راهنمای نگهداری و پرورش گیاهان آپارتمانی - سیسوس (پیچ کانگرو)

نویسنده: محبوبه آشناور
تاریخ انتشار: 1391/04/11
راهنمای نگهداری و پرورش گیاهان آپارتمانی - سیسوس (پیچ کانگرو)
سیسوس آنتارکتیکا (Cissus antarctica) که در ایران بیشتر با نام «پیچ کانگرو» شناخته می‌شود، گیاهی رونده و همیشه‌سبز از تیره انگور (Vitaceae) است. **بومی** شرق استرالیا (به‌ویژه نواحی جنگلی و حاشیه‌های مرطوب) بوده و در **زیستگاه** طبیعی خود در زیرسایه‌سار درختان و مناطق نسبتاً مرطوب رشد می‌کند. از نظر **شرایط محیطی**، نور زیادِ غیرمستقیم تا نیم‌سایه را می‌پسندد و آفتاب مستقیمِ شدید می‌تواند موجب سوختگی برگ‌ها شود. دمای مناسب آن معمولاً حدود 18 تا 28 درجه سانتی‌گراد است و به سرما و یخبندان حساس است؛ رطوبت متوسط تا نسبتاً بالا برای رشد بهتر توصیه می‌شود، هرچند در رطوبت معمول فضای داخل نیز تا حدی سازگار است. **خصوصیات ظاهری** آن شامل ساقه‌های انعطاف‌پذیر و رونده، برگ‌های چرمی، براق و بیضی‌شکل (اغلب با حاشیه کمی دندانه‌دار) و توانایی پوشانندگی و رشد توده‌ای است. **نام رایج** آن در جهان بیشتر «Kangaroo vine» و گاهی «Cissus vine» ذکر می‌شود.

Nargil_Cissus Antractica
نام علمي
Cissus Antractica
نام لاتين
kangaroo vine
خانواده (تيره)

دانستنیهای علمی

اسم علمی پیچ کانگورو Cissus antractica ، از خانواده Vitaceae می باشد این جنس دارای ۳۵۰ گونه مختلف از گیاهان خشبی همیشه سبز بالا رونده و حاوی ده گونه با ساقه گوشتی است. پیچ کانگورو، بومی استرلیا بوده و ارتفاع آن به ۵ تا ۶ متر می رسد.

سیسوس (پیچ کانگرو)

خصوصیات - معرفی


نور مورد نياز
نور مورد نیاز گیاه سیسوس (پیچ کانگرو)
متوسط
آبياري و رطوبت
رطوبت مورد نیاز  سیسوس (پیچ کانگرو)
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
دمای مورد نیاز  سیسوس (پیچ کانگرو)
16 درجه سانتیگراد
خاک مورد نياز
خاک مورد نیاز  سیسوس (پیچ کانگرو)
(مخلوطی از خاک باغچه و شن و خاک برگ)خاک قلیایی با PH حدود ۷-۸

برگهای براق و سبزآن شکل تخم مرغی داشته و درای لبه دندانه دار تیز می باشد. طول برگها در حدود ۱۰ سانتی متر است. از این گیاه به صورت آویزی هم می توان استفاده کرد.

سیسوس گیاهیست همیشه سبز و رونده که برای رشد به مکان سایه دار یا نیم سایه با خاک غنی و حاوی شن و رس نیاز دارد.

این گیاه تا 3 متر رشد می کند.و از طریق قلمه زدن نیز قابل تکثیر است. این بوته ها که موطن اصلی شان استرالیا و قسمتهای گرمسیری آفریقا و آمریکای جنوبی است نام خود را از گونه های رونده آن گرفته است. «سیسوس» دارای گونه های بسیاری است که برخی رونده و برخی دیگر تخت است. اما کمتر به عنوان گیاه آپارتمانی استفاده می شود

رایجترین گونه این گیاه پیچ کانگورو، Cissus Antarctica است. این گیاه بوته ای است همیشه سبز که به سرعت و با استفاده از پیچک هایش رشد می کند. برگ های آن پهن و نوک تیز با لبه هایی دندانه دار است و گلبرگ ها بر روی آنها کاملاً مشخص است. این گیاه باریک و سبز به شدت مورد علاقه مردم است، چرا که بسیار بی دردسر است و می تواند نوسانات قابل توجه دما را نیز تحمل کند. پیچ کانگورو را می توان هم در اتاقی گرم و هم در ورودی سرد یک راهرو که دمای آن ممکن است گاهی اوقات تا 50 درجه سانتی گراد هم کاهش یابد نگهداشت.

