Vigna unguiculata sesquipedalissnake bean که به فارسی لوبیا ماری نامیده میشود، گیاهی از خانواده بقولات بومی جنوب و جنوب شرقی آسیا می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: کمی مرطوب دمای محیط: نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری خاک: خاک های مرطوب
دانستنیهای علمی
نام علمي
Vigna unguiculata sesquipedalis
گیاه "لوبیا ماری" گیاهی است که از میوه های غلافدار آن به صورت سبز استفاده می شود. این غلاف ها به دلیل طویل بودنشان به نام "لوبیا ماری" نامیده می شوند. نام زیر گونه ی آن (sesquipedalis) به معنی "یک و نیم فوت طول" می باشد که حاکی از اندازه ی غلاف هاست.
خصوصیات - معرفی
گیاه لوبیا ماری گیاهی رونده و یکساله است که برای استفاده از غلاف های طویلش کشت می گردد.
گل ها به رنگ سفید یا بنفش هستند. گلدهی در اواسط تابستان صورت می گیرد.
غلاف ها طویل (حدود سه فوت طول) بوده و در صورت رسیدن کامل به رنگ سبز کم رنگ تغییر یافته که در این صورت، بذرها به رنگ قرمز یا سیاه دیده می شوند.
سیستم ریشه ای بسیار سخت و محکم می باشد. این ریشه ها دارای گرههک های تثبیت کننده ازت بوده که ازت اتمسفر را به فرم قابل استفاده برای گیاه تبدیل می کنند.
شرایط نگهداری لوبیا ماری
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری
خاک مورد نياز
خاک های مرطوب
|
این گیاه مخصوص نواحی گرمسیری تا نیمه گرمسیری است و به صورت خودرو در بخش های گرم جنوب آسیا، جنوب شرقی آسیا و جنوب چین یافت می شود.
لوبیا ماری می تواند در ارتفاعات 700 تا 1000 متر رشد کند.
برای رشد بهتر به خاک مرطوب نیاز است. باران های سنگین ممکن است به گیاهان جوان آسیب برساند و میزان گلدهی را کاهش دهد.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
غلاف های موجدار و باریک به صورت خام یا پخته شده مورد استفاده قرار می گیرند. این غلاف ها وقتی که جوان و باریکتر هستند، از نظر مصرف خوراکی مطلوب تر می باشند. گاهی غلاف ها را به قطعات کوچکتر تقسیم کرده و مورد استفاده قرار می دهند.
در غرب هندوستان، این غلاف ها را سرخ کرده و به همراه سیب زمینی و میگو استفاده می کنند.
در اندونزی، این غلاف ها به همراه سس مخصوص، سیر، فلفل تند و بسیاری از سبزیجات دیگر مورد استفاده قرار می گیرند.
ارزش غذایی:
این گیاهان منبع خوبی از پروتئین، ویتامین آ، تیامین، ریبوفلاوین، آهن، فسفر، پتاسیم، ویتامین ث، فولات، منیزیم و منگنز هستند.
در هر صد گرم از بخش خوراکی این گیاه حدود 197 کیلوژول (47 کیلو کالری) انرژی، 8.35 گرم کربوهیدرات ها، 0.4 گرم چربی، 2.8 گرم پروتئین، 43 میکروگرم ویتامین آ، 0.107 میلیگرم تیامین (ویتامین ب1)، 0.11 میلیگرم ریبوفلاوین (ویتامین ب2)، 0.41 میلیگرم نیاسین (ویتامین ب3)، 0.55 میلیگرم پانتوتنیک اسید (ویتامین ب5)، 0.024 میلیگرم ویتامین ب6، 62 میکروگرم فولات (ویتامین ب9)، 18.8 میلیگرم ویتامین ث، 50 میلیگرم کلسیم، 0.47 میلیگرم آهن، 44 میلیگرم منیزیم، 0.205 میلیگرم منگنز، 59 میلیگرم فسفر، 240 میلیگرم پتاسیم، 4 میلیگرم سدیم و 0.37 میلیگرم روی وجود دارد.
نحوه تکثیر لوبیا ماری
میانگین محصول تولیدی در هکتار حدود 1.5 تا 8 تن غلاف تازه و 400 تا 750 کیلوگرم بذر خشک است. در شرایط ایده آل و در گلخانه نیز ممکن است حدود 15 تا 30 تن در هکتار غلاف تازه تولید خواهد شد.