Atriplex Spp saltbush که به فارسی سلمکی نامیده میشود، گیاهی از خانواده تاج خروس ، بومی استرالیا، شمال و جنوب آمریکا، آسیا می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: خشک دمای محیط: نواحی گرم و نیمه گرم خاک: خاک های شور، خشک و نیمه خشک
دانستنیهای علمی
"سلمکی" یا "آتریپلکس" گیاهی همیشه سبز از تیرهٔ تاج خروسان (Amaranthaceae) و زیر تیرهٔ چغندران (Chenopodioideaee) می باشد.
اگر به این گیاه توجه کافی شود، می تواند در فصل تابستان و پاییز نیز، که بیشتر گیاهان از بین می روند، پروتئین زیاد و علوفه آبداری تولید نماید. گاهی اوقات، مقدار ویتامین A این گیاه در یک گرم، حتی به بیش از ۳۵ میلیگرم نیز می رسد.
ریشه های این گیاه، راست و عمیق است، به گونه ای که گاهی نیز به عمق چهار متر می رسد. شاخ و برگ این گیاه، با گسترش زیادی که دارد به صورت درختچه ای درآمده و مانع جریان آب در آن می شود.
برای مناطقی که دارای خاک های شور هستند و در حدود ۲۰۰ میلیمتر در سال، بارندگی دارند، بازکاشت نهال های ۳ تا ۴ ماهه آن امکان پذیر می باشد. پس این گیاهان، گیاهانی کارا برای بیابان زدایی می باشند. گیاهی است در برابر سرما و گرما مقاوم است و حرارت های بین ۱۵ تا ۴۰ سانتیگراد را تحمل می کند و در بیشتر نقاط ایران، به صورت محدود وجود دارد.
گونه هایی از این گیاه، به نام های A.Halimus , A.Leucoclada و A.Canescens مورد تغذیه شتر قرار می گیرند.
کاربرد گونه های شورپسند با سامانه های ریشه های عمیق، اهمیت ویژه ای در مورد حفاظت از خاک های شور دارد زیرا گیاهان به طور ذاتی در محیط هایی با تنش های شوری و سدیمی حضور دارند و به تنش هایی دیگر از جمله خشکی نیز بردبار هستند. این گیاهان به ویژه آتریپلکس و سالیکورنیا از گونه های غالب در مناطق خشک و نیمه خشک با شوری بالا هستند که منبعی برای تغذیه دام و تجدید اراضی فرسوده مانند تپه های شنی، خاک های شور - آهکی، کم عمق و ... به شمار می روند.
خصوصیات - معرفی
گونه های مختلف جنس آتریپلکس گیاهانی یکساله یا چندساله، علفی، نیمه درختچه ای یا درختچه ای می باشند. این گیاهان اغلب با کرک های بادکنکی پوشیده شده اند که سطحی نقره ای رنگ یا آردی را به گیاه می دهد.
برگ ها به صورت متناوب یا به ندرت متقابل بوده و دارای دمبرگ یا بدون دمبرگ می باشند. اغلب نیز دارای خزانی دیرتر از موعد هستند. سطح برگ ها پهن بوده و دارای حاشیه ای یکپارچه یا مضرص یا لوبدار هستند که تنوع شکل بسیار زیادی دارند.
گل آذین ها خوشه ای یا سنبله یا خوشه متراکم بوده که به صورت جانبی یا انتهایی روی گیاه تشکیل می شوند. گل ها تک جنس، در برخی گونه ها یکپایه و در گونه های دیگر به صورت دوپایه هستند. گل های نر دارای 3 تا 5 گلپوش و 3 تا 5 پرچم هستند. گل های ماده نیز معمولاً فاقد گلپوش می باشند اما توسط دو براکته برگ مانند محصور شده اند. گل های ماده دارای یک تخمدان با خامه کوتاه و دو کلاله می باشند.
تعداد کروموزوم های پایه این گیاهان x=9 است (به جز Atriplex lanfrancoi که x=10 می باشد).
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
خشک
دماي مورد نياز
نواحی گرم و نیمه گرم
خاک مورد نياز
خاک های شور، خشک و نیمه خشک
|
منابع :
https://en.wikipedia.org/wiki/Atriplexhttps://fa.wikipedia.org/ گياهان ديگر از همين خانواده :