Mangifera caesiawhite mango که به فارسی انبه سفید نامیده میشود، گیاهی از خانواده پسته بومی مالزی و اندونزی می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: کمی مرطوب دمای محیط: نواحی گرم و مرطوب خاک: خاک های حاصلخیز
نام علمي
Mangifera caesia
خصوصیات - معرفی
"انبه ی سفید" یکی از گیاهان گلدار از خانواده پسته است. یکی دیگر از نام های این گیاه "درخت جَک" می باشد. این گونه ی گیاهی متعلق به جنس انبه بوده که در اندونزی، مالزی، سنگاپور، گینه ی نو، کرالا و فیلیپین کشت می شود.
این درخت حدود 30 متر ارتفاع داشته و دارای تاجی انبوه و متراکم می باشد.
گل ها به رنگ ارغوانی یا صورتی، به طول 0.7 سانتیمتر و دارای پنج کاسبرگ می باشند.
میوه ها بزرگ، خوراکی، بیضی شکل، شفت به طول 10 تا 15 سانتیمتر و عرض 6 تا 8 سانتیمتر هستند. پوست این میوه ها نازک، به رنگ قهوه ای با وصله هایی تیره تر می باشد. گوشت میوه ها نیز به رنگ سفید مایل به زرد، خمیرمانند و دارای عطری قوی با مزه و طعمی ترش و شیرین و مابین انبه و آناناس است.
این درخت یکی از معمول ترین گونه های کشت شده در مالزی است که در باغ های گران قیمت کشت می شود. این گیاه همچنین به صورت خودرو در بالی، سوماترا و بورنئو نیز رشد می کند.
درخت انبه ی سفید یا جَک، هزاران میوه تولید می کند که میوه ها چند ماه پس از گرده افشانی می رسند. این میوه ها در طول فصول پرباران به بلوغ می رسند.
شرایط نگهداری انبه سفید
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
نواحی گرم و مرطوب
خاک مورد نياز
خاک های حاصلخیز
|
این درختان در زمین های پست با حدود 400 تا 800 متر ارتفاع و با باران فراوان یافت می شوند. و به ندرت در جنگل ها و نواحی قارچ رو، رشد می کند.
در نواحی گرم و مرطوب رشد خوبی دارد. همچنین در برابر باد های موسمی نیز رشد موفقیت آمیزی داشته است.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
میوه های این گیاهان ارزش خوراکی داشته و می توانند همراه با فلفل یا سوس های تند مورد استفاده قرار گیرند.
این میوه ها یکی از اجزای عالی برای ساختن آب میوه های خامه ای و همچنین برای تهیه ی ادویه ای مخصوص است که همراه با ماهی خورده می شود.
از این میوه ها برای ساختن ترشی نیز استفاده می شود.
چوب این درختان نیز برای ساختن برخی لوازم منزل و ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند.
برگ های جوان این درختان برای تهیه ادویه کاربرد دارند.
بذرهای ساییده شده ی تازه یا خشک شده نیز به عنوان ادویه در کنار ماهی یا برنج به مصرف می رسند.
ارزش غذایی:
هر صد گرم از بخش خوراکی یا میوه های این گیاه حاوی حدود 86.5 گرم آب، یک گرم پروتئین، 0.2 گرم چربی، 11.9 گرم فیبر، 0.4 گرم خاکستر، 0.08 میلیگرم تیامین، 0.005 میلیگرم بتا کاروتن، 58 میلیگرم ویتامین ث و نیز حدود 200 کیلوژول انرژی می باشد.
نحوه تکثیر انبه سفید
تکثیر انبه ی سفید از طریق کشت بذرها و نیز پیوند روی پایه های بذری یا پایه های مادری صورت می گیرد.
درختان بالغ به دلیل تاج گسترده و رشد زیاد، به فضای زیادی حدوی 12 متر تا 16 متر نیاز دارند.
آب میوه ی سفیدرنگ حاصل از میوه های نابالغ این گیاهان سمی بوده و در صورت مصرف یا برخورد با پوست سبب ایجاد سوزش و خارش می گردد. بنابراین افراد و کارگران در هنگام برداشت میوه ها باید بسیار دقت کنند و دست ها و بدن خود را با پوشش های مناسب مورد حفاظت قرار دهند.