١٩/٦/١٤٤٣ --- 1/23/2022 --- ۱۴۰۰ يکشنبه ۳ بهمن امروز
 
پایگاه اطلاع رسانی گل و گیاه، باغبانی و فضای سبز
Signup  Login  صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | لیست گیاهان  | تماس با ما  | RSS  | درباره ما
لینک های اصلی
جستجو  
فوت و فن باغبانی امروز
استفاده از چند جایگزین به جای مالچ
تصویر روز
طراحی و اجرای فضای سبز
طراحی و اجرای فضای سبز
آمار بازدید سایت
بازدید کننده آنلاین :  60  نفر
بازدید امروز :  199  بازدید
بازدید دیروز :  17472  بازدید
تبلیغات متفرقه
محیط زیست >
گیاهان >
گیاهان دارویی >

گیاهان دارویی

گیاهان دارویی گیاهانی هستند که یک یا برخی از اندام‌های آنها حاوی مادهٔ مؤثره‌است. این ماده که کمتر از۱٪ وزن خشک گیاه را تشکیل می‌دهد، دارای خواص دارویی مؤثر بر موجودات زنده‌است. همچنین کاشت، داشت و برداشت این گیاهان به منظور استفاده از مادهٔ موثرهٔ آنها انجام می‌گیرد.
موارد مهم در تولید گیاه دارویی

اگر نحوهٔ آماده‌سازی داروهای گیاهی و تحویل آنها به مردم به نحو صحیح انجام نگیرد خواص درمانی گیاه از بین رفته یا تقلیل می‌یابد که این امر موجب عدم تأثیر گیاه در درمان بیماری می‌گردد.

از مواردی که باعث کاهش اثر بخشی گیاه می‌گردد:

    کشت در زمینی که از نظر مواد خاص مورد نیاز گیاه، دچار کمبود باشد.
    عدم مبارزهٔ صحیح با آفات و بیماریهای گیاهان دارویی کشت شده که اغلب موجب کاهش مواد مؤثر گیاه یا تغییر نسبت ترکیبات مفید گیاه می‌گردند.
    رعایت نکردن زمان مناسب برداشت (برحسب وضعیت هوا و ساعات روز)
    خشک کردن گیاه در شرایط نامناسب (از نظر درجه حرارت، مدت زمان خشک کردن یا سرعت خشک کردن و…)
    عدم نگهداری صحیح و بسته‌بندی مناسب (فرّار بودن برخی ترکیبات، آلودگی گیاه برداشت شده به قارچ یا باکتری و…)
    تقلبات دارویی (برخی از اوقات به‌عمد یا غیرعمدی، گیاهی به‌عنوان گیاه دیگر به صرف داشتن ظاهر مشابه فروخته می‌شود و این مسأله علاوه بر اینکه در سطح گونه گیاهی - به فراوانی - اتفاق می‌افتد، گاهی در حد جنس گیاه نیز صورت می‌گیرد)

ویژگی‌های خاص تولید گیاهان دارویی و معطر

ویژگی‌های خاص تولید گیاهان دارویی و معطر را می‌توان به صورت زیر نام برد:

    تنوع زیادی در گیاهان و گونه‌های دارویی وجود دارد.
        مواد مؤثر آنها دارای اهمیت فوق‌العاده‌ای است.
        شرایط اگرواکولوژیکی تأثیر شگرفی بر مواد مؤثر آنها دارد.
        تجارت آنها نسبتاً کم، قیمت شان ناپایدار و در تجارت آنها رقابت جهانی وجود دارد.

شکل‌های مصرف گیاهان دارویی

گیاهان دارویی و معطر عمدتاً به فرمهای زیر مصرف می‌شوند:

    گیاه تازه
    گیاه خشک شده یا کنسرو شده
    بصورت فرآوری شده توسط حرارت
    استحصال مواد موثر در صنعت

روش تهیهٔ برخی از اشکال مصرفی داروهای گیاهی

    دم کرده: مقدار تعیین شده از پودر گیاه را، در مقدار معینی از آب جوش ریخته و به بهم می‌زنند. بعد روی ظرف را پوشانده و به مدت ۳۰-۱۵ دقیقه صبر می‌کنند سپس آن را صاف می‌کنند.
    جوشانده:

    جوشانده ملایم: مقدار معینی از گیاه خردشده را با ۴٫۱ لیتر آب جوش مخلوط کرده، آن را کمی می‌جوشانند. سپس آن را از حرارت دور کرده، صبر می‌کنند تا دم بکشد. سپس آن را صاف می‌کنند؛
    جوشاندهٔ معمولی: تفاوت آن با جوشاندهٔ ملایم در افزایش زمان جوشش است.

