طبقهبندی سموم:این گروه از سموم در طیف وسیعی بر علیه آفات و حشرات موذی ، مورد استفاده قرار گرفته است . از مهمترین سمومی که در این گروه قرار دارد میتوان به سموم ذیل اشاره نمود : ددت , دیلدرین , BHC, دیکوفول , آلدرین , کلردان , هپتاکلر و اندوسولفان . از مهمترین خصوصیات این سموم میشود به پایداری طولانی آنها در محیط و طیف وسیع حشرهکشی آنها اشاره نمود.
سموم را بر اساس منشأ و مواد شیمیایی موجود میتوان به گروه های زیر طبقه بندی نمود :
۱) سموم کلره (Organochlorine compounds)
این گروه در طبقهبندی سموم در طیف وسیعی بر علیه آفات و حشرات موذی ، مورد استفاده قرار گرفته است . از مهمترین سمومی که در این گروه قرار دارد میتوان به سموم ذیل اشاره نمود : ددت , دیلدرین , BHC, دیکوفول , آلدرین , کلردان , هپتاکلر و اندوسولفان . از مهمترین خصوصیات این سموم میشود به پایداری طولانی آنها در محیط و طیف وسیع حشرهکشی آنها اشاره نمود.
۲) سموم فسفره (Organophosphate insecticides)
حشره کش های فسفره مصنوعی ، مولکول های آلی حاوی فسفر میباشند . همزمان با جنگ جهانی دوّم این گروه از سموم بعنوان گازهای جنگی توسط آلمانیها سنتز شدند و سپس به خاصیت حشرهکشی آنها پی برده شد . تا کنون بیش از ۱۰۰ ترکیب از این سموم به بازار آمده است و از راه های مختلف بر روی حشرات اثر میگذارند .
از مهمترین سموم در این گروه میتوان به مالاتیون , پاراتیون , دیازینون , سیستوکس , متاسیستوکس , تمفوس , کلروپیروفوس متیل , پیریمیفوس متیل , فنتیون و فنیتروتیون اشاره نمود . خاصیت ابقایی این سموم در مقایسه با سموم کلره کمتر میباشد .
۳) کارباماتها (Carbamates)
این گروه از سموم از نظر مکانیسم عمل بر روی حشرات شبیه سموم فسفره هستند . از مهمترین سمومی که در این گروه قرار دارند میتوان کارباریل , پروپوکسور , فورادان آلدیکارپ را نام برد.
۴) سموم پایروتروئید (Pyrethroid insecticides)
این گروه از سموم نسل جدیدی از حشرهکش ها را بوجود آورده است . منشاء این گروه از سموم از گل پیرتر بوده است که مبدأ آن ایران میباشد . از نظر ساختمان شیمیایی , استر یک اسید و الکل میباشند . در دهه ۱۹۵۰ این گروه بصورت مصنوعی سنتز شدند . اوّلین گروه از این سموم که به بازار عرضه شدند در مقابل نور سریعاً تجزیه میشدند . متعاقباً بر روی فرمول شیمیایی آنها کارهای فراوانی انجام پذیرفت و سمومی به بازار عرضه گردید که خاصیت ابقائی بیشتری در طبیعت داشتند .
هم اکنون بیشترین استفاده را در کنترل حشرات خانگی و آفات کشاورزی به خود اختصاص دادهاند . مهمترین پایروتروئیدها عبارتند از : آلترین , بیوآلترین , رزمترین , بیورزمترین , پرمترین , سایفلوترین , دلتامترین , سایپرمترین , لمبداسیهالوترین و فنترین. هماکنون سموم فوق را در کنترل ناقلین مالاریا به صورت های سمپاشی ابقایی داخل منازل , سمپاشی فضایی و استفاده از پشهبندهای آغشته به سموم ، به کار میبرند .
سموم جدید
علاوه بر چهار گروه اصلی که قبلاً توضیح داده شد , هم اکنون انواع و اقسام سموم از گروه های مختلف به بازار عرضه شده است که مکانیسم عمل آنها ممکن است با گروه های قبلی متفاوت باشد . ازجمله میتوان به Biopesticides اشاره نمود که از سم حاصل از باکتری Bacillus thuringiensis بر علیه آفات استفاده میشود . گروه دیگری بنام های تنظیم کننده رشد حشرات (ICR's) به بازار عرضه شده است که مکانیسم عمل آنها بر روی حشرات همانند هورمون های جلداندازی و جوانی حشرات است . از مهمترین نمونههای این گروه میتوان به متوپرن و دیفلوبنزورون اشاره نمود . ترکیبات جلب کننده حشرات , ترکیبات دورکننده حشرات , عقیم کنندههای شیمیایی و فرمونهای حشرات نیز جهت کنترل به بازار عرضه شدهاند که تا کنون مقدمات انجام طرح های تحقیقاتی خود را پشت سر میگذارند .
مکانیسم عمل سموم بر روی حشرات (Mode of action of insecticides)
اکثر سموم ، که در چهار گروه اصلی توضیح داده شد بر روی سلول و سیستم عصبی اثر میگذارند . (Cytotoxic and neurotoxic) ، بطور کلی میتوان گفت که سموم کلره و پایروتروئید از گروه Axonic هستند و بر روی کانال های یونی سیستم عصبی (K+ و Na+) اثر سوء داشته و باعث اختلالات در ورود و خروج این یون ها به داخل و خارج سیستم عصبی میشوند , سموم فسفره و کاربامات از گروهSynaptic بوده و بر روی آنزیم استیل کولین استراز ، اثر میگذارند . لازم به توضیح است که براساس اطلاعات جدید ، این قاعده کلی نبوده و ممکن است مکانیسم های اثر جدیدی نیز روی حشرات اعمال گردد .