فروشگاه اینترنتی گل و گیاه نارگیل            
امروز جمعه ۱۴۰۳/۱/۳۱         
  

Astragalus hamosus European milkvetch که به فارسی ناخنک نامیده میشود، گیاهی از خانواده Fabaceae بومی اروپا و مناطق معتدل نیمکره شمالی می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: مرطوب دمای محیط: 20 تا 30 درجه سانتیگراد خاک: خاکهای سبک (شنی) و متوسط ​​(لومی)
ناخنک
ناخنک

دانستنیهای علمی



نام علمي
Astragalus hamosus
نام لاتين
European milkvetch
خانواده (تيره)

اکلیل الملک که در ایران بیشتر در عطاری ها با نام ناخنک شناخته میشود گیاهی بوته‌ای از جنس گون (Astragalus) میباشد. این گونه گیاهی دو ساله است که تا ارتفاع حدود 60 سانتیمتر رشد میکند و ظاهرا بومی اروپا است. البته در بسیاری از مناطق معتدل نمیکره شمالی و حتی آفریقا رشد کرده است.



برخی از برخی از اعضای گونه های جنس Astragalus حاوی گلیکوزیدهای سمی هستند و خطرات شناخته شده اند. با این وجود بسیاری از گونه ها دارای غلاف دانه های خوراکی هستند. زیستگاه های آنها مناطق بیشتر محدوده اروپا - مدیترانه تا ارمنستان ، اوکراین و قفقاز ذکر شده است



ناخنک در ایران بیشتر در استان‌های هرمزگان، بوشهر، کرمان، فارس، لرستان، آذربایجان شرقی و کرمانشاه به طور خودرو وجود دارد.



ناخنک ناخنک

شرایط نگهداری ناخنک



نور مورد نياز
نور مورد نیاز گیاه ناخنک
زیاد
آبياري و رطوبت
رطوبت مورد نیاز  ناخنک
مرطوب
دماي مورد نياز
دمای مورد نیاز  ناخنک
20 تا 30 درجه سانتیگراد
خاک مورد نياز
خاک مورد نیاز  ناخنک
خاکهای سبک (شنی) و متوسط ​​(لومی)

این گیاه نیاز به یک خاک خشک و زهکشی شده خوب دارد و موقعیت آفتابی را میپسندد. این گیاهان نسبت به آسیب های ریشه حساس و کم تحمل هستند و بهتر است در محل کاشته شوند. این گونه با برخی از باکتری های خاک رابطه همزیستی دارد و این باکتری ها روی ریشه ها گره ایجاد می کنند و نیتروژن جو را ثابت می کنند. مقداری از این نیتروژن توسط گیاه در حال رشد استفاده می شود اما برخی دیگر می تواند توسط گیاهان دیگری که در این نزدیکی رشد می کنند نیز استفاده شود. هنگام برداشت گیاه در پایان فصل رشد، بهتر است فقط قسمتهای هوایی گیاه را بردارید و ریشه ها را در زمین بگذارید تا از بین برود و نیتروژن آنها آزاد شود. رشد بسیاری از اعضای این جنس دشوار است ، این ممکن است تا حدودی به دلیل عدم وجود ارتباط خاص باکتریایی آنها در خاک باشد.



برای استفاده و مصارف دارویی، در موقعی که گل دارد آن را جمع آوری می‌کنند و در سایه حرارت کمتر از 40 درجه سانتی‌گراد و به تدریج آن را خشک میکنند. عمل خشک شدن گیاه، نباید خیلی سریع انجام گیرد، چرا که ترکیبات معطره آن فقط به آهستگی و در هنگام خشکاندن به مرور و آهسته گیاه افزایش می‌یابد. مهمترین ترکیب شیمیایی موجود در این گیاه ترکیب کومارین است که در فرایند خشک شدن گیاه آزاد میشود



