Treculia africanaAfrican breadfruit که به فارسی درخت نان آفریقایی نامیده میشود، گیاهی از خانواده توت بومی آفریقا (آنگولا، کامرون، کنگو، ماداگاسکار و ...) می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: متوسط رطوبت: مرطوب درجه حرارت: آب و هوای مرطوب درجه سانتیگراد خاک: غنی
دانستنیهای علمی
نام علمي
Treculia africana
نام لاتين
African breadfruit
|
درخت نان آفریقایی، درختی از جنس Treculia است که به عنوان غذا استفاده می شود. میوه های آن سخت و فیبری بوده که حتی به اندازه ی یک توپ والیبال و به وزن 8.5 کیلوگرم هم می رسند. بومیان آمریکایی از ابزارهایی برای شکستن و قطعه قطعه کردن این میوه ها جهت مصرف، استفاده می کنند. این میوه ها سرشار از پلی فنل ها هستند.
نام های محلی دیگری نیز به این درخت داده شده که معمولترین آنها "اکوا (Ukwa) است.
خصوصیات - معرفی
خصوصیات گیاهشناسی:
درخت نان آفریقایی درختی بزرگ از خانواده موراسه یا توت است. این درخت خزاندار بوده و به صورت دوپایه (گل های نر و ماده بصورت جدا از هم روی درختانی جدا) یا گاهی یکپایه وجود دارد. بعضی از گونه های این جنس تا ارتفاع 30 متر نیز می توانند رشد کنند. محیط اطراف ساقه ی آن نیز تا 6 متر می رسد. پوست آن به رنگ خاکستری و دارای شیرابه کِرِم رنگی است.
برگ ها بزرگ بوده و سطح رویی برگ ها به رنگ سبز تیره و سطح زیرین آن به رنگ سبز روشن است. آرایش برگ ها نیز بصورت دوردیفه است.
گل آذین ها تک جنسی یا گاهی دوجنسی؛ گرد، تشکیل شده در کنار برگ ها یا روی شاخه ها و چوب های قدیمی است. دوره گلدهی این گیاه طی ماه های اُکتبر تا فوریه می باشد.
میوه ها بزرگ، گرد و به رنگ زرد مایل به سبز هستند. ساختار میوه های رسیده اسفنجی است و این میوه ها حاوی تعداد زیادی بذر می باشند. این بذرها دولپه ای هستند. در شرایط آب و هوایی مناسب، از هر درخت حدود 200 کیلوگرم بذر به دست می آید.
شرایط نگهداری درخت نان آفریقایی
نور مورد نياز
متوسط
آبياري و رطوبت
مرطوب
دماي مورد نياز
آب و هوای مرطوب درجه سانتیگراد
خاک مورد نياز
غنی
|
شرایط محیط رشد:
این درخت بیشتر در آب و هوای مرطوب و جنگل ها رشد می کند.
این گونه ها در ارتفاعات پایین تر از 1500 متری از سطح دریا می توانند رشد کنند.
درخت نان آفریقایی به کنترل فرسایش کمک زیادی می کند و به عنوان یک مالچ طبیعی و خوب نیز قلمداد می شود.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
خواص درمانی و کاربردهای صنعتی:
درخت نان آفریقایی دارای میوه های خوراکی است. در بعضی مناطق مانند نیجریه، این میوه ها به عنوان غذای اصلی مصرف می شوند. بذرهای آن بسیار مورد پسند بومیان می باشند زیرا دارای ارزش غذایی بالایی هستند. بذور تازه حاوی 38.3 درصد کربوهیدرات ها، 17.7 درصد پروتئین و 15.9 درصد روغن می باشد. این بذور می توانند به عنوان آرد یا برای روغنشان به عنوان چاشنی در نوشیدنی های الکلی مورد استفاده قرار گیرند. به عنوان چاشنی در آبجوسازی کاربرد زیادی دارد زیرا منبع قندهای قابل تخمیر است.
از چوب این درخت نیز برای ساخت لوازم منزل و همچنین به عنوان سوخت استفاده می شود. برای ساخت کاغذ نیز به کار می رود.
اندام های مختلف گیاه اعم از ریشه، پوست و برگ ها به عنوان دارو مورد استفاده قرار می گیرند. برگ های این درخت برای درمان مالاریا، کِرم های روده، سرفه و اختلالات گوارشی به کار می روند.
در کشورهایی مانند مالایی و تانزانیا، از تفاله ی میوه های این درخت به عنوان غذای میمون ها و حیوانات اهلی استفاده می گردد.
منابع :
http://en.wikipedia.org/wiki/Treculia_africanahttp://scialert.net/fulltext/?doi=pjn.2009.1005.10http://www.academicjournals.org/article/article138http://www.degruyter.com/view/j/ats.2013.46.issue-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC281650http://www.worldagroforestry.org/treedb/AFTPDFS/Tr گياهان ديگر از همين خانواده :