Sandoricum koetjapesantol که به فارسی سانتول نامیده میشود، گیاهی از خانواده سنجد تلخ بومی آسیای جنوبی می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: مرطوب دمای محیط: شرایط گرمسیری خاک: متوسط تا غنی و زهکش دار
دانستنیهای علمی
نام علمي
Sandoricum koetjape
دانستنیهای علمی :
سانتول درخت میوه ای گرمسیری است. این گونه گیاهی در آسیای جنوبی رشد دارد.
سانتول بومی اندونزی و مالزی می باشد. همچنین این گیاه به سریلانکا ، هند و بورنئو نیز معرفی شده است.
این میوه در مناطق بومی در فروشگاه ها به فروش می رسد. سانتول را به اسامی محلی donka و donga نیز می شناسند.
در زبان مالایی هم به kecapi, kelampu, ranggu, sentul معروف می باشد.
خصوصیات - معرفی
خصوصیات ظاهری :
سانتول درختی بزرگ و سریع الرشد می باشد. ارتفاع درخت تا 50 متر می رسد.
برگ ها در گروه های سه تایی هستند. در این گونه گیاهی دو رقم مهم وجود داد.رقم زرد و رقم قرمز.
برگ های واریته زرد هنگامیکه درخت مسن تر می شود و میوه های شیرین می شوند به رنگ زرد در می آیند.
در رقم قرمز سطح زیرین برگ با رسیدن میوه به رنگ قرمز درمی آید و حالت مخملی دارند.
همچنین در رقم قرمز پوست میوه ها کلفت تر بوده و گوشت کمتری داشته و کمی ترش هستند.
از هر دو رقم میوه های بسیار خوبی وجود دارد. میوه ها تقریباً سایز سیب هستند.
آبدار بوده و طعم میوه ها شیرین و یا ترش می باشد. در پورتوریکو در بین ماه های آگوست و سپتامبر محصول می دهد.
شرایط نگهداری سانتول
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
مرطوب
دماي مورد نياز
شرایط گرمسیری
خاک مورد نياز
متوسط تا غنی و زهکش دار
|
شرایط محیط رشد:
سانتول میوه ای گرمسیری بوده و نمی تواند در ارتفاعات بالاتر از 1000 متر از سطح دریا رشد داشته باشد.
در خاکهای شنی اسیدی رشد خوبی دارد اما در منبع دیگری آمده است که خاک عمیق همراه با کودهای آلی و ارگانیک بهترین بستر برای آن می باشند.
در سراسر سال توزیع باران باشد اگرچه به دوره های خشکی مقاوم است.
در مکان های روشن یا آفتاب کامل باشد.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
خواص درمانی و کاربردها:
تنه درخت سانتول حاوی آلکالوئید های سمی و تلخ می باشد.
ریشه های سانتول معطر بوده و ضد نفخ و ضد انقباض های شکم می باشد.
همچنین ریشه این گونه گیاهی ضد میکروب و نیروزا است. سانتول در کربوهیدرات غنی بوده و در کلسیم ضعیف می باشد.
برگ های جوان را روی پوشت گذاشته و معرق می باشد.
برگ ها دارای ترپنوئیدها می باشند. میوه ها در مناطق بومی مصرف مصرف داشته و در دسرها و مرباجات استفاده می گردد.
نحوه تکثیر سانتول
نحوه تکثیر گیاه :
برای تکثیر سانتول می توان به سه روش اقدام نمود:
می توان با کاشت بذر آن هم بصورت مستقیم در بستر اصلی و هم تهیه گیاهچه و کشت مجدد آن را ازدیاد نمود.
می توان آن را با خوابانیدن هوایی افزایش داد.
به روش پیوند جوانه از رقم مناسب روی پایه های مقاوم آن را تکثیر کرد.
نحوه تکثیر گیاه :
برای تکثیر سانتول می توان به سه روش اقدام نمود:
می توان با کاشت بذر آن هم بصورت مستقیم در بستر اصلی و هم تهیه گیاهچه و کشت مجدد آن را ازدیاد نمود.
می توان آن را با خوابانیدن هوایی افزایش داد.
به روش پیوند جوانه از رقم مناسب روی پایه های مقاوم آن را تکثیر کرد.
منابع :
http://en.wikipedia.org/wiki/Sandoricum_koetjapehttp://ntbg.org/plants/plant_details.php?plantid=1http://www.stuartxchange.org/Santol.htmlhttp://www.tradewindsfruit.com/content/santol.htmhttps://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/santol. گياهان ديگر از همين خانواده :