نجات و تکثیر یوکا (شبیه دراسنا): قلمه در آب بهتره یا خاک؟ بعد از بریدن ساقه چی کار کنیم؟

محمد رضا پرویزیپرسیده شده توسط: وضعیت: آفلاین بازدید: ۶۷۴۱ امتیاز سوال: ۰
باسلام بنده یک گیاه دارم که بسیار شبیه این دراسنا است ولی برگهای بزرگ و سبز پر رنگی داره .چند سال بود در راه پله کنار پنجره قرار داشت و یک ساقه دیگه از کنارش دراومده بود.
یک مدتی بود که خلیی ساقه اش بلند و کج شده بود . توی نمایشگاه گل و گیاه در نزدیکی پل طبیعت یکی مثل خودشو دیدم و دربارش پرسیدم و اون بدنه کجه رو براحتی با کمی تکون جدا کردم و در یک گلدان دیگه کاشتم. ولی اون بزرگه رو بدنه اش رو از وسط بریدم . قسمت بالا که داری برگ هست رو توی آب گذاشتم . نیمه دوم رو هم خاکش رو عوض کردم.چون اینقدر ریشه اش زیاد بود حتی نمیشد خاک روشو عوض کنم. در حین تعویش مقداری از ریشهای پایینی رو کندم و بعد ساقه ی بدون بزگ رو کاشتم و خاک رو اضافه کردم. حالا استرس گرفتم نکنه هر دوتاشونو از دست بدم. روش تکثیرشون چطوریه. لطفا تا از دست نرفته راهنمایی کنید . متشکرم.
پاسخ کوتاه نارگیل

برای یوکا/دراسنا، قلمه در خاک بهتر از آب است (آب ریسک پوسیدگی را بالا می‌برد).

- قلمه بالاییِ برگ‌دار: از آب خارج کنید، ۲۴ ساعت بگذارید سرِ برش خشک و پینه ببندد، سپس در خاک سبکِ خیلی زهکش‌دار (پیت/کوکوپیت + پرلیت/شن) بکارید؛ فقط کمی مرطوب، نور زیادِ غیرمستقیم، دمای گرم.
- ساقه پایینیِ بی‌برگ: همین شرایط؛ آبیاری را کم کنید تا جوانه بزند.
- ریشه‌کنی که انجام دادید: تا ۲–۳ هفته کود ندهید و فقط وقتی ۳–۴ سانت سطح خاک خشک شد آب بدهید.

پاسخ‌ها و گفتگو

افسانه سادات فرود
تهران | آفلاین | پست‌ها: ۳۰۶۸۹ | امتیاز کاربر: ۱۶۵۴۲
پاسخ کارشناس
امتیاز پاسخ: ۱
سلام
ممکنه یوکا یا گونه ی دیگری از دراسینا باشه ،جهت تشخیص بهتر تصویری از گیاهارسال کنید ،قسمتی که در خاک مانده در صورتیکه خاک اطراف ریشه جدا نشده باشد و ریشه حین انتقال صدمه ندیده باشد مجددا رشد می کند .قستمتی نیز که در آبه باید در مکانی با نور غیر مستقیم و دمای 18 تا 20 درجه قرار دهید تا ریشه دهد و زمانی که ریشه ها 5 تا 10 سانت رشد کردند و کمی متراکم شدند به خاک منتقل شود.
محمد رضا پرویزی
تهران | آفلاین | پست‌ها: ۱ | امتیاز کاربر: ۱
نظر کاربر
امتیاز پاسخ: ۰
با تشکر از راهنماییتون . بله احتمال زیاد باید یوکا باشه . البته تفاوتهای کمی وجود داره ولی خیلی شبیه عکسهای یوکاست. متاسفانه اون قسمتی که توی خاکه  رو هم قسمتی از ریشه رو کندم و هم اینکه خاک زیادی از ریشه جدا کردم و دوباره با خاک جدید کاشتمش. آیا یوکا هم باید تو آب ریشه کنه و بعد بکارم یا روش دیگه ای رو باید در نظر بگیرم. شاید حداقل بتونم اونو نجات بدم.لطفا راهنمایی کنید گل به چه بزرگی رو  نابود کردم.تصویر پرسش و پاسخ گیاهتصویر پرسش و پاسخ گیاه
مهندس رامندی
تهران | آفلاین | پست‌ها: ۲۲۲۸۳ | امتیاز کاربر: ۹۴۸۵
پاسخ منتخب
امتیاز پاسخ: ۱
یوکا دارای گونه های متعددی است که تفاوتهایی هم باهم دارن.
روش اب توصیه نمیشود.
تهیه قلمه از ساقه گیاه راه دیگر تکثیر یوکا است البته اگر قلمه را از نواحی جوان گیاه تهیه کنیم (مثلا نوک ساقه) این نوع قلمه آسانتر از قلمه هایی که از قسمت پایین ساقه ها تهیه می شوند ریشه می دهند. قلمه ها به طول مختلف تهیه می شوند و حداقل طول مناسب حدود 10 سانتیمتر است. اگر از قسمت ساقه که دارای برگ است استفاده می کنید قبل از کاشت قلمه باید برگهای قسمت پاینی را جدا کنید تا بتوانید قلمه را داخل بستر ریشه زایی قرار دهید. برای قطعه کردن ساقه و جدا سازی قلمه از وسیله ای تیز استفاده کنید تا ساقه گیاه مادری آسیب نبیند. برخی از پرورش دهندگان قلمه ها را 5-4 روز در مکانی سرد و خشک و به دور از نور آفتاب قرار میدهند و اعتقاد دارند که این کار به ریشه زایی بهتر قلمه ها کمک می کند. برخی دیگر نیز اعتقاد دارند که اگر دقیقا قبل از کاشت قلمه ها در بستر ریشه زایی در حدود 0.5 سانتیمتر از انتهای آنان جدا شود به ریشه زایی کمک خواهد شد. همچنین فرو بردن انتهای قلمه ها در پودرهایی که با نام هورمونهای ریشه زایی معروف هستند به رشد ریشه‌ها کمک می‌کند. از محیطی سبک که نگهدارنده رطوبت است می توان برای کاشت قلمه ها استفاده کرد. بهترین محیط ریشه زایی قمله ها شن است که مرتبا باید مرطوب نگهداشته شود. ریشه زایی مناسب قلمه ها حتی ممکن است تا شش ماه طول بکشد
محسن شهاب الدین
تهران | آفلاین | پست‌ها: ۱۵۸۹۳ | امتیاز کاربر: ۷۵۷۱
پاسخ منتخب
امتیاز پاسخ: ۱
سلام

