Syzygium samarangense Java apple که به فارسی سیب جاوه نامیده میشود، گیاهی از خانواده میرتاسه، بومی مالایا می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: کمی مرطوب دمای محیط: نواحی بسیار گرم خاک: خاک حاصلخیز
نام علمي
Syzygium samarangense
خصوصیات - معرفی
"درخت سیب جاوه" درختی به ارتفاع 5 تا 15 متر و قطر تنه 25 تا 30 سانتیمتر با تاجی باز و پراکنده و پوستی به رنگ خاکستری مایل به صورتی است. برگ ها دارای آرایش متقابل، تقریباً بدون دمبرگ، بیضوی – کشیده، در ابتدا گرد یا نزدیک به قلبی شکل، به رنگ مایل به زرد تا سبز – آبی تیره، به طول 10 تا 25 سانتیمتر و عرض 5 تا 12 سانتیمتر و بسیار معطر می باشند. گل ها در خوشه هایی بسیار ناپایدار از 3 تا 30 عدد گل در هر خوشه ظاهر می شوند. خوشه های بزرگتر به صورت انتهایی و خوشه های کوچکتر به صورت جانبی روی شاخه تشکیل می شوند. گل ها معطر، به رنگ سفید مایل به زرد، به قطر 2 تا 4 سانتیمتر، دارای چهار گلبرگ، با تعدادی زیادی پرچم به طول 1.5 تا 2.5 سانتیمتر دیده می شوند. میوه ها مومی، به رنگ قرمز روشن، در برخی موارد به رنگ سفید مایل به سبز یا کرم رنگ، گلابی شکل، با تعدادی لوب پهن هستند. پوست این میوه ها بسیار نازک بوده و گوشت آنها به رنگ سفید، اسفنجی، خشک تا آبدار، نیمه اسیدی و با طعمی بسیار ملایم می باشد. حدود یک یا دو عدد بذر گرد و پهن به طول 0.5 تا 0.8 سانتیمتر در هر میوه وجود دارد. برخی از میوه ها نیز ممکن است بدون بذر باشند. هر درخت بالغ در صورت رشد مساعد می تواند بیش از 700 میوه در هر سال تولید کند.
در سیلان، میوه ها از ماه مارچ تا می، می رسند. در هند، گلدهی در طی ماه های مارچ و آپریل و رسیدن میوه ها در طی ماه های می و جون صورت می گیرد. در جاوه، گلدهی از آپریل تا جون و میوه دهی از جون تا آگست انجام می شود.
شرایط نگهداری سیب جاوه
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
نواحی بسیار گرم
خاک مورد نياز
خاک حاصلخیز
|
سیب جاوه مخصوص نواحی بسیار گرم بوده که در هندوستان در ارتفاعات کمتر از 1220 متر بالاتر از سطح دریا رشد می کند. این گیاه در فیلیپین که دارای فصل گرم و خشک طولانی تری است، رشد بهتری دارد.
خاک مورد نیاز این گیاه باید حاصلخیز باشد. در غیر این صورت، میوه ها کوچک شده و کیفیت آنها نیز کاهش می یابد.
فاصله کشت در باغ حدود 8 تا 10 متر می باشد.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
کاربردها و خواص درمانی:
در مالایا، میوه های مایل به سبز این گیاه به صورت خام و همراه با نمک خورده می شوند و یا می توان از آنها در تهیه ی سس استفاده کرد. همچنین از آنها به صورت مخلوط با سیب معمولی نیز استفاده می شود. میوه های صورتی رنگ آبدارتر بوده و دارای فلاونول های بیشتری هستند و برای خوردن توصیه می شوند.
گل های این گیاه قابض بوده و در تایوان برای درمان اسهال از آنها استفاده می شود. پژوهشگران دریافتند که یکی از ترکیبات عمده آنها، تانن است. همچنین دارای desmethoxymatteucinol ، 5-O-methyl-4'-desmethoxymatteucinol ، oleanic acid و B-sitosterol است. ترکیبات موجود در این گیاه، فعالیت آنتی بیوتیکی علیه Staphylococcus aureus ، Mycobacterium smegmatis و Candida albicans نشان دادند.
ارزش غذایی:
هر صد گرم از میوه های این گیاه دارای حدود 91.4 تا 92.96 گرم آب، 0.5 گرم پروتئین، 6.56 گرم قند، 0.001 گرم آهن، 0.21 تا 0.27 گرم خاکستر، 0.01 گرم کلسیم، 0.03 گرم فسفر، 0.17 درصد سولفوریک اسید و 0.15 درصد سیتریک اسید می باشد.
نحوه تکثیر سیب جاوه
این درختان به صورت خودکشت بوده و به راحتی از طریق کشت بذرها تکثیر می شوند. همچنین از طریق خوابانیدن و پیوند جوانه روی نهال های بذری S. densiflorum نیز می توان اقدام به تکثیر این گیاهان نمود. در برخی موراد نیز سیب جاوه را بر روی Rose Apple پیوند می کنند.