Diospyros blancoiVelvet apple که به فارسی سیب مخملی نامیده میشود، گیاهی از خانواده آبنوس بومی فیلیپین می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: کمی مرطوب درجه حرارت: گرمسیری درجه سانتیگراد خاک: متوسط از نظر بافت و تغذیه
دانستنیهای علمی
نام علمي
Diospyros blancoi
درخت سیب مخملی، درختی از جنس درختان آبنوس است. این درخت میوه ای خوراکی با پوستی نرم، مخملی خزاندار که معمولاً به رنگ های مایل به قرمز یا کرم و با گوشتی صورتی رنگ می باشد، است. دارای عطر و طعمی مشابه میوه پنیر شیری رنگ است. این درخت بومی فیلیپین بوده ولی در جزایر میکرونزی نیز یافت می شود. درخت سیب مخملی به ندرت در سریلانکا هم پرورش می یابد.
این گونه ی گیاهی یکی از گونه های در معرض خطر انقراض است و در فیلیپین مورد حفاظت قرار می گیرد. همچنین قطع این درختان جهت استفاده از چوب، غیرقانونی بوده و باید تحت مجوزهای اداره جنگلبانی و سازمان محیط زیست و منابع طبیعی صورت گیرد.
خصوصیات - معرفی
خصوصیات گیاهشناسی: درخت مابولو یا سیب مخملی، درختی در اندازه های متوسط است که تا 20 متر ارتفاع نیز رشد می کند. برگ های این درخت، چرمی، با بیش از 20 سانتیمتر طول و نوک تیز هستند. پهنک برگ سبز براق، که سطح بالای آن صاف و سطح پایین آن پوشیده از کرک های نرم است. گل های ماده بصورت جانبی و منفرد و همچنین بزرگتر از گل های نر ظاهر می شوند. میوه ها گوشتی، گرد، با بیش از 8 تا 10 سانتیمتر قطر و پوشیده از کرک های قهوه ای رنگ و کوتاه انبوه می باشند. پالپ میوه خوردنی است. کرک های میوه ها را قبل از خوردن باید با ساییدن از روی میوه پاک کرد، زیرا خوردن آنها ممکن است سبب بروز خارش یا سوزش گردد.
در پرتوریکو، میوه های این درخت طی ماه های آگوست تا اکتبر تولید می شوند.
میوه های این درخت بسیار خوب و مورد پسند از نظر شکل، رنگ، کرکدار بودن و مزه هستند. کولتیوارهای بدون بذر این درخت نیز وجود دارند که به اندازه گونه های معمولی و با بذر، بسیار مورد توجه می باشند.
شرایط نگهداری سیب مخملی
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
گرمسیری
خاک مورد نياز
متوسط از نظر بافت و تغذیه
|
شرایط محیط رشد: این گیاه درختی خزاندار و گرمسیری است که بخوبی در انواع مختلفی از خاک ها (از سطح دریا تا ارتفاع 2400 پایی بالاتر از سطح دریا) رشد می کند. این درخت به میزان مناسبی بارندگی در طول سال نیازمند است. همچنین یک درخت بسیار حالخیز و پرباری است.
می توان این درخت را در سایه یا در طول خیابان ها یا پارک ها کشت نمود.
برگ ها شاخه های کوچکتر این درخت در سرمای -2 درجه سانتیگراد از بین می روند.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
خواص درمانی و کاربردهای صنعتی:
ترکیبات شیمیایی: برگ های این گیاه حاوی سیلیندرین (ایزواربونیل متیل اتر) و اسیدهای چرب آلفا و بتا آمیرین هستند. هر دوی این ترکیبات خاصیت ضد باکتریایی علیه باکتری های اشرشیا کلی، سودوموناس، کاندیدا آلبیکنز، استافیلوکوکوس اورئوس و تریکوفیتون دارند. خواص ضد عفونی کنندگی و ضد دردی این گیاه نیز به دلیل وجود آمیرین به اثبات رسیده است.
همچنین این برگ ها دارای آلکالوئیدها، کمی قند، صمغ، فلاونوئیدها و تانن ها می باشند. میوه ها حاوی تری ترپن ها و نیز میزان بالایی تانن هستند. همچنین منبع خوبی از ویتامین های A و C و مواد معدنی می باشند.
این میوه ها خاصیت، ضداسهال، قابض، ضدعفونی کنندگی و آنتی باکتریالی دارند.
میوه های آن 60 تا 73 درصد پروتئین دارند. در 100 گرم از میوه آن، 83-84.3 گرم آب، 2.8 گرم پروتئین، 0.2 گرم چربی، 11.8 گرم کربوهیدارت ها، 1.8 گرم فیبر، 46 میلیگرم کلسیم، 18 میلیگرم فسفر، 0.6 میلیگرم آهن، 32 IU ویتامین A، 0.03 میلیگرم ریبوفلاوین و نیاسین، 18 میلیگرم ویتامین C و بطور متوسط 332 کیلوژول انرژی وجود دارد.
چوب این درخت بسیار سخت است و به دلیل رنگ تیره اش بسیار معروف می باشد. گاهی به چوب آن "چوب آهن" نیز می گویند زیرا همانند آهن، سخت و غیرشکننده است. از چوب آن برای ساخت لوازم منزل و کالاهای زینتی استفاه می شود. همچنین برای ساختن چوب شمشیر نیز به کار می رود.
نحوه تکثیر سیب مخملی
تکثیر: تکثیر درخت سیب مخملی به دو صورت کشت بذر و یا ریشه دار کردن قلمه ها صورت می پذیرد.
درختانی که با بذر تکثیر می شوند حدود 6-7 سال طول می کشد تا میوه دهنده ولی درختانی که با قلمه تکثیر می گردند، 3 تا 4 سال پس از استقرار، میوه تولید می کنند.
منابع :
http://137.132.71.21/dna/organisms/hdetails/371/16http://en.wikipedia.org/wiki/Diospyros_blancoihttp://toptropicals.com/catalog/uid/DIOSPYROS_BLANhttp://www.desert-tropicals.com/Plants/Ebenaceae/Dhttp://www.fruitipedia.com/mabolo.htmhttp://www.stuartxchange.com/Mabolo.html گياهان ديگر از همين جنس :
گياهان ديگر از همين خانواده :