانه خوب جوانه می زنند. در زمستان در گلخانه بکارید. جوانه زنی در حدود دو تا سه هفته اتفاق می افتد. این عمل بایستی در دمای 13 درجه سانتی گراد انجام گیرد. گیاهچه ها به عارضه مرگ گیاهچه حساس بوده و باید همگام آبدهی دقت نمود و نیز محل آنها باد خور داشته باشد تا هوای آنجا تهویه گردد. گیاهچه هایی کا حاصل بذر هستند بیماری یا ویروسی را حمل نمی کنند. هنگامی که به اندازه ی دلخواه رسیدند، نهال ها را برداشته و به گلدانها انتقال می دهند. اگر بعنوان پایه پرورش داده شود باید روی آن پیوند زده شود.
منابع :
http://citrusaurantium.orghttp://en.wikipedia.org/wiki/Bitter_orangehttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12939122http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Citr گياهان ديگر از همين جنس :
گياهان ديگر از همين خانواده :