|
دانستنیهای علمی :
Rollinia deliciosa گونه ای از گیاهان گلدهنده که به خانواده سیب شیرین یا آنوناسه تعلق دارد.
بومی نواحی گرمسیری جنوب آمریکا بوده و برای میوه های خوراکی اش کشت و کار می گردد. در سراسر نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری به بیریبا شناخته می شود.
|
|
|
خصوصیات ظاهری :
بیریبا گونه ای سریع الرشد است و برگ های آن تا 35 سانتی متر طول داشته و ارتفاع درخت می تواند بین 4 تا 15 متر برسد. پس از کاشت بذر می تواند در طی سه سال تولید میوه کند. میوه ها بزرگ ، مخروطی یا کروی هستند.
در هنگامیکه نرسیده است رنگ سبز و با رسیدن رنگ زرد به خود می گیرد. سطح میوه از خارهای نرم و برآمدگی هایی پوشیده شده است که ظاهر میوه را ناپسند جلوه می دهند.
این میوه عمر قفسه ای کوتاه و کمتر از یک هفته دارد و به همین دلیل کشت تجاری و صادرات آن را محدود ساخته است. گوشت میوه شیرین ، نرم و ملایم است. میوه ها طی سه روز پس از چیدن شروع به سیاه شدن می کنند.
بذور بیریبا براق ، قهوه ای و 1.3 سانتی متر طول دارند. میوه ها 5 تا 15 سانتی متر طول دارند.
گوشت میوه سفید ، آبدار و معطر و خوشمزه است. مزه ی آن ترش و شیرین بوده و بافت آن کرِمی است.
|
|
|
شرایط محیط رشد:
این گیاه به سیل مقاوم بوده و گیاهی آفتابدوست می باشد. عموماً در نواحی گرم و مرطوب رشد بهینه داشته و نواحی گرمسیری کره زمین را می پسندد.
در سرما و یخبندان زنده نمی ماند. به خاک های مرطوب مقاوم است.
خاک از زهکشی خوبی برخوردار باشد و لوم- شنی باشد. رطوبت هوای بالا برای گرده افشانی مناسب نیاز دارد.
|
|
|
خواص درمانی و کاربردها:
میوه ها بصورت تازه خوری کاربرد دارد. این میوه تب بر می باشد.
آرام بخش بوده و ضدعفونی کننده نیز می باشد. پودر بذور آن برای رفع آنتروکولیت موثر است.
از آب میوه دسر ، مربا ، ژله و نوشیدنی ساخته می شود. بذور آن هنگامیکه کوبیده شود و در آب حل شود اثر حشره کشی زیادی دارد.
از چوب این درخت برای ساخت قایق ، مرزها و جعبه استفاده می شود.
از بیریبا در ساخت بستنی نیز استفاده فراوان می شود.
|
|
|
نحوه تکثیر گیاه :
تکثیر آن عموماً از طریق بذر بوده و بذرها می توانند تا دو سال قوه نامیه خود را حفظ کنند.
به شرطیکه در جای خشک و خنک باشند. روش های خوابانیدن هوایی و پیوند نیز بکار گرفته می شود و با این دو روش می توان رقم دلخواه را حفظ کرد.
پیوند آن روی Annona montana و Annona glabra زده می شود.
|
|