٢٣/٣/١٤٤١ --- 11/21/2019 --- ۱۳۹۸ پنج شنبه ۳۰ آبان امروز
 
پایگاه اطلاع رسانی گل و گیاه، باغبانی و فضای سبز
Signup  Login  صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | لیست گیاهان  | تماس با ما  | RSS  | درباره ما
لینک های اصلی
جستجو  
آخرین مطالب
فوت و فن باغبانی امروز
آشنایی با گیاه زیبای هاورتیا کوپری
تصویر روز
طراحی و اجرای فضای سبز
طراحی و اجرای فضای سبز
آمار بازدید سایت
بازدید کننده آنلاین :  8  نفر
بازدید امروز :  140  بازدید
بازدید دیروز :  391  بازدید
تبلیغات متفرقه
تلگرام نارگیل
هندوانه  -  WATERMELON
CITRULLUS LANATUS : نام علمی
  CUCURBITACEAE  - کدوئیان : خانواده
نواحی گرمسیر آفریقای جنوبی : بومی منطقه
C. vulgaris, Wild watermelon; tsamma; t'sama (Khoisan); karkoer; bitterwaatlemoen : نام های دیگر
خاک و تغذیه دمای ایده آل محیط آبیاری و رطوبت نور محیط
زمین های شنی-رسی یا لومی با مواد آلی کافی
مناطقی با فصل رشد گرم و طولانی
کمی مرطوب
زیاد

هندوانه

خصوصیات گیاهشناسی:

هندوانه را بعضی ها بومی هندوستان و بعضی دیگر بومی کشورهای آفریقایی می دانند. ولی آنچه مسلم است نوع خودروی هندوانه در اوایل نیمه دوم قرن نوزدهم در آفریقا پیدا شد و به نظر می رسد که هندوستان یک مرکز ثانوی انتشار هندوانه و تغییرات شدید آن باشد. به نظر Feher منشأ هندوانه از آفریقا است و پرورش این گیاه ابتدا در مصر قدیم و هندوستان آغاز گشت و از آنجا از طریق دریای مدیترانه به کشورهای مختلف از جمله به خاور نزدیک و آسیا گسترش یافت. از نظر گیاهشناسی هندوانه گیاهی یکساله و علفی با گونه های مختلف و همگی از جنس Citrullus است. این جنس دارای پنج زیرگونه است. 
سیستم ریشه ای هندوانه قوی و کامل است و از ریشه های فرعی و تارهای کشنده تشکیل می شود. قطر ریشه اصلی در نزدیکی یقه به 1 تا 1.5 سانتیمتر (در هندوانه خودرو 5 تا 7 سانتیمتر) و به فاصله 25 تا 30 سانتیمتر دورتر از یقه به شدت از قطرش کاسته شده و به شکل رشته نازک نخ مانندی عمودی در زمین فرو می رود (به عمق 1 تا 1.5 سانتیمتر و حتی بیشتر). ریشه های فرعی بلافاصله از قسمت بالای ریشه اصلی به طور مایل منشعب شده و در عمق 20 تا 30 سانتیمتری خاک پراکنده می شوند. ریشه های فرعی درجه یک معمولاً طویل تر از ریشه اصلی بوده و طول آنها ممکن است به 4 تا 5 متر برسد. ریشه های فرعی درجه یک به نوبه خود به ریشه های فرعی درجه دو و سه منشعب می شوند. سیستم ریشه ای یک بوته هندوانه ممکن است 7 تا 10 متر مکعب حجم خاک را فرا گیرد. 
ساقه هندوانه خزنده، نازک و طویل با مقطع پنج ضلعی مدور و کرکدار نازک است. طول ساقه ممکن است به 4 تا 5 متر نیز برسد. از ساقه اصلی ساقه های فرعی درجه یک منشعب می شوند. از ساقه های فرعی درجه یک نیز ساقه های فرعی درجه دو و در شرایط بسیار مناسب ممکن است در هندوانه ساقه های فرعی درجه سه و حتی درجه چهار نیز ظاهر شوند. 
برگ های هندوانه قلبی شکل با بریدگی های عمیق و به رنگ سبز خاکستری با دمبرگ طویل و بدون گوشوارک است. پهنک برگ 3 تا 5 لوپ که هر یک به لوپ های کوچکتری ختم می شوند. برگ ها در ابتدای رشد خود به شدت پوشیده از کرک های نازک هستند. از بغل برگ ها پیچک های مرکب (2 تا 4 شاخه ای) خارج می شوند. 
هندوانه مانند تمام کدوئیان جزو گیاهان یکپایه بوده و گل های نر و ماده آن بطور جداگانه روی یک بوته قرار دارند. گل ها در محور برگ ها به صورت انفرادی قرار می گیرند. تعداد گل های نر همیشه بیشتر از گل های ماده است. جام گل کامل و زنگوله ای شکل بوده و از 5 گلبرگ زرد لیمویی یا سبز متمایل به زرد که در قاعده متصل به کاسه گل می شوند تشکیل شده است. تخمدان ها پوشیده از کرک و دارای 3 تا 4 و گاهی 5 حجره هستند. مادگی گل کوتاه و پرچم های گل ماده ناقص اند. معمولاً گرده ها نیز در گل ماده ناقص اند ولی گاهی اوقات ممکن است دارای استعداد باروری نیز باشند. در بعضی از ارقام هندوانه، گل های ماده بدون پرچم نیز دیده می شود. گل نر علاوه بر جام گل دارای 5 پرچم است که چهارتای آن دو به دو به هم چسبیده و یکی آزاد است. پرچم ها به کیسه های زردرنگ گرده منتهی می شوند. 

