فروشگاه اینترنتی گل و گیاه نارگیل            
امروز پنجشنبه ۱۴۰۱/۱۱/۱۳         
  

Cichorium intybus Common chicory که به فارسی شیکوره نامیده میشود، گیاهی از خانواده بومی اروپا، آمریکای شمالی، چین و استرالیااروپا، آمریکای شمالی، چین و استرالیا می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: کمی مرطوب دمای محیط: 15 تا 18 درجه سانتیگراد خاک: خاک های حاصلخیز
شیکوره
شیکوره

دانستنیهای علمی



نام علمي
Cichorium intybus
نام لاتين
Common chicory
خانواده (تيره)


"شیکوره" گیاهی از خانواده ی گل ستاره ای ها است که به آندیو فرانسوی (ویتلوف) و حتی آندیو بلژیکی معروف است. این گیاه اولین بار در سال 1616 در آلمان کشت شده است. مرکز تولید آن در اروپا، کشورهای فرانسه، هلند و بلژیک است. یکی از مطبوع ترین، بهترین و لطیف ترین سبزیجات زمستانی است که بیشتر برای تهیه سالاد به کار می رود. معمولاً سالاد شیکوره را با پنیر پیتزا تهیه می کنند. قسمت خوراکی آن در واقع برگ های سفید شده و تردی هستند که از ریشه های خواب یکساله که تحت شرایط خاصی روی آنها پوشانیده شده و نگهداری شده اند، به دست می آید.



شیکوره شیکوره

خصوصیات - معرفی



شیکوره از خانواده گل ستاره ای هاست. برگ ها به دو رنگ سبز و قرمز دارای طعم و بوی شدیدی هستند. گل آذین کاسبرگ های زیادی دارد و معمولاً گل های زرد و آبی رنگ تولید می کنند. گاهاً گل های سفید رنگ نیز دیده می شود. برگ های این گیاه به صورت نیمه رزت از ساقه بسیار کوتاه تولید می شوند. 
آنچه که به عنوان سبزی مورد استفاده قرار می گیرد در واقع مجموعه ساقه کوتاه و برگ های به هم فشرده (chicon) است که پس از سیلو کردن ریشه ها در تاریکی به وجود می آید و به طول 10 تا 20 سانتیمتر و وزن 100 گرم یا بیشتر می رسد و شکل آن همانند بلال کشیده یا کوتاه و کلفت می باشد.
چنانچه بوته شیکوره در زمین باقی بماند در سال بعد گل های زیبای آبی آسمانی تولید می کند که یکی از جذاب ترین گل های زینتی است. دو نوع مشخص از شیکوره وجود دارد:
1- شیکوره قمری (C. i. var. sativum): علاوه بر استفاده از برگ آن در تهیه سالاد، از ریشه خشک شده آن به صورت جانشینی برای قهوه یا به صورت افزودنی به قهوه خصوصا در فرانسه استفاده می شود. 
2- شیکوره سالادی (C. i. var. foliosum): از نظر گیاهشناسی گیاهی دوساله است که در سال اول تولید ریشه گوشتی نسبتاً کلفت و طویل به طول متوسط 20 تا 30 سانتیمتر و قطر 6 سانتیمتر یا بیشتر می نماید. 



Common chicory Common chicory

شرایط نگهداری شیکوره



نور مورد نياز
نور مورد نیاز گیاه شیکوره
زیاد
آبياري و رطوبت
رطوبت مورد نیاز  شیکوره
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
دمای مورد نیاز  شیکوره
15 تا 18 درجه سانتیگراد
خاک مورد نياز
خاک مورد نیاز  شیکوره
خاک های حاصلخیز


