خبرگزاري آريا- پونه کوهي مانند نعناع گياهي گرم و معطر است؛ اما به نسبت نعناع از مواد مغذي بيشتري تشکيل شده است. پونه کوهي منبع خوبي از انواع ويتامينها و مواد معدني ميباشد.
پونه کوهي و نعناع هر دو از خانواده نعناعيان ميباشند و از نظر مواد مغذي بسيار مشابه هستند. پونه کوهي گياهي است با برگهايي به رنگ سبز تيره که پوشيده از کرک ميباشد. درحاليکه نعناع چنين پرزهايي را ندارد. برگهاي اين گياه، بيضيشکل و نوکتيز ميباشند و داراي گلهاي ارغواني رنگ است.
پونه کوهي گياهي است که در مکزيک و اروپا به عنوان يک افزودني فوقالعاده در کنار آويشن در بسياري از غذاها، بالاخص پيتزاها استفاده ميشود.
اگر فشارخون داريد، پونه کوهي مناسب تر از نعناع است، زيرا:
1.
پونه کوهي داراي سديم کمتري نسبت به نعناع ميباشد.
2.
پتاسيم موجود در پونه کوهي حدوداً سه برابر نعناع است.
3.
کلسيم پونه کوهي 8 برابر کلسيم موجود در نعناع ميباشد.
4.
پونه کوهي 4 برابر نعناع منيزيم دارد.
تحقيقات نشان ميدهد براي پيشگيري و کنترل فشارخون لازم است افراد رژيم غذايياي داشته باشند که پتاسيم، منيزيم و کلسيم بيشتري داشته باشند و از سديم کمتري تشکيل شده باشد. توازن اين چهار ماده معدني در کنترل فشارخون بسيار موثر است.
نعناع، گياهي مناسب براي پوست و بافتهاي مخاطي
نعناع از ويتامينهاي A و C بيشتري به نسبت پونه کوهي برخوردار است. در نتيجه براي سلامت پوست، مو و بافتهاي مخاطي مانند دستگاه گوارش، دستگاه تنفسي و دستگاه توليدمثلي مناسبتر ميباشد.
دانشمندان دانشگاه بون در آلمان دريافتند که ترکيبات فعال با خاصيت ضدالتهابي
که با نام بتاکاريوفيلين در پونه کوهي شناخته ميشوند، فرد را در برابر پوکي استخوان و گرفتگي عروق محافظت ميکنند
پونه کوهي و ويتامين K
پونه کوهي منبع خوبي از ويتامين K، ويتامين E، منيزيم، منگنز، آهن، کلسيم و اسيدهاي چرب امگا 3 و امگا 6 ميباشد. ويتامين K باعث ارتقاي رشد استخواني ميشود و چگالي استخوان را حفظ مينمايد. در حقيقتويتامين K يکي از ريزمغذيهاي موثر در توليد سلولهاي استخواني است. همچنين اين ويتامين در توليد پروتئينهاي انعقادي نقش بسزايي دارد.
پونه کوهي و خواص آنتياکسيداني
تيمول و رزمارينيک اسيد، فيتوکميکالهاي بسيار قوي موجود در برگهاي سبز پونه کوهي ميباشند که ميتوانند سلولها را از آسيبهاي ناشي از راديکالهاي آزاد اکسيژن محافظت کنند. مطالعات آزمايشگاهي نشان ميدهد که پونه کوهي ظرفيت آنتياکسيداني قويتري به نسبت آنتياکسيدانهاي صنعتي که به فرآوردههاي صنايع غذايي اضافه ميشوند، دارد. ظرفيت آنتياکسيداني پونه کوهي 42 بار بيشتر از سيب، 30 مرتبه بيشتر از سيبزميني و 12 بار بيشتر از پرتقال است.
پونه کوهي، آنتيباکتريال است
مواد شيميايي فعال موجود در پونه کوهي رشد باکتريهايي چون سودموموناس آيروژنز و استافيلوکوکوس اورئوس را متوقف ميکند. حتي مطالعات متعدد نشان ميدهد که پونه کوهي به نسبت داروهاي تجويزشده در برابر باکتري ژيارديا بسيار موثرتر عمل ميکند. به نظر ميرسد که پونه کوهي به علت تقويت سيستم ايمني در مبارزه با عفونتها، قوي ظاهر ميشود.
پونه کوهي گياهي سرشار از فيبر
فيبرهاي موجود در پونه کوهي، باعث اتصال نمکهاي صفراوي به مواد سمي سرطانزا در کولون ميشود. در نتيجه دفع آنها از بدن را تسريع مينمايد و بدن مجبور ميشود تا کلسترول بيشتري را براي توليد نمکهاي صفراوي تجزيه نمايد. به همين علت است که رژيم سرشار از فيبر، سطح کلسترول بدن را کاهش ميدهد و خطر ابتلا به سرطان کولون را کم ميکند.
ترکيبات ضد التهابي
دانشمندان دانشگاه بون در آلمان دريافتند که ترکيبات فعال با خاصيت ضدالتهابي که با نام بتاکاريوفيلين در پونه کوهي شناخته ميشوند، فرد را در برابر پوکي استخوان و گرفتگي عروق محافظت ميکنند.
اثرات درماني ديگر پونه کوهي:
1.
بهبود مشکلات معدهاي و رودهاي مانند نفخ، سنگيني معده، سکسکه، تسريع هضم غذا و ...
2.
ضد عفوني مجاري تنفسي، بهبود سرماخوردگي، برونشيت و ...
3.
تسکين دردهاي ماهيچهاي، درد دندان، سردرد، گوشدرد و ...
4.
درمان بسياري از بيماريهاي پوستي مانند آکنه، شوره سر و ...
5.
تسريع روند درمان انگلهاي رودهاي، برطرف نمودن خستگي و ...
6.
پيشگيري يا کند کردن روند پيشرفت سرطان سينه
توجه
پونه کوهي ميتواند منجر به ناراحتيهاي معدي در برخي افراد گردد، در نتيجه افرادي که به گياهان خانواده نعناع حساست دارند، بهتر است از پونه کوهي استفاده نکنند؛ زيرا ممکن است پونه کوهي باعث عود کردن آلرژيشان گردد.