Trifolium pratense red clover که به فارسی شبدر قرمز نامیده میشود، گیاهی از خانواده بقولات، بومی اروپا، غرب آسیا و شمال غرب آفریقا می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: مرطوب دمای محیط: نواحی معتدل تا نیمه گرمسیری خاک: خاک های لومی با پی اچ خنثی
نام علمي
Trifolium pratense
خصوصیات - معرفی
"شبدر قرمز" گیاهی است علفی و چندساله که در مناطق معتدله کره زمین می روید. در شرایط مساعد این گیاه هفت ساله است ولی در آب و هوای گرم فقط دو سال عمر می کند. ارتفاع شبدر قرمز بسیار کم است و بیشتر از 15 سانتیمتر نمی شود. برگ های آن بیضی شکل و دراز و دارای سه برگچه است و به همین علت در قرون وسطی مورد احترام مسیحیان بوده زیرا آنرا سمبل خداوند، مسیح و روح المقدس می دانستند. هر برگچه حدود 15 تا 30 میلیمتر طول و حدود 8 تا 15 میلیمتر نیز عرض دارد. گل ها به رنگ صورتی تیره و به طول 12 تا 15 میلیمتر می باشند که به صورت متراکم در گل آذین ها ظاهر می شوند. این گل ها بسیار مورد علاقه زنبورهای عسل می باشند. این گیاه از نظر داشتن مواد مغذی برای علوفه حیوانات بکار می رود.
شرایط نگهداری شبدر قرمز
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
مرطوب
دماي مورد نياز
نواحی معتدل تا نیمه گرمسیری
خاک مورد نياز
خاک های لومی با پی اچ خنثی
|
این گیاه در خاک های مرطوب، به خوبی آبیاری شده، با اسیدیته تقریباً خنثی و نیز در مکان های آفتابی رشد بهتری دارد. همچنین خاک های لومی که از نظر بافت، متوسط هستند را ترجیح می دهد. شبدر قرمز گیاهی مقاوم نسبت به دماهای پایین است به طوری که تا دمای منفی 23 درجه سانتیگراد را تحمل می کند.
گل های این گیاه بسیار مورد علاقه زنبورهای عسل هستند به همین دلیل اگر این گیاه در باغ های سیب رشد کند، کیفیت میوه برای انباری افزایش می یابد.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
مهمترین خاصیت شبدر قرمز ضد سرطان بودن آن است .
تمیز کننده خون و بدن است.
سرفه را برطرف می کند.
دردهای عضلانی را برطرف می کند.
تورم پوستی را از بین می برد.
شبدر تازه به عنوان مسهل بکار می رود.
درمان کننده آسم است.
برای درمان آب آوردگی بدن مفید است.
دل پیچه را برطرف می کند.
برای درمان آرتروز، رماتسیم و ورم بیضه باید برگ شبدر را در روغن زیتون جوشانیده و روی قسمت های دردناک بمالید .
برای طول عمر و جلوگیری از بیماری های قلبی شبدر قرمز بخورید .
تشنج را علاج می کند.
برای التیام زخم ها، ضماد شبدر قرمز را روی زخم ها بگذارید.
برای از بین بردن خارش شبدر را له کرده وروی پوست بمالید.
ترکیبات شیمیایی:
گل شبدر دارای مواد شیمیایی مانند تریفولین، ایزوتریفولین و اسانس روغنی می باشد. این گیاه دریای املاح معدنی مانند سلیس، آهن، فسفر، گوگرد، پتاسیم، منیزیم، منگنز، روی، مس، سرب، نیکل و کبالت می باشد.
نحوه تکثیر شبدر قرمز
تکثیر این گیاه از طریق کشت بذرهای آن صورت می گیرد. بذرها را باید قبل از کشت به مدت 12 ساعت در آب گرم خیساند. زمان کشت بذرها در بهار می باشد. اگر بذرها را به مدت کوتاه در شاسی سرد و خزانه نگهداری نمود، بهتر رشد خواهند کرد. زمانی که نشاها به اندازه کافی رشد کردند می توان آنها را در اواخر بهار به گلدان ها یا زمین اصلی منتقل نمود.
یکی دیگر از روش های تکثیر این گیاه، تکثیر غیر جنسی و استفاده از روش تقسیم بوته در فصل بهار می باشد.
مقدار مصرف زیاد شبدر خطرناک است زیرا دارای اسید سیانیدریک می باشد ولی استفاده متعادل از آن هیچگونه خطری نداشته و بسیار مفید است .