تركيب هاى شيميايى
هر صد گرم برگ كارى شامل 66 گرم رطوبت،6.1 گرم پروتيين، 1 گرم چربى، 16 گرم کربوهیدرات، 4.2 گرم مواد معدنی ازجمله كلسيم، فسفر و آهن است و ويتامين هايى همچون نيكوتينيك اسيد ويتامين B5 و ويتامين C نيز در آن وجود دارد.
از تقطير عصاره برگ كارى در فشار زياد، مايع روغنى فرّارى به دست مى آيد كه تجزيه آن به كمك روش هاى دستگاهى، وجود 39 تركيب شيميايى را در آن نشان مى دهد. مهم ترين اين تركيب ها را 3-كارن به مقدار 54 درصد، و كاريوفيلن به مقدار 9 درصد تشكيل مى دهند.
برخى از تركيب هاى روغنى موجود در كارى عبارتند از: بتافلاندرن ، بتا الِمِن ، ليمونن، آلفاسِلينن ، آلفاپينن، بتاپينن و... گفتنى است كه بسته به محل رويش درخت كارى، مقدار اين تركيب ها در برگ كارى متفاوت است چنان كه در شمال هند مقدار آلفافلاندرن، آلفا و بتاپينن موجود در برگ ها بيش تر است درحالى كه در درخت هاى جنوب هند آلفا سلنين و آرومادندرن بيش تر وجود دارد.
3- كارن مايعى بى رنگ، با بويى شيرين است كه چگالى كم تر از آب دارد. اين ماده با گونه هاى كاهنده در جريان واكنشى گرماده، گاز هيدروژن توليد مى كند. هم چنين در حضور كاتاليزگرهاى اسيدى در واكنش هاى افزايشى و گرماده به توليد پلىمر مى پردازد.
كاريوفيلن يكى ديگر از اجزاى موجود در برگ كارى است. اين ماده مانند ديگر اعضاى خانواده خود ترپن ها دستخوش واكنش اكسايش و نوآراى قرار می گيرد. اين تركيب از اجزاء اصلى روغن ميخك، شاهدانه، رزمارى و فلفل سياه است و از خود اثر ضدالتهابى نشان مى دهد.
از گل اين درختچه اسانسى استخراج می شود كه به عنوان طعم دهنده در شيرينى، بستنى، آدامس و نوشابه استفاده می شود. مواد اصلى موجود در گل و ساقه اين گياه را ليمونن و لينالول تشكيل می دهند كه خاصيت ضد قارچ از خود نشان می دهند.
ليمونن و لينالول نيز ازجمله مونوترپن ها به شمار مى روند و در عصاره بيش تر ميوه ها و سبزيجات يافت مى شوند. مونوترپن ها داراى دو واحد ايزوپرن هستند. اكسايش و نوآرايى آن ها به تشكيل خانواده اى از تركيب ها با عنوان مونوترپنوييدها مى انجامد.
ليمونن يك مونوترپن تك حلقه اى است و در اسانس ليموترش، پرتقال، زيره و شويد وجود دارد و عامل طعم تلخ ليمو و مركبات به شمار مى رود. اين تركيب كه از سرطان سينه، كبد و ريه جلوگيرى می كند از واكنش حلقه زايى گرانيل پيرو فسفات به دست مى آيد.
لينالول يك مونوترپن خطى است كه از واكنش هاى افزايشى همراه با اكسايش و نوآرايى تشكيل می شود. هر دو انانتيومر راستگرد و چپگرد لينالول در طبيعت مشاهده شده است. لينالول در تهيه بسيارى از فراورده هاى بهداشتى همچون صابون، شامپو و محلولهاى شست و شو كاربرد دارد. بنابه پژوهشها بوييدن اين ماده، از شدت اضطراب در جانوران آزمايشگاهى می كاهد.
|