طعم میوه قره قات ترش است. این میوه در کشورهای اروایی برای درست کردن مرباهای نسبتاً گران قیمت مورد استفاده قرار میگیرد. علی رغم اینکه کاشت و نگهداری قره قات چندان سخت نیست، این میوه حتی در اروپا نیز کمیاب است. در ایران، خشک شده قره قات در عطاری ها یافت می شود.
دم کرده قره قات را برای رقیق کردن خون تجویز می کنند و اعتقاد بر آن است که خوردن آن از سکته قلبی ممانعت می کند.
آزمايش های کلينيکی زياد در مورد اثرات ضدميکروبی مجاری ادرار با آب قره قات انجام شده که نتايج بسيار خوبی را به دنبال داشته است.
در آزمايش ديگری کاهش شديد عفونت ادراری زنان به مدت طولانی با مصرف خوراکی عصاره به شکل کپسول مشاهده شده است.
يکي از مهم ترين پروتئين های بدن، کلاژن است که در ساخت تاندون، رباط و غضروف نقش اصلي را دارا است. کلاژن در زمان التهاب روماتيسمی، امراض دهانی و يا بيماري های استخوان و مفاصل از بين می رود. عمل مهم فلاونوئيدها، آنتوسيانين ها و پروآنتوسيانيدین های قره قات جلوگيري از اين عمل است.
همچنين آنتوسيانين ها داراي خاصيت قوي ويتامين P یا بيوفلاونوئيدها بوده و افزون بر آن داراي خاصيت افزايش ويتامين C داخل سلولی و کاهش شکنندگی مويرگ ها هستند که از اين نظر دو برابر قوی تر است.
خاصيت ضد تجمع پلاکت ها که از اين نظر شبيه به آسپيرين و گياه سير می اشد. به اصطلاح عاميانه افرادی که خون آنها غليظ می باشد، برای جلوگيری از لخته شدن می توانند از قره قات استفاده کنند.
این گیاه برای درمان امراض چشم، هنگام کم سو شدن در شب، يا برای ديد بهتر روز کاتاراکت و گلوکوما نیز کاربرد دارد. در بعضی مشکلات چشمی مانند گلوکوما، کلاژن دارای آسيب هايی می شود که باعث فشار زياد در چشم خواهد شد. بنابراين چون قره قات در حفاظت کلاژن مؤثر است، در موارد ذکر شده مفيد است. از اين رو در اروپا به طور وسيع بدين منظور از آن استفاده مي شود. هم چنين قره قات به مقدار زيادی در اروپا برای مشکلات شبکيه ای حاصل از ديابت نیز مورد مصرف است.
مهم ترين اثرات گزارش شده قره قات شامل ضد چسبندگی پلاکت ها، ضد شکنندگی عروق مويينه، ضد اِدِم (ضد خيز)، ضد ويروس تبخال، ضد التهاب، ضد اکسيدان، ضد تب، ضد خونریزی های رتينوپاتی، ضد عفونی کننده، ضد اسپاسم، ضد زخم های گوارشی، ضد قارچ، ضد ويروس، قابض، محرک گردش خون، محافظ کلاژن، ادرار آور، محرک سيستم ايمنی بدن، کاهش دهنده ی چربی خون و گشاد کننده ی رگ ها.
|