pistacia chinensisChinese pistache که به فارسی پسته چینی نامیده میشود، گیاهی از خانواده پسته بومی جنوب و غرب چین می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: کمی مرطوب درجه حرارت: 20-30 درجه سانتیگراد خاک: خاکهای لومی و با زهکش مناسب
دانستنیهای علمی
نام علمي
pistacia chinensis
نام لاتين
Chinese pistache
پسته چینی گیاهی مقاوم و پر رشد است به طوریکه در هر سال بین 10 تا 15 سانتیمتر رشد می کند. در شرایط آب و هوایی مطلوب( مانند منطقه کرمان) درختانی از این گیاه با طول عمر 700 ساله مشاهده شده است. بهتر است این گیاه با فاصله از ساختمانها و دیوارها کشت شود تا بتواند شاخساره مناسب و زیبایی تشکیل دهد. ریشه عمیق این گیاه به آن کمک می کند بتواند خشکی را تحمل کند. این گونه از جنس Pistacia مقاومت بیشتری به کم آبی و سرما دارد و برای کشت در مناطق خشک، شیبدار و دارای خاکهای فقیر مناسب است. به استثنای هرس بهاره که برای شکل دهی مناسب این گیاه انجام می شود، به مراقبت چندانی نیاز ندارد. از آنجاییکه این گیاه مانند پسته معمولی دوپایه بوده برای تولید میوه باید درخت نر و ماده در نزدیکی هم کاشته شوند. در غیر اینصورت میوه های تشکیل شده بدون بذر بوده و ریزش می کنند که به عقیده برخی، می تواند باعث کثیف شدن زیر این درخت در طی دوره میوهدهی شود.
خصوصیات - معرفی
پسته چینی درختی است که می تواند در شرایط نامساعد آب و هوایی و خاکهای فقیر رشد کند. گاهی ارتفاع این درخت به 20 متر می رسد. برگها متناوب، بیضی و دارای 10 تا 12 برگچه و بدون برگچه انتهایی است. گلها به صورت خوشه ای بوده که در انتهای هر شاخه تشکیل می شود. پسته چینی گیاهی دوپایه بوده و گلهای نر و ماده روی درختان جداگانه ای رشد می کنند. میوه قرمز، کوچک و از نوع شفت است. هر میوه دارای یک دانه است.
شرایط نگهداری پسته چینی
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
20-30 درجه سانتیگراد
خاک مورد نياز
خاکهای لومی و با زهکش مناسب
|
این گیاه بهترین رشد را در خاکهای لومی، غنی و مرطوب دارد ولی در خاکهای فاقد مواد غذایی و خشک نیز می تواند رشد داشته باشد. هرس این گیاه در اول بهار سبب شکلدهی و رشد مناسب آن می شود.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
این گیاه بیشتر به دلیل رنگ جذابی که در پاییز پیدا می کند، به عنوان یک گیاه زینتی کشت می شود. در پاییز برگهای پسته چینی به رنگ قرمز مایل به زرد تغییر می کند. از این گیاه به عنوان یک گیاه زینتی در طراحی فضاهای سبز شهری استفاده زیادی می شود.
از پسته چینی به عنوان پایه پسته معمولی هم استفاده می شود.
در چین، روغن بدست آمده از دانه های این درخت برای تولید سوختهای زیستی کاربرد دارد. از چوب این گیاه برای ساخت وسائل چوبی خانگی و همچنین، تهیه رنگ زرد استفاده می شود.
مقابله به آفات پسته چینی
پسته چینی معمولا آفت و یا بیماری خاصی ندارد. گاهی اوقات در اثر زهکش نامناسب و رطوبت بالا دچار پوسیدگی ناشی از ورتیسیلیوم می شود.
نحوه تکثیر پسته چینی
برای تکثیر این گیاه از طریق بذر، ابتدا بذرها را به مدت 16 ساعت در آب قلیایی و یا 3 تا 4 روز در آب گرم قرار می دهند. سپس بذرها را در اواخر زمستان در گلخانه و یا شاسی کشت می کنند. دو ماه چینهسرمایی می تواند جوانه زنی این گیاه را افزایش دهد. بنابراین، می توان بذرها را در اوایل زمستان در محیط بیرون کشت کرد. جوانهزنی پسته چینی غیر یکنواخت و کند است. در اوایل تابستان و وقتی دانهالها به اندازه کافی بزرگ شدند، آنها را به زمین اصلی منتقل می کنند.
از روشهای دیگری مانند گرفتن قلمه نیمه چوبی و یا خوابانیدن نیز می توان برای تکثیر این گیاه استفاده کرد.
منابع :
http://en.wikipedia.org/wiki/Pistacia_chinensishttp://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinderhttp://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Pisthttp://www.plantanswers.com/garden_column/feb03/2. گياهان ديگر از همين جنس :
گياهان ديگر از همين خانواده :