Cucumis melo var. cantalupensisCantaloupe که به فارسی کانتالوپ یا گرمک نامیده میشود، گیاهی از خانواده کدوئیان بومی ایتالیا می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: کمی مرطوب دمای محیط: 22 تا 30 درجه سانتیگراد خاک: خاک لومی – شنی و خوب زهکشی شده
نام علمي
Cucumis melo var. cantalupensis
خصوصیات - معرفی
کانتالوپ یا گرمک گیاهی یکپایه است و گل های نر و ماده به صورت جدا از هم روی یک پایه قرار دارند. گل های نر در کانتالوپ، بطور چند تایی با هم مجتمع شده و به صورت یک خوشه در می آیند و گل های ماده هم انفرادی می باشند. عمر مفید گلهای نر حدود یک روز است. در یک بوته، حدود600-500 گل به وجود می آید که تنها 20 عدد آنها قابل لقاح است و در نهایت 3 تا 7 میوه ی مناسب می توان برداشت کرد. هر میوه نیز حدود 400 عدد بذر به وجود می آورد.
ميوه آن گرد و به رنگ های زرد، سبز، مشبك و اغلب دارای خطوط عمودی هستند. درصد قند این میوه ها، كمتر از خربزه می باشد. واريته های سبز رنگ شيرين تر هستند.
شرایط نگهداری کانتالوپ یا گرمک
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
22 تا 30 درجه سانتیگراد
خاک مورد نياز
خاک لومی – شنی و خوب زهکشی شده
|
درجه حرارت مناسب برای رشد این گیاه، بین 22 تا 30 درجه سانتیگراد است. آب و هوای مناسب برای کانتالوپ، یک فصل نسبتاً طولانی عاری از یخبندان همراه با نور فراوان و حرارت هوای خشک است. این گیاهان بهترین نتیجه را در آب و هوای گرم و خشک می دهند. این گیاه بر اساس منشأ خود گرمادوست بوده و به ویژه به نور زیاد نیاز دارد. هوای ابری و بارانی در موقع رسیدن میوه باعث می شود که میوه ها طعم مطبوع و کیفیت لازم را پیدا نکنند.
خاک لومی – شنی و خوب زهکشی شده و مرطوب با ph بین 6 تا 7 برای این گیاه مناسب است. در خاک های اسیدی رشد آن کاهش یافته و برگ ها به رنگ زرد مایل به سبز در می آیند.
از نظر نیاز آبی به آبیاری منظم و متوسط نیاز دارد.
دما: دمای مناسب برای کشت طالبی دمایی در حدود 15 درجه می باشد.
دوره رویش این گیاهان طولانی بین 80 تا 100 روز متفاوت است.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
کانتالوپ یا گرمک یكی از بهترین منابع ویتامین آ است و مملو از بتا كاروتن است كه در بدن تبدیل به ویتامین آ می شود. یك فنجان آب گرمک، 129% نیاز روزانه ما به ویتامین آ را تامین می كند كه تأثیر آن در بهبود بینایی و پوست بدن بر همه واضح است.
کانتالوپ یكی از غنی ترین میوه های حاوی ویتامین ث است. علاوه بر ویتامین های آ و ث حاوی مواد مغذی مفید دیگری مثل پتاسیم، فولات، فیبر، منیزیم، ید و ویتامین های ب6،ب3،ب5 و ب1 است.
کانتالوپ میوه ای اشتها آور است.
ادرارآور، نرم كننده (ملیّن) و موجب طراوت و شادابی پوست بدن است.
خوردن گرمک، بعد از غذا برای درمان كم خونی مفید است.
مصرف آن برای كسانی كه سل ریوی دارند و یا مبتلا به یبوست و بواسیر هستند، مفید است.
گرمك سرشار از ویتامین های آ و ث و سلولز است.
گرمك ملّین است؛ مخصوصاً برای كسانی كه از یبوست می نالند مفید است.
گرمك و طالبی، تشنگی را در تابستان تسكین می دهند.
گوشت آن برای تسكین سوختگی های سطحی و یا درمان ورم پوست مؤثر است.
