Hemerocallis Citrinacitron daylily که به فارسی سوسن یکروزه زرد نامیده میشود، گیاهی از خانواده زانتوروآسه بومی شرق آسیا و چین می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: کمی مرطوب دمای محیط: نواحی نیمه گرم تا معتدل خاک: خاک هایی با زهکش مناسب
نام علمي
Hemerocallis Citrina
خصوصیات - معرفی
"سوسن یکروزه زرد" یا "زنبق رشتی لیمویی" یکی از گیاهان زینتی، علفی و چندساله است. این گیاه می تواند تا حدود 90 تا 120 سانتیمتر (35 تا 47 اینچ) ارتفاع رشد کند. برگ های این گیاه به رنگ سبز روشن، خطی و به طول حدود 40 سانتیمتر می باشند. گل ها به رنگ زرد لیمویی، شیپوری شکل، زیبا و بسیار معطر هستند. این گلها حدود 15 سانتیمتر قطر دارند. گلدهی معمولاً در طی ماه های جون تا جولای رخ می دهد. ساقه های گلدهنده بلند و کشیده و تعداد گل و غنچه ها بر روی ساقه گلدهنده زیاد است و عمر هر گل نیز تنها یک روز می باشد. هر گل دارای شش گلبرگ است.
برخلاف گیاهان خانواده ی سوسنیان که دارای پیاز هستند، سوسن های یکروزه یا همروکالیس ها دارای ریزوم می باشند.
گل های این گونه از سوسن های یکروزه علاوه بر استفاده های زینتی، در آسیا به مصرف خوراکی نیز می رسد.
شرایط نگهداری سوسن یکروزه زرد
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
نواحی نیمه گرم تا معتدل
خاک مورد نياز
خاک هایی با زهکش مناسب
|
این گونه ی گیاهی بومی شرق آسیا و چین بوده و اغلب در حاشیه ی جنگل ها، چمن زارها، مراتع و زمین های شیب دار در ارتفاعات صفر تا 2000 متر بالاتر از سطح دریا می روید.
از نظر نیاز نوری به آفتاب کامل تا کمی سایه نیاز دارد.
سوسن یکروزه زرد یکی از گیاهان مقاوم به آلودگی هوا است.
در تمام خاک هایی که زهکش خوب داشته باشد، به خوبی رشد می کند. همچنین این گیاه در خاک های فقیر از مواد غذایی هم رشد می کند. استفاده از کود گاوی پوسیده برای رشد بهتر گیاه مفید است.
نیاز آبی آن متوسط است و زمانی آن را باید آب داد که سطح خاک رطوبت خود را از دست داده باشد. نسبت به خشکی مقاوم است ولی برای گلدهی خوب و گل های با کیفیت، آبیاری منظم مهم است.
به هوای گرم تابستان مقاوم است و همچنین ریزوم های این گیاه خزان پذیر، سرمای شدید زمستان را هم به خوبی تحمل می کند.
مقابله به آفات سوسن یکروزه زرد
پوسیدگی ریشه یکی از مشکلاتی است که به ویژه در اثر آبیاری زیاد این گیاه پیش می آید. بیماری لکه برگی باکتریایی و یا قارچی، بیماری زنگ، بوتریتیس و سفیدک پودری از دیگر بیماری های این گیاه هستند.
آفت خاصی این گیاه را تهدید نمی کند اما گاهی فعالیت شته ها، کنه ها و شپشک ها می تواند بر روی این گیاهان مشاهده شود.
نحوه تکثیر سوسن یکروزه زرد
روش تکثیر این گیاه تقسیم ریشه ها (ریزوم ها) است. برای این کار در اول بهار یا پاییز گیاه را از زمین خارج کرده و ریشه های آن را همراه با اندام هوایی به چند قسمت تقسیم نموده و دوباره به خاک می نشانند.
با کاشت بذر در بهار یا پاییز نیز می توان گیاهان جدید تولید کرد.