مسمومیت با قارچ های سمی
سلامت نیوز: باید توجه داشته
باشید که قارچ های سمی بسیار شبیه به قارچ های خوراکی هستند و اشتباه در
تشخیص آنها از هم، به قیمت مسموم شدن و یا حتی مرگ افراد تمام می شود.
بنابراین هنگام چیدن و مصرف قارچ های وحشی خیلی باید دقت کرد.
مسمومیت غذایی
ممکن
است هنگام گشت و گذار در مناطق جنگلی و طبیعت، با یک سری گیاهان وحشی و
خودرو از جمله قارچ ها روبرو شوید. ولی باید بدانید تمام این قارچ ها
خوردنی نیستند و تعدادی از آنها سمی می باشند و مصرف آنها برای سلامتی بدن
مضر است.
اگر شما آشنایی زیادی با قارچ های وحشی ندارید، باید به نکات زیر توجه کنید:
-
اگر به مصرف قارچ های وحشی خیلی علاقمند هستید، باید اطلاعات کافی درباره
آنها کسب کنید و مشخصات قارچ های سمی را بشناسید تا از مصرف آنها خودداری
کنید.
- اگر اطلاعات کافی در این زمینه ندارید، حتی المقدور با یک
فرد کارشناس و آگاه در این زمینه مشورت کنید و سپس به مصرف این قارچ ها
اقدام کنید.
- قارچ های سمی معروف و رایج را بشناسید.
- برای تشخیص قارچ سمی از قارچ خوراکی، به هیچ وجه نباید آن را با گذاشتن در دهان امتحان کنید.
-
اگر با کودکان به دامان طبیعت می روید، به آنها درباه قارچ های سمی بگویید
و از مصرف هر نوع قارچ وحشی منع کنید. برخی قارچ های وحشی عوارض شدیدی در
کودکان ایجاد می کنند و حتی منجر به مرگشان می شوند.
- باید توجه
داشته باشید که قارچ های سمی بسیار شبیه قارچ های خوراکی هستند و اشتباه در
تشخیص آنها از هم، به قیمت مسموم شدن و حتی مرگ افراد تمام می شود.
بنابراین هنگام چیدن و مصرف قارچ های وحشی خیلی باید دقت کرد.
اگر قارچ های وحشی را نمی شناسید، هرگز به آنها دست نزنید و آنها را نخورید
- از مصرف قارچ های قهوه ای رنگ و کوچک و قارچ هایی که قسمت زیر چتر آنها سفید رنگ است، خودداری کنید.
-
قبل از مصرف قارچ ها، مراقب باشید که به آنها آلرژی (حساسیت) نداشته
باشید. ممکن است شما به قارچی حساسیت داشته باشید، ولی دیگران این آلرژی را
نداشته باشند.
- قبل از سنجش آلرژی نسبت به مصرف یک قارچ وحشی،
باید از سمی نبودن آن مطمئن شوید. سپس برای تشخیص آلرژی، تکه کوچکی از آن
را بخورید و در صورت عدم بروز علایم آلرژی طی 24 ساعت، آن را بخورید، زیرا
گاهی دیده شده که قارچ های غیر سمی، واکنش های آلرژی شدیدی را ایجاد می
کنند. بنابراین از مصرف زیاد قارچ های غیر سمی هم باید خودداری کرد.
- مطالعه کتاب هایی درباره انواع قارچ و گیاهان خودرو، شما را با گستره وسیعی از انواع قارچ ها آشنا خواهد کرد.
- از معروف ترین انواع قارچ های سمی، می توان به « آمانیتا » اشاره کرد. شکل این قارچ را به خاطر بسپارید و از آن اجتناب کنید.
- در صورتی که مطمئن نیستید قارچی سمی است یا نه، هرگز آن را نخورید.
-
اگر سلامتی خود را دوست دارید، نه تنها باید از خوردن قارچ های وحشی
ناآشنا خودداری کنید، بلکه به آنها دست هم نزنید، زیرا خطر مسمومیت از طریق
پوست نیز در برخی گونه قارچ ها وجود دارد.
