Stelechocarpus buraholkepel که به فارسی کِپِل نامیده میشود، گیاهی از خانواده آنوناسه بومی جنوب شرق آسیا می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: کمی مرطوب درجه حرارت: حساس به دماهای پایین درجه سانتیگراد خاک: خاکهایی با اسیدیته ضعیف
دانستنیهای علمی
نام علمي
Stelechocarpus burahol
"کِپِل" گیاهی از خانواده آنوناسه بوده که بومی جنگل های همیشه سبز و مرطوب جنوب شرقی آسیا است. این گیاه به دلیل تولید میوه های خوراکی اش شناخته شده می باشد. میوه های آن فقط در بخش های مرکزی جاوه رشد می کند.
خصوصیات - معرفی
خصوصیات گیاهشناسی:
"کِپِل" درختی مستقیم و همیشه سبز بوده که تا ارتفاع 25 متر نیز رشد می کند و قطر تنه ی آن به 40 سانتیمتر نیز می رسد.
برگ ها بیضوی شکل، ضخیم و براق بوده و دارای دمبرگ هایی حدود 1.5 سانتیمتر است. میوه این گیاه روی بخش های پایینی تنه اصلی و شاخه های بزرگ و قدیمی رشد می کند. این میوه ها دارای عطر و طعم مطبوعی مشابه عطر و طعم انبه می باشند. رنگ میوه ها سبز مایل به زرد و طولشان 3 تا 4 سانتیمتر بوده و میوه های تازه رشد یافته به رنگ صورتی روشن تا قرمز تیره است.
بذور بیضی شکل بوده و حدود 3 سانتیمتر طول دارند.
گل های این درخت بصورت تک جنسی، سبز مایل به سفید و بصورت دسته ای یا چندتایی است. گل های نر روی قسمت های فوقانی تنه اصلی و شاخه های قدیمی (8 تا 16 گل با هم) قرار داشته و یک سانتیمتر قطر دارند. ولی گل های ماده روی بخش های پایینی تنه اصلی قرار داشته و حدود 3 سانتیمتر قطر دارند.
شرایط نگهداری کِپِل
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
حساس به دماهای پایین
خاک مورد نياز
خاکهایی با اسیدیته ضعیف
|
شرایط محیط رشد:
کِپِل جهت کشت به خاکی با اسیدیته ی ضعیف و به خوبی آبیاری شده نیاز دارد. از نظر نیاز نوری به آفتاب کامل تا نیمه سایه نیازمند است. برگ های تازه رویش یافته و جدید نسبت به باد، بسیار حساس بوده و در شرایطی که بادهای مخرب می وزد نیاز به پناهگاه و مکان های محافظ دارند.
نهال های بذری جوان در دماهای زیر 40 درجه از بین خواهند رفت. ولی نهال های مسن تر دماهای پایین تر را می توانند تحمل کنند. این نهال ها همواره در شرایط آب و هوایی نامساعد نیاز به مکان های محافظ و پناهگاه دارند.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
خواص درمانی و کاربردهای صنعتی:
میوه های این گونه بطور سنتی در جاوه برای برطرف کردن بوی بد دهان و خنک کننده ی تنفس استفاده می شود. گوشت و پوست و بذر میوه قابل استفاده است. پوست آن به عنوان یک جاذب قوی عمل می کند.
در سال 2012 مطالعه ای نشان داده که میوه های این گیاه بوی بد مدفوع را به وسیله فعالیت باکتری های پروبیوتیک Bifidobacter ، کاهش می دهد. همچنین برای درمان نقرس و جلوگیری از التهاب کلیه ها به کار می رود.
چوب این درخت نیز برای ساخت لوازم منزل استفاده می شود.
برگ های کِپِل نیز دارای خاصیت کاهندگی کلسترل خون است.
مقابله به آفات کِپِل
آفات و بیماری ها:
از بیماری هایی که ممکن است به این گیاه حمله کند و خسارت ایجاد کند بیماری های قارچی است.
نحوه تکثیر کِپِل
تکثیر:
تکثیر این گیاه توسط کشت بذرهای میوه های رسیده صورت می گیرد.
منابع :
http://en.wikipedia.org/wiki/Stelechocarpus_burahohttp://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-90-http://scialert.net/abstract/?doi=rjmp.2012.180.18http://www.fruitipedia.com/kepel_Stelechocarpus-buhttp://www.rarepalmseeds.com/pix/SteBur.shtmlhttp://www.tradewindsfruit.com/content/kepel.htmhttps://www.skyfieldtropical.com/encyclopedia/kepe گياهان ديگر از همين خانواده :