Astragalus hamosus Astragalus hamosus

خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی


قسمتهای مختلف این گیاه و گلهای خشک شده آن مورد استفاده دارویی قرار میگیرد.  
از نظر خواص دارویی این گیاه شبیه به بابونه و فراسیون بوده میتوان از آنها در مواقع لزوم به عنوان جانشین این گیاه استفاده نمود.
در طب سنتی ایران و طبق نظر ابن سینا طبع گیاه ناخنک گرم و خشک میباشد و لی دیسکوریدس پزشک اروپایی، طبیعت این گیاه را معتدل در حرارت و برودت میداند.
برخی از خواص دارویی ناخنک عبارتند از: تقویت کننده عمومی بدن و ضد اسپاسم، خواب‌آور و شیرافزا، بازکننده قاعدگی و ضد اسهال خونی، ضد التهاب و نرم کننده ورم‌های سفت، افزاینده اسپرم و تقویت کننده بینایی، رقیق کننده خون و ضد برونشیت، تحلیل برنده ورم روده و بادشکن، ضد میگرن و رفع کننده سوء هاضمه، ضد گریپ و مفید برای روماتیسم می‌باشد. در ضمن برای واریس، آرتروز، سنگ مثانه، هپاتیت، جوش صورت، احتقان بینی و درد کبد، معده، طحال، کلیه و رحم نیز مفید است. در استعمال خارجی ریختن جوشانده‌ی دانه ناخنک روی سر رفع کننده سردرد، سرگیجه، فراموشی و سکته مغزی می‌باشد.



ناخنک - معرفی و خواص گیاهان دارویی ناخنک - معرفی و خواص گیاهان دارویی

نحوه تکثیر ناخنک


برای تکثیر، بذر را در اواخر زمستان در گلخانه بکارید. دانه را به مدت 24 ساعت در آب گرم خیس کنید. اگر در این زمان دانه ای متورم نشد ، با اطمینان سوزن آن را سوراخ کنید و مطمئن شوید که به جنین آسیب نرسانید و تا 24 ساعت دیگر دوباره آن را خیس کنید. جوانه زنی معمولاً طی 3 تا 6 هفته در دمای 13 درجه سانتیگراد انجام می شود. به محض اینکه به اندازه کافی رسید، نهال ها را در گلدان های جداگانه بیرون آورده و در اوایل تابستان بکارید.



European milkvetch European milkvetch

هشدار - عوارض جانبی


توجه: استفاده از ناخنک برای خانم‌های باردار ممنوع و مصرف آن برای افراد مبتلا به فشار خون بالا نیز مضر است.
همچنین زیاده روی در مصرف این گیاه باعث استفراغ میشود و گفته شده استفاده بیش از حد از این گیاه، مضر بیضه‌ها می‌باشد و از این نظر باید با عسل و انجیر و مویز خورده شود. مقدار مجاز مصرف این گیاه، از تخم آن ۱۰ گرم و از عصاره گیاه تا ۸۰ گرم است.



اکلیل الملک,یونجه زرد اکلیل الملک,یونجه زرد



منابع :
https://en.wikipedia.org/wiki/Astragalus
https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Astraga
https://plants.usda.gov/core/profile?symbol=ASHA13
https://rasekhoon.net/article
https://www.gbif.org/species/5342681
https://www.hidoctor.ir


 
 
 


گياهان ديگر از همين جنس :
 



گياهان ديگر از همين خانواده :
 
  

نظرات و پرسشهای کاربران

پایگاه اینترنتی نارگیل به عنوان یکی از اولین سایت های تخصصی و جامع ترین دایره المعارف گل و گیاه و باغبانی فعالیت خود را از سال ۱۳۸۷ آغاز کرده و از سال ۱۳۹۱ امکان خرید اینترتی محصولات مرتبط با این حوزه مانند انواع گل و گیاه و بذر، خاک و کود های کشاورزی، سموم دفع آفات و ابزار باغبانی را برای علاقه مندان گل و گیاه فراهم نموده است.
© 2024 تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است.