فروشگاه اینترنتی گل و گیاه نارگیل            
امروز سه شنبه ۱۴۰۳/۲/۴         
  

نام علمی : Artemisia sieberi



درمنه دشتی به گویش بیابان نشینان «ترخ» شهرت دارد. این گیاه بوته ای بسیار معطر ، عنصر اصلی و غالب اجتماعات گیاهی در استپهای خشک و نپمه خشک کشور محسوب می شود.

ارتفاع این بوته بین 30 تا 50 سانتیمتر ، دارای انشعابات متعدد و متراکم که شکل کپه ای را به بوته می بخشد. درمنه دشتی از خانواده کاشنی(Compositae) بوده و تمام اندامهای هوایی گیاه اعم از ساقه ، برگها ، گل ، میوه و بذر دارای عطری بسیار تند و نافذ می باشد. این گیاه در خطوط همباران 100 میلیمتر به بالا به راحتی استقرار می یابد.

اغلب در خاکهای لومی، شنی و لومی رسی ایجاد رویشگاهای وسیعی را می نماید.   در عرصه های استپی بیابان به همراه سایر گونه های بیابانی و کم توقع مانند نسی، نتر و علف شور، اجتماعات گیاهی متنوعی را بوجود می آورد. این گیاه اگر چه در فصل بهار و تابستان بواسطه بوی عطر بسیار تند آن ، مورد استفاده چرای گوسفندان قرار نمی گیرد، ولیکن در فصل پاییز و زمستان ، زمانی که گیاه غرق در بذر می باشد.

توسط گوسفندان مورد چرا قرار می گیرد. درمنه دشتی از جمله بوته های بسیار سازگار به شرایط سخت بیابان محسوب می شود که علاوه بر مصارف علوفه ای ( در مراتع قشلاقی ) ، بوته ای بسیار مقاوم در مقابل فرسایش های بادی و نقش ارزنده ای را در حفاظت خاک این قاط بر عهده دارد.

در طی دهه اخیر، اهمیت اکولوژیکی این گونه با ارزش در عرصه های بیابانی تا حدودی مشخص شده و دستگاه اجرایی کشور ( منابع طبیعی) مراتع قشقلاقی را توسط این گیاه بذرکاری می کنند. تنها روش تکثیر گیاه توسط بذر می باشد.


نام های دیگر : بستیاج، علف جاروب، جنجک، قیوم انثی، شیح، درمنه ترکی، درمنه کوهی، درمنه خراسانی، درمنه ارمنی، شیح ارمنی، شیح ترکی، شیح خراسانی، شیح بری، شیح کوهی، شیح بحری، شیح یهود، ساریقون، سبزی هزارپا، سمن دو کنترا، حشیشه خراسانیه، خلال مکه، نبات سنتونین.

مشخصات کلی: گیاهی است از خانواده Compositae، از تیره مینا، دارای شکلی بوته ای و اعضای چوبی و قاعده ساقه های آنها سخت و چوبی محصور در برگ های کوچک پوشیده از کرک سفید می باشد. بلندی آن ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر در گونه های مختلف متفاوت است. بعضی از گونه ها روی زمین گسترده و برخی افراشته اند. معمولا گل های آن خشبو و طعم تلخی دارد. این گیاه هم در نواحی کوهستانی و هم در صحرا می روید. گفتنی است درمنه  نامی است که در زبان فارسی به اغلب قریب به اتفاق گیاهان جنس Artemisa که در ایران می‌روید گفته می شود.

طبیعت گیاه : خیلی گرم و خشک

ترکیبات شیمیایی : آرتمیزین، سانتونین، اسانس شامل سینئول، پی نن، سسکی ترپن، کمی ترپنیئول

خواص درمانی : موثر در درمان بیماری دیابت، دفع کرم های دراز روده، بصورت موضعی در درمان گزیدگی، تقویت لثه و دندان، جلوگیری از ریزش مو و تسریع در رشد مو، اخیرا تحقیقات زیادی در زمینه خاصیت ضدسرطانی درمنه در حال انجام است که نتایج بسیار قابل توجهی از اثر این گیاه بر سلول های سرطانی به دست آمده است، این اثر مخصوصا بر روی سلول های سرطانی ریه و سینه موثر بیشتر است، نتایج تحقیقی پیرامون این مطلب در نشریه Life Science منتشر شده است.

احتیاط : مصرف بی مورد و بدون نظر پزشک می تواند برای معده مضر باشد، همچنین باعث سردرد و عصبی شدن فرد شود.

گیاه درمنه
گیاه درمنه
  

نظرات و پرسشهای کاربران

پایگاه اینترنتی نارگیل به عنوان یکی از اولین سایت های تخصصی و جامع ترین دایره المعارف گل و گیاه و باغبانی فعالیت خود را از سال ۱۳۸۷ آغاز کرده و از سال ۱۳۹۱ امکان خرید اینترتی محصولات مرتبط با این حوزه مانند انواع گل و گیاه و بذر، خاک و کود های کشاورزی، سموم دفع آفات و ابزار باغبانی را برای علاقه مندان گل و گیاه فراهم نموده است.
© 2024 تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است.