Luffa aegyptiacaEgyptian cucumber که به فارسی خیار مصری نامیده میشود، گیاهی از خانواده کدوئیان بومی جنوب و جنوب شرق آسیا می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: مرطوب دمای محیط: نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری خاک: خاک های غنی از مواد غذایی
نام علمي
Luffa aegyptiaca
نام لاتين
Egyptian cucumber
خصوصیات - معرفی
"خیار مصری" گیاهی میوه دهنده ار خانواده کدوئیان است. این گیاه یکساله و بومی جنوب و جنوب شرق آسیا می باشد.
خیار مصری گیاهی بالارونده است. برگ های این گیاه حدود 7 تا 20 سانتیمتر پهنا دارد و دارای سه لُب می باشد. این گیاه دارای میوه هایی به طول 30 سانتیمتر و به رنگ زرد روشن بوده که شباهت زیادی به خیار معمولی دارند. در برخی موارد طول میوه ها به 60 سانتیمتر نیز می رسد. میوه های رسیده بصورت فیبری و به رنگ قهوه ای هستند.
شرایط نگهداری خیار مصری
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
مرطوب
دماي مورد نياز
نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری
خاک مورد نياز
خاک های غنی از مواد غذایی
|
خیار مصری با کمک کاربست به خوبی می تواند رشد کند. همچنین برای رشد بهتر، باید شرایط آب و هوای بسیار گرم باشد و خاک نیز از رطوبت کافی و زیادی برخوردار باشد. این گیاه نسبت به سرما مقاوم نست و برای بالغ شدن به 150 تا 200 روز گرما نیاز دارد. خاک مورد نیاز این گیاه باید از نظر مواد غذایی غنی و مخصوص کشت کدو یا خیار باشد.
گیاه باید برای رشد روی داربست های ویژه قرار گیرد. درصورت تمام طولانی مدت میوه ها با خاک، احتمال پوسیدگی میوه ها افزایش می یابد.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
میوه های جوان آن مانند خیار بصورت خام و به عنوان سبزی خورده می شود و اغلب به همین مقصود در نواحی گرمسیر آسیا کشت می شود. میوه های رسیده دارای فیبر زیاد بوده و غیرقابل خوردن می باشند و به عنوان یک شوینده یا لیف در حمام یا جهت شستن ظروف استفاده می شوند. این میوه بسیار مورد علاقه ی مردم چین و ویتنام است. و در برخی نواحی به آن "بامیه ی چینی" نیز می گویند.
خیار مصری زمانی که هنوز کوچک است و کمتر از 12 سانتیمتر طول دارد و نیز هنوز سبز است، یکی از سبزی های خوب به شمار می رود.
هر 100 گرم میوه ی این گیاه حاوی 56 کیلوژول (13 کیلوکالری) انرژی، 14.34 گرم کربوهیدارت ها، 5.17 گرم قند، 2.9 گرم فیبر، 0.34 گرم چربی، 0.66 گرم پروتئین، 260 IU ویتامین آ، 4% ویتامین ب1 (تیامین)، 4% ویتامین ب2 (ریبوفلاوین)، 2% (0.26 میلیگرم) ویتامین نیاسین، 8% (0.099 میلیگرم) ویتامین ب6، 3% (12 میکرو گرم) ویتامین ب9، 7% (5.7 میلیگرم) ویتامین ث، 2% (0.24 میلیگرم) ویتامین ای، 2% (1.7 میکروگرم) ویتامین کا، 9 میلیگرم کلسیم، 36 میلیگرم آهن، 20 میلیگرم منیزیم، 31 میلیگرم فسفر، 453 میلیگرم، 21 میلیگرم سدیم، 0.17 میلیگرم روی می باشد.
این گیاه مقوی، استفراغ آور، مدر و مسهل است و برای درمان آسم، بیماری های پوستی و بزرگی طحال مفید است. همچنین برای رماتسم، کمردرد، خونریزی داخلی و دردهای قفسه سینه نیز کاربرد دارد. میوه ها کرم کش، ضد نفخ، ملین، تصفیه کننده و خلط آور بوده و برای تب، سیفیلیس، تومور و برونشیت مفید است. از روغن بذر نیز برای درمان جذام و بیماری های پوستی استفاده می شود.
میوه های جوان این گیاه بصورت خام یا مانند کدو خورشتی می توانند خورده شوندو در حالی که برگ ها، ساقه ها، جوانه های گل و حتی گل ها، پس از کمی بخاردهی می توانند مصرف شوند. بذرها می توانند برشته و بوداده شده و یا برای روغن کشی پرس و فشرده شوند.
گل های زرد رنگ و بزرگ این گیاه گاهی به عنوان زینتی نیز کاربرد دارند.
مقابله به آفات خیار مصری
میوه های این گیاه به عنوان غذا برای لارو برخی از گونه های لپیدوپتراها مانند Hypercompe albicornis مورد استفاده قرار می گیرند.
نحوه تکثیر خیار مصری
تکثیر خیار مصری از طریق کشت بذرهای آن صورت می گیرد.
منابع :
http://edis.ifas.ufl.edu/mv071http://en.wikipedia.org/wiki/Luffahttp://en.wikipedia.org/wiki/Luffa_aegyptiacahttp://keys.lucidcentral.org/http://www.motherherbs.com/luffa-cylindrica.html گياهان ديگر از همين جنس :
گياهان ديگر از همين خانواده :