«Cissus discolor» دارای برگ هایی است با طرح ها و رنگ های متفاوت قرمز، خاکستری، نقره ای و سبز مایل به زرد. این گیاه رونده زینتی و تقریباً همیشه سبز را می بایست در دمای ثابت 20 درجه سانتی گراد نگهداشت. این گیاه را می توان از یک سبد آویزان کرد

kangaroo vine

شرایط محیط رشد

این گیاه به نور کم تا متوسط، دمای بین ۱۰ تا ۲۲ درجه سانتیگراد، مقدار متوسط آب احتیاج دارد و خاک باید همیشه دارای رطوبت باشد و در هر بار آبیاری نباید آب زیاد به گیاه داد. رطوبت نسبی هوا بین ۵۰ تا ۷۰ درصد برای این گیاه مناسب می باشد. سیسوس خاک قلیایی با PH حدود ۷-۸ را می پسندد.

کود مورد نیاز سیسوس را میتوان به میزان ۴ گرم در لیتر، هر هفته یکبار، از فروردین تا شهریور مورد استفاده قرا داد. در زمستان هرگز نباید ، کود مصرف شود.

مخلوطی از خاک باغچه و شن و خاک برگ، برای رشد سیسوس مناسب است

«سیسوس» نباید در نور مستقیم خورشید قرار بگیرد و مهم تر از همه این که «نباید پای آن خیس شود». مطمئناً لازم ات که آن را خوب آب بدهید اما نگذارید آب خصوصاً در زمستان در پای آن جمع شود، وگرنه نقطه های زرد رنگی بر روی برگ ها به وجود می آید. «Cissus discolor» دارای رنگ هایی چشمگیر و برگ هایی نوک تیز است که طول آنها به 15 سانتی متر می رسد. این گونه از گیاه قادر به گل دهی است و چنانچه دمای اتاق ثابت باشد، میوه های کوچک و آبی رنگی تولید می کند. بهتر است هر بهار گلدان آن را عوض کنید، اما چنانچه این گیاه متصل به داربست باشد این کار مشکل است، در غیر این صورت می بایست چند عدد چوب را در کنار آن قرار داد تا پیچک ها از آن بالا روند.

کشت سیسوس ساده است. در فصل بهار قلمه هایی از آن را جدا کنید و آنها را در زیر یک شیشه نگهدارید تا ریشه کند. قلمه های Cissus discolor را می بایست در دمای حداقل 20 درجه سانتی گراد نگهداشت در حالی که قلمه های پیچ کانگورو در 15 درجه سانتی گراد هم به خوبی رشد می کنند

Cissus Antractica

مقابله به آفات سیسوس (پیچ کانگرو)

اگر دیدید رشد گیاه کند شده و برگها رنگ پریده هستند، گیاه را هر دو هفته یکبار، تغذیه مصنوعی نمایید.

اگر فاصله بین برگها زیاد شود و رشد گیاه کند گردد، نشانگر این است که نور محیط کافی نیست.

لکه های قهوه ای روی برگها دراثر آبیاری بیش ازحد ایجاد می شود. باید اجازه دهید سطح خاک درفاصله بین دو آبیاری، خشک شود

هوای سرد وخشک باعث سست شدن برگها ودر نهایت ریزش آنها می گردد.

برگهای زرد شده و آغشته به تارعنکبوت باسم کنه کش ترمیم پیدا می کند زیرا عامل آن فعالیت کنه قرمز بوده و این کنه به سم خیلی حساس است

غبارپاشی در کاهش آفت موثر است

در صورتی که برگهای پیچ کانگورو چروک خورده و سقوط نمایند، نشانگر آن است که حرارت محیط بالاست. گلدان رابه محل خنک تر بوده و غبار پاشی کنید، همچنین هوای خیلی سرد برگهای پایینی گیاه را از بین برده و رشد گیاه را متوقف می کند.

