دانستنیهای علمی
نام علمي
Thuja Orientalis
|
نوش یا سرو بادبزنی درختی است از خانواده سروها ،که این خانواده شامل 5 گونه متفاوت است که 2 گونه از آن بومی آمریکا و 3 گونه از آن بومی شرق آسیا هستند.
این درخت در مناطق معتدل آسیا و به ویژه در شیب دامنه های خشک کوه به وفور یافت می شود.این درخت در ایران نیز بسیار دیده می شود.
درختی همیشه سبز می باشد.
این گیاه به فارسی سرو تبری و نوع کوتاه آن سرو خمره ای نام دارد
نامهاى محلى آن در خوزستان و فارس«نوش»و در علىآباد كتول«سر»مىباشد.
خصوصیات - معرفی
درختى است زيبا و همیشه سبز بین 5 تا 15 متر ارتفاع دارد .
این درخت بسیار مقاوم می باشد .
دانه ها بین شهریور تا مهر رسیده می شوند. گل ها هم می توانند فقط نر باشند هم ماده و یا هر 2 نوع به صورت همزمان .گرده افشانی توسط باد انجام می شود.
.ميوهی آن گرد يا تخممرغى شكل و كبود رنگاست و وقتی رسیده شوند به رنگ قهوهای در می آیند .و ترشحات كبود يا نقرهاى سطح ميوه را فرا گرفته است. ميوهی آن از ١٠ - ٨ فلس تشكيل مىشود.
چوب سرو،سبک و نرم و معطر است و به راحتی تقسیم می شود و در برابر پوسیدگی مقاوم است .
شرایط نگهداری نوش
نور مورد نياز
متوسط
آبياري و رطوبت
مرطوب
دماي مورد نياز
تا دمای -8 را تحمل می کند درجه سانتیگراد
خاک مورد نياز
خاک شنی ، لومی متوسط ، مرطوب و خوب زهکشی شده
|
نگهداری این درخت بسیار ساده بوده چون درختی بسیار مقاوم است تا دمای -8 درجه را به راحتی تحمل میکند بهتر است در آفتاب باشد ولی در سایه نیز رشد میکند.
خاک لومی خوب زهکشی شده و مرطوب خاک مناسب می باشد.
آبیاری خاصی نیاز ندارد.
مقابله به آفات نوش
این درخت در طب سنتی نیز کاربرد زیادی دارد:
در چين برگهاى اين درخت از داروهاى مرسوم و متداول چينى است و خونريزىرا بند مىآورد
.
ساير خواص آن: ضد تب می باشد ، جوشاندهی برگها و يا عصارهی تازهی برگها براى قطعهرنوع خونريزى مفيد است.و براى زخم اثنىعشر وزخم معده مفيد است.براى التيام سوزاكو سرماخوردگىمفید است.تخم آن داراى مواد مغذى است،مسكناست، اشتهاآور مىباشد،.در مواردطپش قلب به عنوان داروى مؤثرى تجويز مىشود و به علاوه براى بىخوابى وعصبانيت مفيد است.سرفه را تسكين مىدهد،و براى ناراحتى واختلالات تشنجى اطفال اثر مفيد دارد.از برگها و تخم آن براى معالجهی خونريزى وتسكين دردهاى روماتيسمى و بيمارىهاى زنان استفاده مىشود.
استعمال خارجى براى رفع ناراحتىهاىپوستى مفيد مىباشد.براى رويش مو در محلزخمها كه موى آن ريخته باشد نافع است.در موارد اسهال خونى و تهوع نيز بسيار مفيد است.
نحوه تکثیر نوش
تکثیر این درخت از طریق کاشت بذر صورت می گیرد:
بهترین زمان کاشت بذر در پاییز و در یک قاب سرد می باشد ،گیاه در سال اول رشد بسیار کمی دارد و برای زمستان اول بهتر است در گلخانه بماند و سپس در فصل بهار به فضای باز برده شود.
منابع :
http://en.wikipedia.org/wiki/Thujahttp://www.hort.uconn.edu/plants/p/plaori/plaori1.http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Thuj گياهان ديگر از همين جنس :
گياهان ديگر از همين خانواده :