آب کانتالوپ برای نرم نمودن پوست مفید است.
کانتالوپ یا گرمک یكی از بهترین منابع ویتامین آ است و مملو از بتا كاروتن است كه در بدن تبدیل به ویتامین آ می شود. یك فنجان آب گرمک، 129% نیاز روزانه ما به ویتامین آ را تامین می كند كه تأثیر آن در بهبود بینایی و پوست بدن بر همه واضح است.
کانتالوپ یكی از غنی ترین میوه های حاوی ویتامین ث است. علاوه بر ویتامین های آ و ث حاوی مواد مغذی مفید دیگری مثل پتاسیم، فولات، فیبر، منیزیم، ید و ویتامین های ب6،ب3،ب5 و ب1 است.
کانتالوپ میوه ای اشتها آور است.
ادرارآور، نرم كننده (ملیّن) و موجب طراوت و شادابی پوست بدن است.
خوردن گرمک، بعد از غذا برای درمان كم خونی مفید است.
مصرف آن برای كسانی كه سل ریوی دارند و یا مبتلا به یبوست و بواسیر هستند، مفید است.
گرمك سرشار از ویتامین های آ و ث و سلولز است.
گرمك ملّین است؛ مخصوصاً برای كسانی كه از یبوست می نالند مفید است.
گرمك و طالبی، تشنگی را در تابستان تسكین می دهند.
گوشت آن برای تسكین سوختگی های سطحی و یا درمان ورم پوست مؤثر است.
آب کانتالوپ برای نرم نمودن پوست مفید است.
ارزش غذایی:
بر اساس مطالعات انجام شده، در هر صد گرم از قسمت خوراکی (میوه های) این گیاه حدود 141 کیلوژول (34کیلوکالری) انرژی، 8.16 گرم کربوهیدرات ها، 7.86 گرم قند، 0.9 گرم فیبر خام، 0.19 گرم چربی، 0.84 گرم پروتئین، 169 میکروگرم بتاکاروتن، 26 میکروگرم لوتئین زآزانتین، 0.041 میلیگرم ویتامین ب1 (تیامین)، 0.019 میلیگرم ویتامین ب2 (ریبوفللاوین)، 0.734 میلیگرم ویتامین ب3 (نیاسین)، 105 میلیگرم ویتامین ب5 (پانتوتنیک اسید)، 0.042 میلیگرم ویتامین ب6، 21 میکروگرم ویتامین ب9 (فولات)، 7.6 میلیگرم کولین، 36.7 میلیگرم ویتامین ث، 2.5 میکروگرم ویتامین کا، 9 میلیگرم کلسیم، 0.21 میلیگرم آهن، 12 میلیگرم منیزیم، 0.41 میلیگرم منگنز، 15 میلیگرم فسفر، 267 میلیگرم پتاسیم، 16 میلیگرم سدیم و 0.18 میلیگرم روی، وجود دارد.
نحوه تکثیر کانتالوپ یا گرمک
تکثیر این گیاهان از طریق کشت بذرهای آنها صورت می گیرد. به این صورت که آنها را بر روی ردیف هایی از برآمدگی های خاکی و به صورت گروهی یا دسته ای می کارند.
كسانی كه مرض قند دارند باید در خوردن این میوه جانب احتیاط را رعایت كنند و کمتر مصرف كنند.
كسانی كه ورم معده دارند، نباید در مصرف کانتالوپ یا گرمک زیاده روی كنند.
برای خرید یک گرمک خوب و رسیده، با کف دست به آن ضربه بزنید باید یک صدای تو خالی داشته باشد. وقتی آن را در دست می گیرید باید نسبت به اندازه اش سنگین به نظر برسد و هیچ نقطه له شدگی یا نرم شدگی نداشته باشد. پوست آن باید به رنگ کرم یا زرد مایل شده باشد ( رنگ سبز پوست نشانه کال بودن آن است). محل اتصال آن به ساقه باید کمی نرم باشد و باقیمانده ساقه باید به راحتی کنده شود. یکی دیگر از نشانه های رسیده بودن آن، بوی ملایم شیرینی است که از پوست آن به مشام می رسد.