Canarium ovatumpili nut که به فارسی پیلی نامیده میشود، گیاهی از خانواده بورسِراسه بومی جنوب آسیا می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: مرطوب درجه حرارت: شرایط گرمسیری درجه سانتیگراد خاک: غنی و زهکش دار
دانستنیهای علمی
دانستنیهای علمی :
Canarium ovatum
عموما به پیلی شناخته می شود و از دسته ی درختان گرمسیری به
حساب می آید. این گونه به خانواده ی تقریبا 600 گونه ای بورسِراسه تعلق دارد. در
فیلیپین این میوه ی آجیلی بعنوان آجیل شناخته شده ای مصرف می شود.
خصوصیات - معرفی
خصوصیات ظاهری : درخت پیلی درختی جذاب و متقارن همیشه سبز می
باشد. ارتفاع آن بطور متوسط تا 20 متر بوده و چوب آن حالت صمغ دار می باشد. چوب
تنه در مقابل باد مقاومت دارد. این گیاه دوپایه بوده و گلها در خوشه ها ظاهر می
شوند. زمان گلدهی پیلی عطری در فضا پخش می شود.
میوه ی پیلی از نظر گیاهشناسی شفت بوده و 4 تا 7 سانتی متر طول
و 2.3 تا 38 سانتی متر عرض دارد. وزن میوه ها 15.7 تا 45.7 گرم اندازه گیری شده
است. پوست میوه در هنگام رسیدن آن نرم ، نازک ، براق و تقریبا سیاه است.
تولید متوسط درخت پیلی 100 تا 150 کیلوگرم میوه البته با پوسته
است. سایز درخت متوسط می باشد.
شرایط نگهداری پیلی
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
مرطوب
دماي مورد نياز
شرایط گرمسیری
خاک مورد نياز
غنی و زهکش دار
|
شرایط محیط رشد:
پیلی بومی مالزی بوده و خاک عمیق ، غنی و مواد مغذی ، زهکشی خوب
و دمای گرم را ترجیح می دهد. باران متوسط برای
این گیاه از شرایط بهینه می باشد. پیلی به سمای ملایم و دمای کم مقاومت ندارد. بذور
تا 137 روز انبارداری جوانه نمی زنند.
در کل در شرایط گرمسیری همچون دیگر میوه ها و درختان گرمسیری
رشد بهینه دارد.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
خواص درمانی و کاربردهای صنعتی:
پیلی از لحاظ مواد غذایی مغز میوه دارای میزان زیادی منگنز ،
کلسیم ، فسفر و پتاسیم می باشد. منبع غنی چربی بوده و پروتئین زیادی نیز در بر
دارد.
محصول آن روغن زرد کمرنگی داشته و گلیسرید، پالمتیک اسید و اولئیک اسید دارد.
روغن مغز ساقه می تواند استخراج شده . برای پخت و پز استفاده گردد. در صنعت صابون
سازی نیز این روغن کاربرد فراوانی دارد.
نات یا میوه ی آجیلی پیلی خوردنی بوده و در مناطق بومی بعنوان
آجیل مصرف دارد.
طبع گرمی داشته و همچون بذرهای کدو برشته شده و طعم دلپذیری ایجاد
می کند. نات ها در دسر های متنوعی و شیرینی و کیک های لذیذی استفاده می شود. بعنوان
کباب نیز مصرف دارد.
نحوه تکثیر پیلی
نحوه تکثیر گیاه
:
تکثیر غیر جنسی یا رویشی پیلی از طریق پیوند جوانه و پیوند شاخه انجام می شود.
در روش جنسی یا زایشی از طریق بذر اقدام می گردد و در کل تکثیر این درخت آسان نبوده ، به همین خاطر رقم های زیادی از این گیاه موجود نیست.
منابع :
://www.stuartxchange.com/Pili.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Canarium_ovatumhttp://link.springer.com/article/10.1023%2FA%3A101http://www.bioversityinternational.org/e-library/phttp://www.tradewindsfruit.com/content/pili-nut.ht گياهان ديگر از همين جنس :
گياهان ديگر از همين خانواده :