Ugni molinaeChilean guava که به فارسی گواوای شیلی نامیده میشود، گیاهی از خانواده موردیان بومی شیلی می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: مرطوب دمای محیط: شرایط نیمه گرمسیری خاک: حاصلخیز و زهکش دار
دانستنیهای علمی
دانستنیهای علمی :
گواوای شیلی بومی شیلی است و به همین خاطر به این نام شناخته می شود. به مناطق آرژانتین جنوبی نیز تعلق دارد.
نام محلی اسپانیایی آن murta است. در زلاند نو به New Zealand cranberry شناخته می شود و در استرالیا به Tazziberry معروف است، اما در این کشورها بومی به حساب نمی آید.
این گونه گیاهی اولین بار توسط Juan Ignacio Molina در سال 1782 میلادی شرح داده شد.
خصوصیات - معرفی
خصوصیات ظاهری :
گواوای شیلی درختچه یه بوته ای به ارتفاع 30 تا 170 سانتی متر است. برگ های آن همیشه سبز بوده و در برخی موارد استثنایی می تواند تا 3 متر نیز رشد کند.
برگ ها بصورت متقابل قرار گرفته و بیضی شکل هستند. 1 تا 1.5 سانتی متر پهنا دارند. همه ی سطح برگ ها براق و سبز تیره می باشد.
اگر برگ ها خراش داده شوند بوی تندی از خود ساطع می کنند.
گل ها آویزان هستند و قطری حدود یک سانتی متر دارند. 4 تا 5 گلبرگ سفید تا صورتی کمرنگ دارند. تعداد پرچم ها بیشمار بوده و کوتاه هستند.
میوه ها کوچک و قرمز، سفید یا بنفش رنگ هستند. نوع گیاهشناسی میوه ها بِری است.
قطر میوه ها نیز یک سانتی متر است. میوه ها در پاییز از مارس تا مِی می رسند. بافت میوه حالت بافت گلابی دارد و کرِِمی است. طعم میوه ملایم و عامه پسند است.
شرایط نگهداری گواوای شیلی
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
مرطوب
دماي مورد نياز
شرایط نیمه گرمسیری
خاک مورد نياز
حاصلخیز و زهکش دار
|
شرایط محیط رشد:
گواوای شیلی در جنگل های پر باران رشد خوبی دارد. در هر خاک حاصلخیز و خوبی رشد موفق دارد.
خاک ها لوم را ترجیح می دهد. آبیاری بصورت منظم انجام شود.
خاک از زهکشی خوبی برخوردار باشد و غرقاب نشود هرچند به کمی غرقاب مقاوم است .
مکان کشت آن باید از آفاتاب خوبی برخوردار باشد.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
خواص درمانی و کاربردها:
استفاده از گواوای شیلی در آشپزی در جنوی شیلی ، جاییکه بومی آن است رواج دارد.
نوشیدنی تجاری liqueur Murtado از این میوه تهیه می گردد. همچنین در ساخت مربا و دسرها همچون Murta con membrillo از این میوه استفاده می شود.
میوه ها بصورت تازه خوری نیز طرفدار دارد. از آن ادویه و طعم دهنده معطر نیز ساخته می شود. طعم آن شبیه توت فرنگی وحشی است.
برگ ها می تواند در ساخت چای و دمنوش ها استفاده زیادی داشته باشد. بذور گواوای شیلی نیز در ساخت قهوه مورد استفاده قرار می گیرند.
بعنوان گیاه زینتی نیز می تواند زیبایی بخش فضای سبز باشد.
بطور سنتی در درمان اسها و نیز اسهال خونی مورد استفاده قرار گرفته است.
مطالعات دارویی نشان داده است که ترکیبات فنولیک همچون اسید فنولیک ، فلاونوئیدها ، تری ترپِن ها و تانن ها در برگ ها آن یافت می شود که از این لحاظ باارزش در بحث دارویی نیز بشمار می آید.
نحوه تکثیر گواوای شیلی
نحوه تکثیر گیاه :
برای کاشت از طریق بذر باید بذور را 24 ساعت قبل از کاشت در آب گرم خیس نمود. بذور در اواخر زمستان در گلخانه یا شاسی گرم جوانه می زند.
هنگامیکه دانهال ها به اندازه کافی رسیده و قوی شدند، آنها از بستر جوانه زنی جدا کرده و به بستر اصلی انتقال می دهند.
می توان قلمه های نیمه چوب سخت نیز برای ازدیاد آن تهیه کرد و در بستر ریشه زایی آنها را ریشه دار نمود.
همچنین می توان با خوابانیدن شاخه ها نیز برای تکثیر آن نتیجه بخش می باشد.
منابع :
http://en.wikipedia.org/wiki/Ugni_molinaehttp://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S1028-47962013http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Ugnihttp://www.strangewonderfulthings.com/206.htmhttp://www.tradewindsfruit.com/content/chilean-gua گياهان ديگر از همين جنس :
گياهان ديگر از همين خانواده :