Poraqueiba sericeaUmari که به فارسی اوماری نامیده میشود، گیاهی از خانواده آیکاسیناسه بومی ناحیه آمازون می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: کمی مرطوب دمای محیط: 23 تا 25 درجه سانتیگراد خاک: متحمل به خاک های فقیر و با بافت سنگین
نام علمي
Poraqueiba sericea
خصوصیات - معرفی
"اوماری" درختی همیشه سبز و کمیاب است که تا ارتفاع 15 تا 25 متر نیز رشد می کند. ولی ارتفاع آن در برخی از کولتیوارها به کمتر از 4 تا 8 متر می رسد.
این درخت دارای میوه های گرد و در اندازه های متوسط (حدود 3 تا 4 اینچ)، با پوستی زرد رنگ می باشد. این میوه ها شباهت زیادی به میوه انبه دارند. گوشت میوه زرد-پرتقالی، معطر و با مزه ای بسیار دلپذیر است.
میوه های رسیده حدود 7 سانتیمتر طول و 5 سانتیمتر عرض دارند.
شرایط نگهداری اوماری
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
23 تا 25 درجه سانتیگراد
خاک مورد نياز
متحمل به خاک های فقیر و با بافت سنگین
|
این درخت می تواند به سرعت رشد کرده و بسیار بزرگ شود و تاج گسترده ای تشکیل دهد. بنابراین فاصله کشت و فضای مورد نیاز برای رشد این گیاه باید مناسب رشد آن در نظر گرفته شود.
اوماری نسبت به شرایط سیلابی مقاومتی ندارد اما به خوبی می تواند در خاک های بسیار فقیر از نظر مواد غذایی و نیز خاک های سنگین رشد کند.
این گیاه در نواحی با دمای متوسط 23 تا 25 درجه سانتیگراد، و خاک های عمیق و به خوبی آبیاری شده و نیز شرایط آفتاب کامل تا کمی سایه بهترین رشد را دارد.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
میوه های گرد "اوماری" یکی از میوه های محبوب در نواحی آمازون به شمار می آیند.
روغن حاصل از مزوکارپ این گیاه، هم بصورت خام و هم بصورت کره روی نان مصرف می شود. این میوه ها سرشار از نشاسته و نیز حاوی 12 درصد روغن هستند.
آندوسپرم این گیاه نیز به عنوان غذای حیوانات می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
چوب این گیاه سخت و مقاوم بوده و مردم از آن برای تهیه زغال چوب استفاده می نمایند.
نحوه تکثیر اوماری
تکثیر درخت اوماری از طریق کشت بذرهای آن صورت می گیرد. این بذرها در شرایط مساعد، 28 تا 42 روز پس از کشت جوانه می زنند.
منابع :
http://ciatweb.ciat.cgiar.org/ipgri/fruits_from_amhttp://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=http://www.rainforestconservation.org/agroforestryhttp://www.tradewindsfruit.com/content/umari.htm