شرایط محیط رشد:

هندوانه را می توان در انواع خاک ها کاشت ولی بهترین خاک برای پرورش هندوانه زمین های شنی و رسی است. زمین های شنی که در بهار زودتر از سایر زمین ها گرم می شوند و یا زمین های لومی که دارای مواد آلی کافی هستند، برای کاشت انواع هندوانه مناسب اند. در هر صورت خاک باید از نظر مواد آلی غنی باشد و در غیر این صورت باید آن را با کود حیوانی تقویت کرد و یا اینکه هندوانه را بعد از گیاهانی که زمین را حاصلخیز می کنند، کشت نمود. هندوانه در مقابل پی اچ نسبتاً مقاوم است و می توان در زمین هایی که پی اچ آن تا 5 باشد، آن را کاشت. هر چند که این گیاه در مقابل پی اچ مقاوم است اما باید دانست که هر قدر میزان پی اچ زمین های زیر کشت اسیدی تر باشد، میزان سرایت بیماری ها نیز افزایش خواهد یافت.
این گیاه نسبت به سرما نیز حساس است و مانند سایر گیاهان این خانواده احتیاج به دوره رشد طولانی و گرم دارد. بذر هندوانه در دمای بین 25 تا 30 درجه سانتیگراد جوانه زده و سبز می شود. 

ارزش غذایی و اهمیت اقتصادی:

مقدار آب و قند هندوانه همانند سایر گیاهان خانواده کدوئیان است. مقدار انرژی آن بطور متوسط 100 کیلوژول در 100 گرم وزن تر است. هندوانه با تولید سالانه حدود 30 تن در جهان پس از گوجه فرنگی و کلم پیچ در بین سایر سبزی ها مقام سوم را دارا است. ایران از نظر سطح زیر کشت در جهان مقام دوم و از نظر مقدار تولید مقام سوم را به خود اختصاص داده است.
هر 100 گرم از قسمت قابل استفاده هندوانه دارای 93.2 گرم آب، 0.6 گرم پروتئین، 0.2 گرم چربی، 7.7 گرم کربوهیدرات، 0.2 گرم مواد سلولزی، 0.15 میلیگرم ویتامین ب6، 0.05 میلیگرم ویتامین ب2، 0.04 میلیگرم ویتامین ب1، 6 میلیگرم ویتامین ث، 0.2 میلیگرم ویتامین آ، 160 میلیگرم پتاسیم، 3 میلیگرم منیزیم، 0.4 میلیگرم آهن، 11 میلیگرم فسفر و 10 میلیگرم کلسیم است. 