سیسوس (پیچ کانگرو)

نحوه تکثیر سیسوس (پیچ کانگرو)

این گیاه را میتوان به راحتی در خانه نگاهداری کرد و با یک روش شناخته شده ، به نام Direct-stieking ، یعنی کاشت مستقیم قلمه ها درون گلدان، تکثیر این گیاه است. با استفاده از یک چاقوی تیز، قیچی باغبانی و یا سر شاخه زن، قلمه های انتهایی ساقه را به اندازه ۸ تا ۱۲ سانتیمتر، جدا کنید، در پودر هورمون ریشه زایی رو برده و سپس با دقت در گلدان بکارید. قبل از این کار، برگهای پایین قلمه ها را جدا کنید. هر ۳ تا ۴ قلمه را در گلدانی با قطر دهانه ۹ سانتیمتر، حاوی کمپوست با پایه پیت قرار دهید. قلمه ها را باید با کیسه پلاستیکی شفاف، بپوشانید و تا زمان ریشه دهی که معمولا سه هفته طول می کشد، در دمای ۱۸ تا ۲۰ درجه سانتیگراد و نور مناسب ولی دور از تابش مستقیم خورشید، نگاه دارید

kangaroo vine

ساير تصاوير :  


گياهان ديگر از همين جنس :

آشنایی با جنس موچسب و همه گونه های آن


گياهان ديگر از همين خانواده :

آشنایی با تیره انگور و جنس های آن

امتیاز شما به این مقاله

میانگین امتیاز: 4.53 از ۵، بر اساس 72 امتیاز

پرسش‌ها و نظرات این مقاله

قاصدک 1391/03/04
سلام علت سیاه شدن برگهای سیسوس چیه؟ 4 هفته پیش یکی خریدم گلدانش را عوض کردم توی خاک برگ گذاشتم یک هفته میشه که برگهاش سیاه میشه و می ریزه. مکانش پشت پنجره با پردهای کشیده بوده.البته یک بار هم کود مصنوعی دادم. متشکرم.
بهروز 1391/04/20
سلام وتشکر فراوان از سایت بسیار عالی وپربار دوبار سیتوس خریداری کردم وهر بار خشک شد مجددا بخاطر علاقایی که به این نوع گلها دارم خریداری کردم محیط نور طبیعی بسیار کمی دارد حالا بصورت آویز ودر فاصلهد30تا 50 سانتی مهتابی گذاشتم ولی باز میبینم سرحال نیست الان 20 روز است خریده ام چه باید بکنم متشکرم
سوده 1390/12/22
باسلام
من يك گلدان دارم كه به من گفتند اسمش سيتوس است ولي خيلي شبيه اين عكسها نيست. برگها اغلب سه تايي هستند و حالت كنگره اي شبيه برگ مو كوچك دارند.به تازگي برگهاي زيري آن خشك شدند كه آنها را جدا كردم ولي برگها ديگر سالم و شادابند ولي رشد خيلي كمي دارد.براي تقويت و رشد بيشتر بايد چكار كنم؟ برگهاي زيري چرا خشك ميشوند؟غبارپاشي يعني چه؟
ندا 1390/05/04
ممنون از شما من یک سیسوس دارم که مدتی هست برگهایش
ممنون از شما من یک سیسوس دارم که مدتی هست برگهایش قهوه ای میشوند حالت پوسیدگی پیدا می کنند.در ضمن جوانه ها بدون اینکه رشد کنندخشک شده واز بین می روند
سروش 1393/03/30
سلام
من یه سیسوس رو با گذاشتن در آب تکثیر کردم بطوریکه بعد از یک ماه ریشه داد و اونو کاشتم . اما زمانی که داشتم میکاشتمش متوجه شدم در مقطع رویش 2 یا 3 برگ از اون دونه های سفیدی مثل پشمک ایجاد شده.حال گیاه خوبه و شرایط نگهداریش دقیقا مثل توضیحات شماست اما این دونه ها که روز به روزم بیشتر میشن نگرانم کرده و میترسم علاوه بر صدمه زدن به گیاه، بقیه گلهارو هم آلوده کنه.
لطفا راهنمایی بفرمایید.

ثبت پرسش یا نظر جدید