Sinapis arvensis charlock mustard که به فارسی خردل وحشی نامیده میشود، گیاهی از خانواده شب بوها یا چلیپائیان، بومی اروپا می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: کمی مرطوب دمای محیط: نواحی معتدل تا نیمه گرمسیری خاک: خاک های قلیایی و سنگین
نام علمي
Sinapis arvensis
نام لاتين
charlock mustard
خصوصیات - معرفی
"خردل وحشی" یا "خردل بیابانی" یا "خردل بومی" گیاهی است از تیره شب بوئیان که نام علمی آن Sinapis arvensis است.
این گیاه دارای برگ های تخم مرغی شکل و دندانه دار که دندانه های بسیار ریز، به رنگ سیاه شفاف و به تعداد بسیار زیاد در هر پایه به وجود می آورد.
خردل وحشی، در اصل بومی اروپا است ولی در سراسر شمال آمریکا نیز بومی شده است.
لپه ها کليوى شکل و بدون پرز، اولين برگ هاى حقيقى چماقى شکل، در رأس گرد، حاشيهٔ آن کمى لوبدار و داراى دندانه هاى نامنظم بوده و سطح فوقانى برگ و دمبرگ آنها پرزدار است.
خردل وحشی، گياهى علفی، يکساله، ايستا، به ارتفاع ۳۰ تا ۶۰ سانتیمتر است که توسط بذر تکثير مى يابد. ساقهٔ آن منشعب و در بخش هاى پائين کرکدار است. برگ هاى بالایى کامل، بدون بريدگى و دمبرگ هستند. در حالى که برگ هاى پائينى داراى بريدگى ها عميق بوده و لوب انتهایى آن نيز بزرگتر است. اين برگ ها دمبرگ دارند و طول آنها بالغ بر ۲۰ سانتیمتر مى شود. ريشه هاى اين گياه گسترش افقى و عمودى زيادى دارند.
گل ها به رنگ زرد گوگردى است و کاسبرگ هاى آن به طور افقى پخش شده است. خصوصيت بالا صفت مناسبى براى تشخيص اين گياه از ساير گونه هاى مشابه است. ميوهٔ خردل وحشى خورجين، بدون کرک به طول ۵/۲ تا ۴ سانتیمتر و عرض ۵/۲ تا ۳ ميلیمتر است. بذرهاى آن قهوه اى متمايل به سياه، صاف، بدون کرک و به اندازهٔ ۱ تا ۳/۱ ميلیمتر هستند. اين بذرها داراى پوستهٔ سختى هستند و به همين علت قادر هستند مدت زيادى در خاک زنده بمانند. هر گياه حدود ۱۲۰۰ بذر توليد می کند که جوانه زنى آنها در عمق صفر تا دو سانتی مترى سطح خاک صورت مى گيرد.
این گونه گیاهی دارای واریته های مختلفی است که مهمترین آنها عبارتند از: Sinapis arvensis subsp. Arvensis، Sinapis arvensis subsp. Allionii، Sinapis arvensis var. stricta، Sinapis arvensis var. pinnatifida، Sinapis arvensis schkuhriana، Sinapis arvensis var. orientalis.
شرایط نگهداری خردل وحشی
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
نواحی معتدل تا نیمه گرمسیری
خاک مورد نياز
خاک های قلیایی و سنگین
|
خردل وحشى به دليل داشتن ريشه هاى گسترده، رقيب بسيار جدى براى گياهان زراعى محسوب شده و مى توان آن را در زمين هاى قابل کشت و به خصوص در غلات بهاره به وفور مشاهده نمود. علاوه بر اين از جمله علف هاى هرزى است که در باغ ها، زمين هاى باير، جاده ها و مراتع يافت مى شود.
اين گياه زمين هایى قليایی، با زهکشى مناسب و غنى از مواد غذایی را ترجيح داده و به ندرت مى توان آن را در خاک هاى اسيدى مشاهده کرد. به همین دلیل در خاک های سنگین و قلیایی به صورت وحشی یافت می شود.
به مکان های آفتابی نیاز دارد و مکان های سایه را نمی پسندد.
نحوه تکثیر خردل وحشی
تکثیر این گیاه از طریق کشت بذرهای آن صورت می گیرد. بذرها در بهار و پاییز جوانه خواهند زد. این بذرها به تیمار خاصی برای جوانه زنی نیاز ندارند.