- اگر به قارچ وحشی ناآشنایی دست زدید، دست خود را به چشم و دهان و پوست خود نزنید.
-
در کل باید گفت اگر قارچ های وحشی را نمی شناسید، هرگز به آنها دست نزنید و
آنها را نخورید. قارچ های خوراکی در بسته بندی های مطمئن، در مغازه ها و
سوپرمارکت ها به فروش می رسند. پس چه کاری است که قارچ های وحشی را بخوریم و
خدای نکرده مسموم شویم.
آشنایی با 10 قارچ سمی و عوارض مصرف آنها
1- Alpha-amanitin (آلفا آمانیتین): کشنده می باشد. مشکلات کبدی 1 تا 3 روز پس از مصرف آن شروع می شود.
2-Phallotoxin (فالوتوکسین): باعث ناراحتی معده و روده می باشد.
3- Orellanine (اورلانین): نارسایی کلیه در طی سه هفته پس از مصرف آن ایجاد می شود.
4- Muscarine (موسکارین): می تواند باعث نارسایی تنفسی شود و حتی گاهی مرگبار می باشد.
5- Gyromitrin (ژیرومیترین): کشنده می باشد و مشکلات عصبی، اختلالات دستگاه گوارش و تخریب گلبول های خونی را به دنبال دارد.
6- Coprine (کوپرین): اگر با الکل مصرف شود، بیماری زا می شود.
7- Ibotenic acid (ایبوتنیک اسید): عوارض عصبی و توهم زا ایجاد می کند.
8- psilocybin و psilocin (پسی لوسین و پسی لوسیبین): توهم زا می باشد.
9- Arabitol (آرابیتول): در برخی افراد باعث ناراحتی گوارشی می شود.
10- Ergotamine(ارگوتامین): بر سیستم عروقی اثر می کند و می تواند منجر به از دست دادن اندام ها و حتی مرگ شود.
از بدترین علایم مسمومیت با قارچ های سمی، آسیب کبد و کلیه می باشد
راه های تشخیص قارچ سمی
1-
باز کردن ساقه قارچ یکی از این راه هاست. اگر ساقه قارچی را باز کردید و
دیدید که ساقه آن توخالی می باشد، از مصرف آن خودداری کنید، زیرا به احتمال
زیاد سمی است.
2- اگر ساقه قارچی دارای حلقه بود، از مصرف آن اجتناب کنید، زیرا به احتمال زیاد سمی است.
3- اگر قارچ در آب جوشانده شود، بخارات حاصل از قارچ سمی، قاشق نقره ای را سیاه می کند.
4- اگر قارچ سمی را در شیر بیندازیم، شیر را دلمه می کند.
5- قارچ هایی که پایه آنها در کیسه ای قرار دارند، سمی هستند.
6- نوعی قارچ که کلاهک آن قرمز با دانه های سیاه می باشد، بسیار سمی است.
درد
معده، تعریق، گر گرفتگی، استفراغ، اسهال، تب بالا، نبض تند، ضربان نامنظم
قلب، کاهش فشار خون، سردرد، ضعف، سرگیجه، غش، تاری دید، مشکلات قفسه سینه و
تنفس، سستی و بی حالی، تشنگی بیش از حد، از دست دادن هماهنگی بدن، توهم،
سرگیجه، گیجی، هذیان، تشنج، کما و حتی مرگ از علائم مسمویت با قارچ های سمی
می باشند.
اکثر قارچ سمی محرک دستگاه گوارش هستند که باعث اسهال و استفراغ می شوند، اما معمولا هیچ آسیب طولانی مدتی را ایجاد نمی کنند.
از بدترین علایم مسمومیت با قارچ های سمی، آسیب کبد و کلیه می باشد که می تواند در ابتدا به صورت یرقان یا زردی بروز پیدا کند.
در مواردی حتی مرگ هم در اثر مسمومیت با قارچ ها گزارش شده است.