فروشگاه اینترنتی گل و گیاه نارگیل            
امروز جمعه ۱۴۰۳/۱/۳۱         
  

Spondias dulcisambarella که به فارسی آمبارِلا نامیده میشود، گیاهی از خانواده پسته بومی بخش هایی از جنوب شرق آسیا می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: کمی مرطوب دمای محیط: نواحی گرم و استوایی و مرطوب خاک: انواع خاک های به خوبی آبیاری شده
آمبارِلا
آمبارِلا

دانستنیهای علمی



نام علمي
Spondias dulcis
نام لاتين
ambarella
خانواده (تيره)

گیاه "امبارِلا" درختی از خانواده ی پسته (Anacadiaceae) و مخصوص نواحی استوایی و گرمسیری است.
جنس Spondias دارای 17 گونه بوده که 7 گونه ی آن بومی نواحی جدیدالحاره و 10 گونه از آن نیز بومی نواحی گرمسیر آسیا است. این گیاهان اغلب خزاندار یا نیمه همیشه سبز می باشند.
حدود 10 گونه از این جنس دارای میوه های خوراکی بوده که اغلب برای تولید میوه ها کشت می شوند. این میوه ها همچنین توسط پستانداران گیاهخواری نظیر آهو یا گوزن نیز مصرف می شوند.



آمبارِلا آمبارِلا

خصوصیات - معرفی


درخت امبارلا، درختی سریع الرشد که تا حدود 18 متر ارتفاع نیز می تواند رشد کند. ولی در اکثر نواحی بیش از 9 تا 12 متر ارتفاع دیده نمی شود.
برگ ها خزاندار، زیبا، پرمانند (مرکب و شانه ای)، دارای 20 تا 60 سانتیمتر طول، مرکب از 9 تا 25 برگچه ی براق، بیضی شکل یا واژتخم مرغی کشیده به طول 6.25 تا 10 سانتیمتر و دندانه دار می باشند. با آغاز فصل سرد و خشک، برگ ها به رنگ زرد روشن تغییر رنگ داده و ریزش می کنند. اما درخت با وجود شاخه های انبوه و صاف و به رنگ قهوه ای مایل به خاکستری، همچنان جذابیت خود را در طول فصول برگریزان حفظ می کند.
گل ها کوچک، نامحسوس و به رنگ سفید بوده که در انتهای شاخه ها نمایان می شوند. در هر خوشه ی گل هم گل های نر و هم گل های ماده قرار دارند.
میوه ها دارای ساقه ای تقریباً طویل، آویزان، به صورت خوشه ای، به تعداد دو جین یا بیشتر در هر خوشه، تخم مرغی شکل یا گاهی گِرد، به طول 6.25 تا 9 سانتیمتر، با پوستی نازک اما سفت و محکم دیده می شوند. در حالی که میوه ها هنوز سبز هستند، طی یک دوره ی چند هفته ای ریزش می کنند. گوشت و پوست میوه ها در صورت رسیدن، به رنگ زرد طلایی تغییر رنگ می دهد. با وجود سفت بودن پوست میوه، گوشت آن آبدار، ترد و نیمه اسیدی یا نیمه ترش بوده و عطر و طعمی همانند آناناس دارد. هر میوه دارای یک تا پنج بذر پهن می باشد. در جنوب دریای ایسلند، هر میوه بیش از 0.45 کیلوگرم وزن خواهد داشت.



ambarella ambarella

شرایط نگهداری آمبارِلا



نور مورد نياز
نور مورد نیاز گیاه آمبارِلا
زیاد
آبياري و رطوبت
رطوبت مورد نیاز  آمبارِلا
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
دمای مورد نیاز  آمبارِلا
نواحی گرم و استوایی و مرطوب
خاک مورد نياز
خاک مورد نیاز  آمبارِلا
انواع خاک های به خوبی آبیاری شده

امبارلا بومی نواحی گرمسیری و استوایی است. و اغلب در نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری و مرطوب رشد می کند. همچنین تا ارتفاع 700 متری از سطح دریا نیز قادر به رشد مطلوب می باشد.
در نواحی مانند اسرائیل، این درخت کوچک باقی مانده و میوه های مرغوبی تولید نمی کند.
امبارلا در هر نوع خاکی رشد می کند. خاک مورد کشت این گیاه باید به خوبی آبیاری شده باشد.
درختان جوان از نظر نیاز نوری به کمی سایه نیز نیاز دارند.
درختان بالغ به دلیل شکننده بودن، در برابر بادهای قوی از بین می روند بنابراین به پناهگاه و محل های محفوظ شده در برابر باد نیاز دارند.



