Citrus junosyuzu که به فارسی نارنگی یوزو نامیده میشود، گیاهی از خانواده سدابیان بومی شرق آسیا می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: کمی مرطوب دمای محیط: انواع مختلفی از آب و هواها خاک: خاک های حاصلخیز با رطوبت کافی
خصوصیات - معرفی
"نارنگی یوزو" یکی از درختان میوه خانواده سدابیان و جنس مرکبات است. این درخت یک هیبرید دورگه بین گونه های Citrus ichangensis و Citrus reticulata است که بیشتر در کشورهای شرق آسیا از جمله چین و تبت یافت می شود. و در ژاپن و کره نیز تولید می گردد.
این میوه ها گاهی شبیه گریپ فروت (البته بسیار کوچکتر از گریپ فروت ها) و دارای پوستی ناهموار و در برخی موارد یکپارچه می باشد. میوه های رسیده به رنگ زرد یا سبز یا زرد مایل به سبز هستند. میوه های یوزو بسیار معطر بوده و عموماً به قطر 5.5 تا 7.5 سانتیمتر مشاهده می شوند، البته در برخی موارد می توانند حتی از گریپ فروت ها نیز بزرگتر باشند (بیش از 10 سانتیمتر یا بزرگتر).
برگ ها به دلیل وجود دمبرگ های بزرگ، جالب توجه هستند. این برگ ها دارای عطری بسیار قوی می باشند.
گل ها به رنگ سفید یا مایل به سفید و بسیار معطر می باشند. زمان گلدهی این گیاهان اواخر زمستان یا اوایل بهار می باشد.
در ژاپن یک واریته از نارنگی یوزو به نام "هانا یوزو" به صورت زینتی و برای گل های زیبا و خوشبویش پرورش داده می شود که ارزش گل ها در آن بیشتر از میوه ها است.
شرایط نگهداری نارنگی یوزو
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
انواع مختلفی از آب و هواها
خاک مورد نياز
خاک های حاصلخیز با رطوبت کافی
|
این درختان برخلاف بسیاری از مرکبات می توانند سرما را تحمل کنند و حتی در نواحی بسیاری از گونه های مرکبات حساس بوده و حداقل دمای زمستان در آنها به -9 درجه سانتیگراد (15 درجه فارنهایت) می رسد نیز رشد کنند.
درختان یوزو به انواع آب و هواها -از گرمسیری تا نیمه گرمسیری و مدیترانه ای- سازگار می باشند.
آبیاری مناسب در طول فصل رشد و نیز در طی ماه های خشک، می تواند به بهبود عملکرد و کیفیت محصول کمک کند. این گیاهان نباید برای طولانی مدت در شرایط خشکی قرار بگیرند.
پی اچ مناسب خاک برای آنها بین 5.6 تا 7.5 می باشد.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
میوه های این گیاه مانند سایر مرکبات دارای ارزش خوراکی هستند. و به عنوان آب میوه نیز از آنها استفاده می شود.
برخی از واریته های آن نیز به دلیل گل های زیبا و خوشبو به عنوان درختچه ای زینتی کشت می شوند.
از روغن پوست میوه ها نیز عطری بسیار خوشبو و قوی تولید می شود. همچنین از آن در تهیه لوسیون ها و صابون ها نیز استفاده می شود.
در برخی نواحی با غوطه ور کردن میوه ها در آب گرمی که برای شستشوی لباس ها به کار می رود، سبب خوشبو شدن لباس ها می شوند.
همچنین گفته می شود که حمام آب گرمی که آغشته به روغن این میوه ها باشد سبب ایجاد آرامش می گردد.
نحوه تکثیر نارنگی یوزو
تکثیر درختان نارنگی یوزو از طریق کشت بذرها و انجام پیوند صورت می گیرد.