اگر این گیاه در سال اول و به هنگام جوانی با سرما مواجه شود، ممکن است در همان سال اول تولید ساقه گلدهنده کند. البته انتقال از فاز رویشی به زایشی با قرار گرفتن در طول بلند تسریع می شود. دما جهت رشد مطلوب این گیاه بین 15 تا 18 درجه سانتیگراد است. 
رشد و نمو برگ های شیکوره پس از سیلو کردن ریشه ها با استفاده از مواد ذخیره ای ریشه و جذب صورت می گیرد و برای این منظور نیازی به نور نخواهد بود. 
این گیاه به شدت دگرگشن است. از نظر نیازهای کودی، نوع خاک، پی اچ خاک و میزان آبیاری شباهت زیادی به کاهو دارد. البته باید توجه داشت که در زمین های رسی سنگین کیفیت ریشه ها پایین بوده و برداشت ریشه ها با مشکل مواجه خواهد شد. کود ازته در دو مرحله مصرف می شود: نصف مقدار توصیه شده کمی قبل از کاشت بذر و بقیه به صورت سرک در مرحله ای که ریشه ها شروع به رشد قطری می کنند، مصرف می شوند. مصرف ازت زیاد، رشد قطری ریشه ها را به تعویق انداخته و برداشت به موقع محصول را غیرممکن می کند. مصرف کود حیوانی برای تولید این محصول مناسب بوده و توصیه می شود شیکوره را بعد از محصولی بکاریم که به اندازه کافی کود حیوانی مصرف کرده باشد. نباید بلافاصله قبل از کاشت کود حیوانی مصرف نمود زیرا این عمل چنگالی شدن و چند شاخه شدن ریشه ها را تحریک می کند. محل های غیرآفتابی و زمین هایی که کود تازه به آنها داده شده برای پرورش شیکوره مناسب نمی باشد.  



Cichorium intybus Cichorium intybus

خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی



شیکوره نیز همانند کاهو حالت آرام بخش، خنک کنندگی و طراوت به انسان می دهد. همچنین دارای ماده ی تلخی به نام Intybin است که به آن مزه خاصی داده و اثر تنظیم کنندگی بر دستگاه گوارش و سیستم گردش خون دارد. همچنین دارای ماده ای به نام اینولین است که در متابولیسم بدن نقش دارد. 
این سبزی منبع ارزشمند عناصر معدنی (آهن و کلسیم)، ویتامین ها (A، C، K و ریبوفلاوین) و سلولز است. برگ های جوان، ترد و سبز این سبزی ها نسبت به برگ های بالغ، از ویتامین C بیشتری برخوردارند. برگ های بیرونی نسبت به برگ های سفید داخلی غنی از ویتامین A، کلسیم و آهن هستند. برگ های نازکتر و سبزتر از ارزش غذایی بالایی برخوردارند. 



شیکوره - معرفی و خواص گیاهان دارویی شیکوره - معرفی و خواص گیاهان دارویی

نحوه تکثیر شیکوره



تکثیر شیکوره در شرایط معمول مزرعه از طریق کشت بذر صورت می گیرد (مانند هویج). شیکوره معمولاً به صورت مستقیم کاشته می شود. کشت نشایی شیکوره باعث منشعب شدن ریشه شیکوره می گردد. بذر شیکوره را در اسفندماه کاشته و در طول فصل بهار و تابستان تولید ریشه متورم و ضخیم می کند. کاشت زودهنگام سبب بولتینگ و همچنین بزرگ شدن بیش از حد ریشه ها می شود. کاشت با تأخیر نیز سبب می شود که دوره رشد کوتاه شده و رشد قطری ریشه ها به علت فرصت کم جهت ذخیره سازی مواد محدود گردد. مقدار بذر لازم حدود 3 تا 4 کیلوگرم در هکتار یا بیشتر است. 



Common chicory Common chicory



منابع :
http://www.kew.org/science-conservation/plants-fun
http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?LatinName=Cich
https://en.wikipedia.org/wiki/Chicory
https://www.botanical.com/botanical/mgmh/c/chicor6
پیوست، غ.ع. 1385. سبزیکاری. انتشارات دانش پذیر، چا


 
 
 


گياهان ديگر از همين جنس :
 



گياهان ديگر از همين خانواده :
 
  

نظرات و پرسشهای کاربران

پایگاه اینترنتی نارگیل به عنوان یکی از اولین سایت های تخصصی و جامع ترین دایره المعارف گل و گیاه و باغبانی فعالیت خود را از سال ۱۳۸۷ آغاز کرده و از سال ۱۳۹۱ امکان خرید اینترتی محصولات مرتبط با این حوزه مانند انواع گل و گیاه و بذر، خاک و کود های کشاورزی، سموم دفع آفات و ابزار باغبانی را برای علاقه مندان گل و گیاه فراهم نموده است.
© 2023 تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است.