Citrus hystrixkaffir lime که به فارسی کفیر لایم نامیده میشود، گیاهی از خانواده سدابیان بومی اندونزی می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: کمی مرطوب دمای محیط: نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری خاک: خاک های حاصلخیز با رطوبت کافی
دانستنیهای علمی
"کفیر لایم" یکی از درختان میوه از خانواده ی سدابیان و جنس مرکبات یا سیتروس می باشد که بومی نواحی گرمسیر آسیا مانند هند، نپال، بنگلادش، تایلند، اندونزی و فیلیپین است.
در نواحی جنوب شرقی آسیا از این میوه ها در آشپزی و تهیه ی غذا استفاده می شود. همچنین روغنی که از آن به دست می آید در ساخت عطر مورد استفاده قرار می گیرد.
خصوصیات - معرفی
کفیر لایم درختی است با حدود 1.8 تا 10.7 متر ارتفاع که دارای شاخ و برگ تیغ دار می باشد.
این گیاه دارای برگ های منحصر به فرد دوقلو یا دوبل، براق و معطر هستند. ساختار ظاهری این برگ ها همانند ساعت شنی است.
میوه ها گرد و دارای سطحی برآمده و ناهموار و به رنگ سبز مشاهده می شوند. میوه های سبز و نارس این گیاه دارای ناهمواری های بیشتری می باشند. میوه های بالغ دارای پوستی زرد رنگ و مزه ای بسیار ترش و اسیدی هستند.
شرایط نگهداری کفیر لایم
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری
خاک مورد نياز
خاک های حاصلخیز با رطوبت کافی
|
کفیر لایم در گستره ی وسیعی از انواع شرایط اب و هوایی رشد می کند. این گیاهان مناسب کشت در باغ های خانگی و یا گلدان های بزرگ و یا کشت در تراس ها و گلخانه ها نیز می باشند.
این درختان نسبت به سرمای ملایم و متوسط، مقاوم بوده و بهترین رشد را در نواحی با یک دوره ی کوتاه سرمای ملایم، دارند. ولی در مقابل یخبندان باید محافظت گردند.
از نظر نیاز نوری به آفتاب کامل نیاز دارند.
آبیاری گیاهان در طول و فصل رشد و نیز استفاده از مواد غذایی و حاصلخیز نمودن خاک در آغاز فصل رشد، در بهبود رشد و عملکرد این گیاهان مؤثر می باشد.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
از این میوه ها این گیاه در آشپزی و تهیه ی برخی از مواد غذایی استفاده می شود.
همچنین از پوست میوه ها نیز به دلیل عطر قوی که تولید می کند در تهیه ی مواد غذایی و خوش طعم کردن آنها استفاده می گردد.
برگ های ساعت شنی مانند این درختان نیز اغلب در آشپزی کاربرد دارد. این برگ ها به صورت تازه یا خشک شده می توانند مورد استفاده قرار گیرند.
آب میوه ی حاصل از میوه های این گیاهان بسیار ترش و اسیدی بوده و در نواحی بومی در آشپزی کاربرد دارد.
اسانس حاصل از پوست میوه ها در طب سنتی کاربرد دارد.
در نواحی بومی از آب میوه ی کفیرلایم در تهیه برخی شامپوها استفاده می شود و بومیان بر این باورند که این آب میوه می تواند شپش های سر را از بین ببرد.
ترکیبات شیمیایی:
جزء اصلی اسانس میوه های این گیاهان "سیترونلال" می باشد که حدود 80 درصد اسانس را به خود اختصاص داده است. کمترین مقدار ترکیبات شیمیایی نیز مربوط به "سیترونلول" (حدود 10 درصد) و لیمونن می باشد.
پوست میوه ها نیز در همانند پوست لیموترش، حاوی ترکیبات اصلی لیمونن و بتاپینن می باشد.
نحوه تکثیر کفیر لایم
تکثیر درختان کفیر لایم از طریق کشت بذرها و نیز انجام عمل پیوند، صورت می پذیرد.