Butia purpurascens PURPLE YATAY PALM که به فارسی نخل یاتای ارغوانی نامیده میشود، گیاهی از خانواده اریکاسه، بومی برزیل می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: کمی مرطوب دمای محیط: نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری خاک: انواع مختلفی از خاک های زهکش دار
دانستنیهای علمی
نام علمي
Butia purpurascens
نام لاتين
PURPLE YATAY PALM
"نخل یاتای ارغوانی" یکی از گونه های گیاهی از خانواده آرکاسه می باشد که فقط در برزیل یافت می شود و بسیار در خطر انقراض وجود دارد. این گیاه بومی جنگل های خزاندار و ساوان های برزیل می باشد که به ندرت مورد کشت و کار قرار می گیرد.
خصوصیات - معرفی
این نوع نخل دارای تنه ای کوتاه و زیبا با گل ها و میوه هایی به رنگ ارغوانی است اگرچه در برخی از واریته ها، میوه های زرد رنگ نیز مشاهده می شود. رنگ برگ ها از خاکستری مایل به آبی تا زرد متغیر است. این گیاه تنها گونه ای از جنس Butia است که دمبرگ های بدون خار تولید می کند.
درخت در اندازه های کوچک به ارتفاع 1.2 تا 4 متر و با قطر 15 سانتیمتر مشاهده می شود. برگ های ابتدایی دارای پوشش بوده و دمبرگ ها جدا از هم نیستند. برگ ها مرکب شانه ای به ارتفاع 84 تا 122 سانتیمتر بوده که حدود 52 تا 58 برگچه نیز دارد.
میوه ها به تعداد زیاد و در خوشه های طویل تشکیل می شوند. این میوه ها به رنگ زرد بوده و دارای ته رنگ ارغوانی است به همین دلیل به آن نخل یاتای ارغوانی گفته می شود. میوه های این گونه گیاهی دارای پالپی آبدار، با مزه ای اسیدی و ترش و کاملاً اختصاصی و کمیاب است. بذرها نسبتاً کوچک و تخم مرغی شکل می باشند.
میوه های این گیاه را می توان به صورت تازه خوری به مصرف رساند اما معمولاً برای ساخت آبمیوه از آنها استفاده می شود.
این گونه گیاهی عمدتاً مورد کشت و کار قرار نمی گیرد.
شرایط نگهداری نخل یاتای ارغوانی
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری
خاک مورد نياز
انواع مختلفی از خاک های زهکش دار
|
اگرچه این گیاهان مقاومت خوبی را نسبت به سرما نشان می دهد و می تواند دماهای حداقل تا منفی 6 درجه سانتیگراد یا کمتر را تحمل کند اما عمدتاً مورد کشت و کار قرار نمی گیرد.
این نوع نخل دارای اندازه ای کوچک و زیبا بوده که می تواند به خوبی در نواحی گرمسیری رشد کند. اما مقاوم به سرما نیز می باشد ولی رشد کم آن در نواحی سرد یکی از عوامل محدود کننده ی آن می باشد.
همچنین این گیاه می تواند مقاومت خوبی در برابر خشکی خاک و نیز وزش باد از خود نشان دهد.
نحوه تکثیر نخل یاتای ارغوانی
تکثیر این گیاهان از طریق کشت بذرهای آنها صورت می گیرد. این بذرها بسیار به کندی جوانه می زنند. مدت جوانه زنی بذرها حدود 4 تا 6 ماه طول می کشد. غوطه ور کردن بذور این گیاهان به مدت معین در آب، می تواند سرعت جوانه زنی آنها را بهبود بخشد.