Sacrocephalus xanthoxylonNDEA که به فارسی نِدیا نامیده میشود، گیاهی از خانواده روناس بومی کنگو می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: خیلی مرطوب دمای محیط: شرایط گرمسیری و نیمه گرمسیری خاک: متوسط تا غنی
دانستنیهای علمی
نام علمي
Sarcocephalus xanthoxylon
دانستنیهای علمی :
گیاه ندیا به کنگو و قبل تر از آن به زئیر و همچنین به جمهوری آفریقای مرکزی تعلق دارد.
ندیا از خانواده روبیکاسه می باشد. جرء گروه گیاهان میوه دهنده و آجیل ها بوده و نیز در دسته گیاهاین گرمسیری و حساس طبقه بندی می شود.
ندیا را به Nauclea xanthoxylon نیز می شناسند.
خصوصیات - معرفی
خصوصیات ظاهری :
سایز میوه این گیاه همچون توپ بِیس بال بوده و رنگ آن زرد می باشد.
بافت پوست میوه آن چرم مانند است. طعم میوه همچون سیب، شیرینی ملایمی داشته و کمی معطر است.
رنگ بافت میوه سفید رنگ و خوشمزه است. قطر میوه ها 5 تا 10 سانتی متر می باشد.
درخت اندازه بزرگی دارد و ارتفاع آن تا 10 تا 15متر می رسد. حتی ارتفاع آن گاهی 30 متر نیز گزارش شده است.
تاج درخت گِرد بوده و گسترده می باشد. برگ ها در دوطرف پهن شده اند.
طول برگ ها 40 سانتی متر بوده و در هنگامیکه گیاه جوان است برگ ها برگچه دارند.
گل ها در ابتدا محکم هستند و رنگ آنها سبز رنگ می باشد. گل ها زنگوله ای شکل بوده و در انتهای شاخه ها ظاهر می گردند.
تعداد زیادی بذر در میوه ها وجود داشته و قهوه ای رنگ و ریز هستند.
بذور به شکل دایره منظم شده اند و شبیه بذرهای کیوی دیده می شوند.
شرایط نگهداری نِدیا
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
خیلی مرطوب
دماي مورد نياز
شرایط گرمسیری و نیمه گرمسیری
خاک مورد نياز
متوسط تا غنی
|
شرایط محیط رشد:
ندیا عموماً در جنگل های باتلاقی یا خیس ساوانا یافت می شود.
این گونه گیاهی مدت کوتاهی دمای انجماد را تحمل می کند اما غالباً به اب و هوای گرم برای محصول دهی مناسب نیاز دارد.
از لحاظ نوری به آفتاب کامل و مکان های روشن و پرنور نیاز دارد.
ندیا از لحاظ رطوبتی به خاک مرطوب احتیاج داشته و باید بطور مداوم آبیاری شود.
نباید بین دو آبیاری اجازه داده شود که خاکش خشک گردد. رطوبت هوایی زیادی هم احتیاج دارد.
این گیاه برای باتلاق ها و باغ های آبی مناسب است.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
خواص درمانی و کاربردها:
میوه ندیا بصورت تازه خوری مصرف دارد.
گیاه ندیا حاوی آلکالوئیدها بوده و از حیث داشتن این ترکیبات خواص دارویی نیز دارد.
میوه طعم سیب یا گلابی داشته و می توان در دسر ها یا نوشیدنی ها استفاده داشته باشد.
نحوه تکثیر نِدیا
نحوه تکثیر گیاه :
ندیا از طریق بذر افزایش می یابد. می توان با کاشت بذر بصورت مستقیم و یا تهیه نشاء از آن به تکثیر آن اقدان نمود.
بذور قوه نامیه زیادی ندارند. گیاهچه های حاصل از بذر به سرعت رشد می کنند.
ندیا در باغ یا بطور تجاری کشت نشده است. اما بهر حال این گیاه در باغ های خانگی کشت می گردد.
منابع :
http://b-and-t-world-seeds.com/cartall.asp?specieshttp://davesgarden.com/guides/pf/go/191773/#b http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=http://www.fruitipedia.com/ndea.htmhttp://www.tradewindsfruit.com/content/ndea.htm گياهان ديگر از همين خانواده :