گل محمدی با نام علمی Rosa damascena نام نوعی گل رز است که از آن گلاب میگیرند. این گونه از رز مقاومت بالایی در مقابل کم آبی دارد.بومی رشته کوههای ایران مرکزی و البرز است و پیشینهٔ پرورش آن به دوران هخامنشی و استان فارس بر میگردد که در دوران صفویه به کوهپایههای کاشان برده شد.طیف رنگی از صورتی روشن و متوسط تا سرخ روشن دارد.
مناطق مورد کشت گل محمدی اغلب مناطق کوهپایهای و اقالیم خشک و نیمه خشک با تابستانهای معتدل و خشک و زمستانهای سرد میباشد.در حال حاضر کشت گل محمدی در ۱۴ استان کشور صورت میپذیرد که مهمترین آنها استانهای کرمان، فارس(میمند)، اصفهان(کاشان) و آذربایجان شرقی است و در مابقی استان ها کشت بیشتر به صورت پراکنده می باشد.
زمان باز شدن گل ها در اوائل اردیبهشت تا اوائل تیرماه می باشد. و در هر منطقه مدت زمان باز شدن گلها ۳۰-۲۰ روز طول میکشد. دوام گل حداکثر یک روز بوده و بعد از آن رنگ صورتی خوش رنگ گلبرگ ها به سفید می گراید و با اندک نسیمی گلبرگ ها پرپر شده و میریزند.
دمای مناسب در طول دوره رویش گیاهان نقش مهمی در کمیت و کیفیت گل ها دارد. رویش گل محمدی در اماکنی که میانگین دما در طول دوره رویش ۲۶ درجه سانتیگراد باشد سبب تولید گلهای بیشتر و با کیفیت مناسب تر می شود. در دماهای پایین تر رشد گیاهان کند تر شده و عملکرد گل ها و همچنین کیفیت آنها به شدت کاهش مییابد. گل محمدی در اقلیم هایی که میانگین دمای آن بیش از ۳۸ درجه سانتیگراد باشد توصیه نمی شود. این کار عمل فتوسنتز در گیاه را مختل می کند و عملکرد و کیفیت گل به شدت کاهش مییابد.
کشت ارقام گل محمدی در مناطق بادخیز توصیه نمی شود. زیرا وزش بادهای سنگین علاوه بر شکستن شاخه های ظریف و به هم ریختن شکل گلبرگ ها، موجب افزایش تبخیر و تعرق و پژمردگی گیاهان می شود. از این رو توصیه می شود در مناطق بادخیز گیاهان در پناه بادشکن کشت شوند.
اگرچه خاک های نیمه سنگین در صورت داشتن زهکشی مناسب برای گل محمدی توصیه می شود، لیکن با توجه به نقش تهویه خاک در منطقه فعالیت ریشه و اثر آن در رشد و نمو گل محمدی، کشت ارقام مختلف این گیاه در خاک های سبک نتایج بهتری را به همراه خواهد داشت.
گل محمدی گیاهی نورپسند است ولی نیاز ارقام و واریته های مختلف گل محمدی به نور متفاوت است. به طوری که کمبود نور کافی یکی از عوامل مهم بازدارنده رشد گیاه به خصوص در شرایط گلخانهای است. با کشت گل محمدی در سایه شاخه های بلند و باریکی رشد می کنند. لذا گل های تولید شده بر روی این ساقه ها کم تر و کوچکتر بوده و کیفیت آنها نیز نامناسب خواهد بود. همچنین کشت این گیاهان در سایه سبب کاهش مقاومت آنها به انواع بیماریها می گردد.وجود نور کافی نقش مهمی در افزایش تولید اسانس گل محمدی دارد.