همه افرادی که گل و گیاه پرورش میدهند، باید در مورد کودها آگاهی داشته باشند و بدانند چگونه کود را به گیاهشان بدهند تا رشد گیاه در سطح بهینه قرار بگیرد. برای رشد گیاهان سالم باید مختصری درباره چرایی، چیستی، چگونگی و زمان استفاده از این مولتی ویتامینها بدانید.
سه عنصر شیمیایی اصلی موجود در همه کودهای مخلوط عبارتند از:
نیتروژن (
N
): با تحریک تولید کلروفیل (ماده شیمیایی اصلی در فرایند فتوسنتز)، رشد برگهای سالم را تقویت میکند.
فسفر (
P
): از رشد قدرتمند ریشه ها، ساقه ها، شکوفه ها و میوه ها پشتیبانی میکند.
پتاسیم (
K
): نقش کلیدی در کمک به جذب مواد غذایی در گیاهان ایفا میکند.
چرا گیاهان به کود نیاز دارند
شاید این سوال برایتان پیش بیاید که همه مواد مغذی لازم برای رشد گیاه، در خاک یا در هوا وجود دارند بنابراین چرا از کود باید استفاده شود؟ نکته اینجا است که همه گیاهان نمیتوانند به مواد مغذی حیاتی موجود در خاک یا هوا دسترسی داشته باشند. هر نوع خاکی ترکیب خاصی از مواد مغذی را دارد بنابراین پیش از این که تصمیم بگیرید چه کودی به گیاه مورد نظر بدهید، باید خاکی را که گیاه در آن در حال رشد است در نظر بگیرید. فعالیتهایی مانند مزرعه داری های گسترده، ساخت و ساز و تردد، شیمی و ساختار خاک را تغییر میدهند و مواد مغذی که گیاه میتواند از آنها استفاده کند را محدود میسازند. در برخی مواد مواد مغذی به صورت طبیعی در خاک وجود ندارند یا به مرور زمان از خاک خارج شده اند. به همین علت باید عناصر مورد نیاز گیاهان را تجدید یا جایگزین کنیم یا کمک کنیم در دسترس گیاه قرار بگیرند. در مورد کود باید به یاد داشته باشید کود بهتر به معنی شرایط بهتر برای گیاه نیست. ممکن است گیاه را بیش از حد تغذیه کنید و کود بیش از حد میتواند به گیاه آسیب وارد کند و حتی شاید آن را نابود سازد. پیش از استفاده از هر گونه کود، خاک باید آزمایش یا بررسی شود تا کود متناسب با گیاه و خاک انتخاب شود.
- کودهای گرانولار مواد مغذی را به کندی به گیاه میرسانند اما مزیت آنها طول عمر است.
کود دهی گسترده
(
Broadcast
)
در این روش مساحت زیادی از خاک به خوبی تحت پوشش کود قرار میگیرد و برای کود دادن چمنزار یا بسترهای جدید پیش از کاشت گیاه، استفاده میشود.
کود دهی روی خاک
(
Top-dress
)
این روش برای رساندن مواد مغذی به گیاهان تک بوته مانند بوته ها و گیاهان چند ساله استفاده میشود. در این شیوه کود گرانولار با دست استفاده میشود. کود را اطراف قاعده گیاه میریزید و تا محدوده سایه انداز درخت (
drip line
) پخش میکنید. برای سبزیجات کود را در نوارهای موازی با ردیف کاشت قرار دهید.
-
کودهای محلول در آب سریعتر عمل میکنند اما باید آنها را به طور مکرر استفاده کرد.
کود دهی قاعده ای (
Base
)
در این روش در حین آب دادن به گیاه، کود داده میشود. از کودهای محلول در آب استفاده کرده و دستور العمل ترکیب کود و آب را (که بر روی بسته کود نوشته شده) دنبال کنید و قاعده گیاه را با آب پاش یا شلنگ دارای سر آب پاش، آب بدهید. این روش برای تغذیه گیاهان گلدانی و سبزیجات مناسب است.
کود دهی برگی (
Foliar
)
این روش مشابه روش بالا است با این تفاوت که آب را به برگهای گیاه میدهید نه خاک آن. این روش زمانی مفید است که گیاه نیاز به جذب سریع عناصر کم مقدار مانند آهن دارد.
منبع:
"MsoNormal" dir="RTL" style="text-align: justify; direction: rtl; unicode-bidi: embed;">