تکثیر:

برای کاشت هندوانه زمین را در پاییز شخم زده و آن را به حال خود باقی می گذارند. کلوخ های حاصل از شخم در فصل زمستان توسط توسط سرما و یخبندان پوک و نرم می شوند، و در بهار قبل از کاشت زمین را یک الی دو بار دیسک می زنند تا خاک کاملاً نرم شود و سپس اقدام به کشت می کنند. 
معمولاً بذرپاشی هندوانه در زمین اصلی انجام می گیرد. بدین منظور حدود یک یا دو روز قبل از آن، بذر را در پارچه مرطوب تحت دمای حدود 25 درجه سانتیگراد نگه می دارند و بدین ترتیب عمل جوانه زنی و سبز شدن تسریع می شود. 

برداشت:

برداشت این گیاه زمانی صورت می گیرد که میوه کاملاً رسیده باشد، زیرا همانطوری که می دانیم تنها هندوانه های رسیده از حداکثر شیرینی و مرغوبیت برخوردارند. هندوانه رسیده را می توان با علائم و روش های زیر تشخیص داد:
1- رنگ قسمتی از پوست میوه که روی زمین قرار دارد. رنگ این قسمت از پوست در هندوانه های رسیده زرد رنگ است.
2- صدایی که از میوه در موقع ضربه زدن با انگشت از آن شنیده می شود. این صدا در میوه نارس نازک و در میوه رسیده مات است. 
3- خشک شدن پیچک متصل به میوه که در موقع رسیدن میوه از رنگ سبز به زرد متمایل به قهوه ای تبدیل گشته و گاهی کاملاً خشک می شود. روش شناسایی اخیر از سایر روش های ذکر شده مطمئن تر است ولی تنها در مزرعه عملی است نه در بازار.


: منابع  

تصاویر گیاه هندوانه:

با در نظر گرفتن مواردی چون زیبایی، خواص دارویی، کاربرد های صنعتی، مقاومت در برابر شرایط محیطی و آفات، سهولت دسترسی برای خرید و ... به این گیاه از 1 تا 10 نمره دهید :

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

لطفاٌ با عضویت در سایت نارگیل و قرار دادن اطلاعات و تجربیات خودتان از این گیاه در زمینه های دانستنیهای علمی، خصوصیات ظاهری،شرایط نگهداری، خواص گیاه، عوارض و درمان، چگونگی تکثیر و ... در بخش نظرات، مقاله فوق را کامل نمایید

همچنین میتوانید در بخش گفتگوی گروهی و پرسش و پاسخ شرکت نمایید
 
 
مطالب این صفحه را پسندیدم
Like
 
نظرات و پرسش های کاربران
ebrahim ttt
سلام خسته نباشید. من اهل ساری هستم. وقتی بذر هندوانه را از بازار خریداری کرده و کاشتم محصول با کیفیت بود اما وقتی بذر درون همان هندوانه یا درون هر هندوانه خریداری شده از بازار را میکارم محصول بی کیفیت میشود درونش پر از تخم میشه. علت چییه؟ گرده افشانی خاصی میخاد؟   پاسخ مشاهده
مهندس رامندی
معمولا بذرور شرکتها فقط در نسل اول کیفیت دارند ودر نسل های بعدی یا قابلیت تکثیر ندارند ویا بی کیفیت هستند
مشاهده همه کامنت ها و نظرات این صفحه
برای ثبت نظر و یا پرسش میبایست در سایت عضو باشید و به سیستم وارد شوید . ورود
 

گیاهان دیگر از همین جنس :
هندوانه ابوجهل

گیاهان دیگر از همین خانواده :
خربزه
خیار
خربزه زمستانی
خربزه عسلی
بامیه چینی
 
فروشگاه اینترنتی نارگیل  
Loading
Loading
Nargil Logo gray

© تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است
آخرین مطالب :


مقالات پر بازدید :


صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
فهرست گل و گیاه   |  نمایشگاههای گل و گیاه   |  اخبار گل و گیاه   |  مقالات گل و گیاه   |  مؤسسات گل و گیاه
ورود / عضویت