    خیسانده: این شکل برای مواد مؤثری که در اثر حرارت از بین می‌روند، توصیه می‌شود. برای تهیهٔ خیساندهٔ سرد، مقدار مشخصی از پودر گیاه را در حجم معینی از آب ریخته، درِ ظرف را ۶ الی ۱۲ ساعت می‌بندند. سپس محتویات ظرف را صاف می‌کنند.


در ایران حدود ۸۰۰۰ گونه گیاهی موجود است که از این تعداد ۲۳۰۰ گونه جزء گیاهان معطر و دارویی هستند و از این تعداد ۴۵۰ گونه در عطاری‌های ایران به فروش می‌رسد.

بر اساس تحقیقی که از طرف دانشگاه علوم پزشکی تهران در مورد شایعترین گیاهان دارویی خریداری شده از عطاری‌ها در شهر تهران در سال ۱۳۸۷ انجام شده است، شایعترین گیاهان خریداری شده از عطاران:

    در فصل بهار به ترتیب، گل گاو زبان، سنبل الطیب، خاکشیر، بنفشه
    در فصل تابستان به ترتیب خاکشیر، کاسنی، شاه تره، تخم شربتی
    در فصل پاییز، به ترتیب آویشن، پنیرک، گل ختمی، بنفشه
    در فصل زمستان به ترتیب دارچین، زنجبیل، چهارگل و آویشن بوده است.

فهرست برخی از انواع گیاهان دارویی
آویشن برگ باریک
عناب
لیموترش
خرگوشک
گل نسترن روبیجینوزا
نارنج
سياه دانه
کیسه کشیش
ترنجبين ایرانی
هماور طبی / سنفیتون
گل ساعتی عطری
ارزن
فهرست کامل گیاهان دارویی
 
مطالب زیرمجموعه
 
نمایشگاههای مرتبط با گیاهان دارویی

فروشگاه اینترنتی نارگیل
سبوس برنج (بسته بندی 200 گرمی)
145000 ریال
اکالیپتوس (بسته بندی 75 گرمی)
180000 ریال
سعد کوفی (بسته بندی 80 گرمی)
240000 ریال
رازیانه (بسته بندی 100 گرمی)
130000 ریال
میوه نسترن (بسته بندی 200 گرمی)
215000 ریال
آویشن شیرازی
320000 ریال
مطالب این صفحه را پسندیدم
Like
 
نظرات و پرسش های کاربران
عاطفه نصیرهرند
سلام.درباره گیاه اسفناج مالابار سوال داشتم خواستم بپرسم این میوه توت مانندی که میده خوراکی هستش یا فقط حکم بذر برای تکثیرش داره؟یک سوال دیگه هم داشتم من کدو یا فلفل دلمه کاشتم بزرگ که میشه گل میده کل گیاه حالا زرد میشه روی گیاه ی حالت تار عنکبوتی میگیره و میوه اش خشک میشه دیگه رشد نمیکنه خواستم بدونم برای درمانش باید چیکار کنم؟فکر میکنم خاک مشکل داره چون فلفل دلمه و کدو تنبل را توی دو تایم مختلف از هم کاشتم ولی هردو به یک مدل نابود شدن!!  پاسخ مشاهده
افسانه سادات فرود
سلام هاي گياه اسفناج مالابار خوراکي است و مي توان آن را به صورت خام يا پخته مصرف کرد. اين توت ها بسيار آبدار هستند و طعم ليمويي دوست داشتني با طعم کمي فلفلي دارند.
افسانه سادات فرود
در مورد فلفل ها احتمال آفت کنه تارعنکبوتي هست ، رسيدن نور کافي به گياه ( حداقل ۴ تا ۵ ساعت نور مستقيم در روز) تقويت با کودهاي کامل ارگانيک ، گرده افشاني گل ها ،در گل دهي بهتر و تبديل شدن به ميوه تاثير دارد.براي مبارزه با آفات از اسپري محلول آب و مايع ظرف شويي و يا سموم ارگانيک مثل پاليزين استفاده شود.
مشاهده همه کامنت ها و نظرات این صفحه
برای ثبت نظر و یا پرسش میبایست در سایت عضو باشید و به سیستم وارد شوید . ورود
 
 
فروشگاه اینترنتی نارگیل  
Instagram Nargil
Aparat
Loading
Loading
Nargil Logo gray

© تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است
آخرین مطالب :


مقالات پر بازدید :


صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
فهرست گل و گیاه   |  نمایشگاههای گل و گیاه   |  اخبار گل و گیاه   |  مقالات گل و گیاه   |  مؤسسات گل و گیاه
ورود / عضویت