Securigera securidacaسکوریجِرا سکوریداکا که به فارسی عدس الملک - عدس تلخ نامیده میشود، گیاهی از خانواده بقولات بومی ایران می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: کمی مرطوب دمای محیط: نواحی گرم و نیمه گرم خاک: خاک هایی با بافت متوسط
دانستنیهای علمی
نام علمي
Securigera securidaca
|
جنس Securigera شامل تعداد زیادی از گیاهانی است که متعلق به خانواده نیام داران یا بقولات می باشد. این جنس با جنس Coronilla متفاوت است. نام علمی این گیاه، نخستین بار در سال 1805 و با نام Securigera coronilla نامگذاری شد. ولی هم اکنون با نام علمی Securigera securidaca شناخته می شود.
خصوصیات - معرفی
گیاه عدس تلخ یا عدس الملک گیاهی یکساله، علفی و با ساقه های چوبی است. این گیاه همچنین دارای ریشه های عمودی، گره ها، ساقه ها یا شاخه های جهنده یا گسترده یا خزنده است. این ساقه ها کمتر یک متر طول داشته و توخالی یا اسفنجی هستند. ساقه های جوان بدون کرک یا دارای کرک های پراکنده می باشند.
برگ های این گیاه متناوب، دمبرگ دار، دارای گوشوارک های مشخص و گوشوارک ها غشایی یا کاغذی می باشند. برگ ها مرکب، پرمانند و شانه ای هستند. برگچه ها دارای آرایش متقابل و دارای حاشیه ای یکنواخت بوده و حدود 10 برگچه در هر دسته برگ وجود دارد.
گل آذین ها چتر مانند و جانبی اند. گل ها و متقارن بوده و کاسه گل دارای دو لُب و کرکدار است. گلبرگ های گل نیز جدا از هم، چنگالی و به رنگ نارنجی یا زرد می باشند. حدود 9 تا 10 پرچم در هر گل وجود دارد که 9 تای آن پیوسته و یکی از پرچم ها آزاد است.
میوه گیاه عدس تلخ مانند سایر نیام داران به صورت نیام یا لگوم است. این میوه ها ناشکوفا یا کمی شکوفا یا شکوفای تأخیری بوده و کشیده یا دوکی شکل می باشند. میوه از کاسه گل تشکیل می شود و کرکدار یا بی کرک است.
هر میوه دارای 3 تا 10 بذر می باشد. بذرها چهارگوش، دارای سطحی صاف و براق و به رنگ زیتونی یا قهوه ای یا سیاه دیده می شوند.
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
نواحی گرم و نیمه گرم درجه سانتیگراد
خاک مورد نياز
خاک هایی با بافت متوسط
|
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
این گیاه بومی ایران است و در طب سنتی جهت کاهش قندخون بیماران دیابتی تجویز می شود. ولی مطابق تحقیقات اخیر، مشخص شد که مصرف روزانه پودر بذر گیاه به مقدار 1500 میلی گرم به مدت 2 ماه اثر مفیدی بر قندخون نشان نداده است و فعلا اطلاعات علمی كافی در مورد اثرات دارویی این گیاه در دسترس نیست.
منابع :
http://en.wikipedia.org/wiki/Securigerahttp://eol.org/pages/689366/detailshttp://nargil.ir/plant/article.aspx گياهان ديگر از همين خانواده :