موقعی که دمای هوا بیش از چهار ساعت از 2.2- پایین تر برود میوه دچار خسارت سرمازدگی می شود . میوه سرمازده در بیشتر اوقات نشانه های خارجی از خود نشان نمی دهد ولی آسیب یخبندان موجب از دست رفتن زیاد آب میوه ، خشک شدن کیسه های عصاره و جدا شدن برچه ها از همدیگر می شود . در دیواره و گوشت میوه های مرکبات یخ زده بلور های گلوکوزیدی سفید به وجود می آید .
زمانی که دمای هوا بیش از چهار ساعت از 2.2- پایین تر برود میوه دچار خسارت سرمازدگی می شود . میوه سرمازده در بیشتر اوقات نشانه های خارجی از خود نشان نمی دهد ولی آسیب یخبندان موجب از دست رفتن زیاد آب میوه ، خشک شدن کیسه های عصاره و جدا شدن برچه ها از همدیگر می شود . در دیواره و گوشت میوه های مرکبات یخ زده بلور های گلوکوزیدی سفید به وجود می آید .
یخبندان های ملایم موجب آبگز شدن برگ ها یا پیچیدگی موقت می شود . در مواردی که یخبندان شدید نباشد که موجب مرگ کامل برگ ها شود ، ممکن است لکه های بافت مرده ی کوچکی در پهنک برگ ظاهر شود . این نواحی اغلب مورد حمله Colletotrichum gloeosporioides قرار می گیرند و نشانه های ایجاد شده با علائم بیماری انگلی اشتباه می شود . چنانچه دما پایین تر و یا دوره یخبندان طولانی تر شود ، نشانه های پیش رونده آسیب سرما از جمله ریزش برگ ، مرگ سرشاخه ها و شاخه ها و حتی مرگ تنه ی درخت ممکن است روی دهد .
هرگاه به فاصله ی کمی بعد از یخبندان برگ ها خزان کنند ، شاخه ای که برگ هایش ریخته است از بین نمی رود و برگ های نورسته جدید روی شاخه ای که چوب آن از بین نرفته است می روید . هرگاه چوب شاخه از بین رفته باشد ، در بیشتر موارد برگ ها می خشکند و به مدت چند هفته – قبل از اینکه سرانجام بریزند – روی شاخه ها باقی می مانند . پوست شاخه چه های بی برگ و سرشاخه های کوچک بدون برگ ، ترک می خورد . زوایای شاخه های اصلی و سطوح بالایی شاخه های فرعی مخصوصاً مستعد آسیب یخبندان هستند .

هرگاه زخم ها و لکه های ایجاد شده بر اثر یخبندان شدید نباشد که منجر به مرگ شاخه ها شود ، بافت پینه ای در محل زخم ها تشکیل می شود و شاخه های اصلی به حیات خود ادامه می دهند .بعد از یخبندان معولاً جست های نورسته ای به وجود می آیند که طبیعی به نظر می رسند ولی بعد از مدتی دچار زوال می شوند و سرانجام می میرند زیرا زخم های و آسیب های ایجاد شده بر اثر یخبندان ، گرداگرد قسمت های پایین تر از شاخه های اصلی را فرا می گیرد . وجود تعداد زیادی از سر شاخه های خشکیده روی درختان آسیب دیده از یخبندان ، بستر مناسبی برای حمله بسیاری از قارچ هاست که موجب خسارت شدید ملانوز و دیگر بیماری های قارچی به سرشاخه ها می شود.
20201207.jpeg)
خسارات سرما را می توان به روش های زیر کاهش داد : 1 ) غرس نهال در زمین های مرتفع که در این حالت هوای سرد از محیط خارج می شود 2) استفاده از پایه و پیوندک های مقاوم به سرما 3) ایجاد باغ نزدیک به دریاچه ها یا منابع اب گرم 4) از بین بردن علف های هرز در زمستان تا هوای سرد خارج و خاک با تابش خورشید گرم شود 5) تامین رطوبت به حد کفایت 6) نگهداری تاج پوشش به طور فشرده با عمیات مناسب باغداری 7) پوشش تنه درختان به خصوص درختان جوان 8) ریختن خاک سبک در اطراف تنه درخت در این روش های ذکر شده روش 1و2و4و6 جزو اصلی ترین و روش 6 اصلی ترین راه برای کاهش خسارت سرمازدگی است . همچنین در بعضی از مناطق مرکبات خیز از بخاری های باغی استفاده می شود که با سوخت فسیلی کار می کنند . استفاده از این نوع بخاری ها به دلیل افزایش روز افزون قیمت سوخت و قوانین زیست محیطی روز به روز کمتر می شود.