Mycianthes pungensguabiju که به فارسی گوآبیجو نامیده میشود، گیاهی از خانواده مورد بومی برزیل، آرژانتین، اوروگوئه، پاراگوئه می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: کم رطوبت: مرطوب دمای محیط: نواحی نیمه گرمسیری تا گرمسیری خاک: خاک هایی با بافت متوسط
نام علمي
Mycianthes pungens
خصوصیات - معرفی
گیاه "گوآبیجو" درخت یا درختچه ای از خانواده مورد و بومی برزیل، آرژانتین، پاراگوئه و اوروگوئه است.
این گیاه دارای تاجی متراکم و تعداد زیادی شاخه های انبوه است. و در نواحی بومی خود تا حدود 8 تا 10 متر ارتفاع نیز می تواند رشد کند.
برگ ها به صورت متناوب، دمبرگ دار، تخم مرغی یا دوکی شکل، دارای نوک گرد یا دارای نوک تیز، به طول 4 تا 7 سانتیمتر، به رنگ سبز روشن در سطح رویی برگ و روشن تر در سطح زیرین و دارای یک خار در انتها می باشد.
این درخت دارای تنه ای نیمه صاف و کمی زبر و خشن بوده که به رنگ قهوه ای روشن با فلس های تیره ی فراوان دیده می شوند. بخش درونی دارای پوستی سفید رنگ است که در صورت بریده شدن، دارای عطر ملایمی می باشد.
گل های این گیاه کوچک، سفید رنگ، فراوان و معطر هستند.
میوه های این گیاه سرشار از آنتی اکسیدان است. این میوه ها به قطر 1.5 تا 2.5 سانتیمتر بوده و زمانی که به مرحله بلوغ رسیدند به رنگ ارغوانی تیره تا سیاه دیده می شوند و بسیار شیرین بوده و طعم مطبوعی دارند. هر میوه دارای 1 تا 3 بذر می باشد.
گل های این گیاه در ماه های سپتامبر تا اکتبر شکوفا شده و میوها طی ماه های دسامبر تا ژانویه می رسند.
این درخت حدود 4 تا 7 سال می تواند محصول تولید کند.
شرایط نگهداری گوآبیجو
نور مورد نياز
کم
آبياري و رطوبت
مرطوب
دماي مورد نياز
نواحی نیمه گرمسیری تا گرمسیری
خاک مورد نياز
خاک هایی با بافت متوسط
|
این درخت سرمای تا -10 درجه سانتیگراد را می تواند تحمل کند.
نهال های بذری به مدت یک سال می توانند در سایه رشد کنند. سپس باید آنها را به شرایط نیمه سایه منتقل کرد. نهال هایی که کمتر از 30 سانتیمتر طول دارند را نباید بدون سایبان و حفاظ در آفتاب مستقیم تابستان قرار دارد.
گیاهان تا سه سال ابتدای رشد خود به صورت کند رشد بوده ولی پس از آن دارای رشد متوسط و سپس سریع خواهند شد.
درختان گوآبیجو نیاز به آبیاری منظم دارند به همین دلیل به صورت خودرو معمولاً در اطراف رودخانه ها در اوروگوئه، آرژانتین و برزیل می رویند.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
میوه های این گیاه سرشار از آنتی اکسیدان بوده که خاصیت حذف رادیکال های آزاد و جلوگیری از سرطان را بر عهده دارند.
همچنین این میوه ها (پالپ و پوست) به دلیل شیرین بودن در تهیه ی بسیاری از غذاها مانند دسرهاف بستنی هاف مرباها، ژله ها و غیره کاربرد دارند.
نحوه تکثیر گوآبیجو
تکثیر این گیاه از طریق کشت بذرهای آن صورت می گیرد. این بذرها معمولاً بین 20 تا 40 روز جوانه خواهند زد.
بذرها معمولاً در گیاهان خودرو توسط پرندگان پراکنده می شوند.