Spondias dulcis Spondias dulcis

خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی


میوه های امبارلا در مرحله ای که دارای طعم مطبوع بوده ولی هنوز سفت است، برداشت می شود.
از میوه های آن در تهیه ی آب میوه ها و نوشیدنی های سرد استفاده می کنند.
میوه های نارس نیز برای تهیه ی ژله ها، ترشی ها، چاشنی ها و یا استفاده به عنوان سس در سوپ ها و کباب ها مصرف می شوند.
برگ های جوان این گیاه دارای طعمی اسیدی بوده و در برخی نواحی مانند اندونزی، پس از بخار پز شدن به عنوان سبزی به همراه ماهی و برنج و یا به عنوان چاشنی برای انواع غذاها مورد استفاده قرار می گیرد.
چوب این درخت به رنگ قهوه ای مایل به خاکستری و سبک بوده که در مجمع الجزایر ایسلند اغلب برای ساخت قایق از آنها استفاده می شود.
در برخی نواحی آسیا از پوست گس میوه ها به همراه گونه های دیگر از جنس Terminalia برای درمان اسهال استفاده می گردد.



ارزش غذایی:
هر صد گرم از بخش خوراکی این گیاه حاوی 157.3 کیلوژول انرژی، 14.53-40.35 درصد مواد جامد، 59.65-85.47 درصد آب، 0.5-0.8 درصد پروتئین، 0.28-1.79 درصد روغن، 8.05-10.54 درصد قند، 0.47 درصد اسید، .85-3.6 درصد فیبر خام و 0.44-0.65 درصد خاکستر می باشد.
طبق گزارشات برخی از محققین، صد گرم از پالپ خام میوه حاوی حدود 42 میلیگرم اسید اسکوربیک می باشد.
همچنین این میوه ها منبع خوبی از آهن به شمار می آیند.
میوه های نارس نیز حاوی 9.76 درصد پکتین می باشند. 



معرفی و راهنمای پرورش درختان میوه - آمبارِلا معرفی و راهنمای پرورش درختان میوه - آمبارِلا

مقابله به آفات آمبارِلا


در اندونزی، برگ های این گیاه توسط لارو سوسک بهاره Podontia affinis مورد حمله قرار می گیرند.
در کاستاریکا، پوست درخت توسط زنبورهای بی عسل خورده شده و سبب نکروزه شدن و در نهایت مرگ آن می گردد.
در فلوریدا، آفت یا بیماری خاصی روی این درخت گزارش نشده است.
در جامائیکا، درخت مبتلا به گموز گشته و در نتیجه دوره ی زندگی کوتاهی خواهد داشت.



آمبارِلا آمبارِلا

نحوه تکثیر آمبارِلا


این درخت به آسانی توسط کشت بذرها، ریشه دار کردن قلمه های چوب سخت و یا خوابانیدن هوایی تکثیر می شود. همچنین از طریق پیوند روی ساقه های زیرزمینی خود گونه یا روی گونه هایی مانند S. pinnata نیز این گیاه را تکثیر نمود.
بذرهای کشت شده برای تکثیر، معمولاً حدود چهار هفته پس از کشت، جوانه خواهند زد. نهال های بذری حدود 2 تا 4 سال پس از کشت به باردهی رسیده و میوه تولید می کنند.



ambarella ambarella



منابع :
http://davesgarden.com/guides/pf/go/59318/#b
http://en.wikipedia.org/wiki/Spondias
http://en.wikipedia.org/wiki/Spondias_dulcis
http://toptropicals.com/catalog/uid/Spondias_cythe
http://www.daleysfruit.com.au/fruit%20pages/ambare
http://www.tradewindsfruit.com/content/ambarella.h
https://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/ambarel


 
 
 


گياهان ديگر از همين جنس :
 



گياهان ديگر از همين خانواده :
 
  

نظرات و پرسشهای کاربران

پایگاه اینترنتی نارگیل به عنوان یکی از اولین سایت های تخصصی و جامع ترین دایره المعارف گل و گیاه و باغبانی فعالیت خود را از سال ۱۳۸۷ آغاز کرده و از سال ۱۳۹۱ امکان خرید اینترتی محصولات مرتبط با این حوزه مانند انواع گل و گیاه و بذر، خاک و کود های کشاورزی، سموم دفع آفات و ابزار باغبانی را برای علاقه مندان گل و گیاه فراهم نموده است.
© 2024 تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است.