از روي عکس و توضيحات، گياه شما خيلي زياد شبيه يوکا (Yucca) هست (اون ساقه‌ي چوبیِ عصايي و برگ‌هاي کشيده و سبز پررنگ کاملاً بهش مياد). اول از همه خيالتون راحت: يوکا گياه جون‌سختيه و معمولاً با اين کارهايي که کرديد «قهر مي‌کنه» ولي «نمي‌ميره» 😄 فقط بايد از اين به بعد درست مديريت بشه.

بخش بالايي که برگ دارد و داخل آب گذاشتيد مي‌تواند ريشه بده، ولي براي يوکا معمولاً ريشه‌دهي در خاکِ سبک و خشک‌رو (يا پرليت/کوکوپيت) مطمئن‌تر از آب است. چون ريشه‌هايي که در آب تشکيل مي‌شوند نرم و آب‌دوست‌اند و وقتي منتقل مي‌شن به خاک، گاهي شوک مي‌خورند و پوسيدگي يا توقف رشد مي‌دهند. اگر فعلاً در آب است، مشکلي نيست، فقط شرايط را کنترل کنيد تا آب گند نزند و ساقه نپوسد.

براي قلمه‌ي داخل آب: آب را هر ۳ تا ۵ روز عوض کنيد، ظرف شفاف باشد ولي نور مستقيم آفتاب نخورد، و فقط ۲ تا ۵ سانت از انتهاي ساقه داخل آب باشد (زيادي تو آب نماند). وقتي ريشه‌ها به حدود ۳ تا ۵ سانت رسيدند، بهتر است سريع به خاک سبک منتقلش کنيد. اگر ديديد ته ساقه لِه، قهوه‌اي و بدبو شد، يعني پوسيدگي؛ بايد ۲-۳ سانت بالاتر از قسمت خراب را ببُريد و دوباره ريشه‌دار کنيد.

اما نيمه‌ي پاييني (ساقه‌ي بدون برگ) که داخل خاک کاشتيد: اين قسمت هم معمولاً زنده مي‌ماند و از جوانه‌هاي جانبي پاجوش/شاخساره جديد مي‌دهد. اشتباه رايج اينجاست که چون «برگ ندارد»، زياد آبياري مي‌کنند! درحالي‌که اين تکه فعلاً مصرف آبش کم است و اگر خاک خيس بماند ريسک پوسيدگي تنه و ريشه بالا مي‌رود.

اينکه موقع تعويض خاک بخشي از ريشه‌ها کنده شده خيلي فاجعه نيست؛ يوکا معمولاً از اين اتفاق‌ها جان سالم به در مي‌برد. ولي الان بايد کمکش کنيد با سه کار طلايي: خاک سبک، گلدان با زهکش عالي، و آبياري کم ولي دقيق. به‌خصوص ۲-۳ هفته اول بعد از تعويض خاک، گياه در حالت ريکاوري است و نبايد خيس نگهش داشت.

ترکيب خاک پيشنهادي براي يوکا: خاک گلداني + پرليت زياد (حداقل ۳۰ تا ۵۰٪) يا خاک کاکتوس آماده. گلدان حتماً سوراخ زهکش داشته باشد و زيرگلداني پر از آب نماند. يوکا با «خشکي منطقي» خوشحال‌تره تا با «مهربونیِ آبي»! 😅

برنامه آبياري نجات‌بخش: بعد از کاشت/تعويض خاک، يک آبياري سبک انجام بديد تا خاک بنشينه؛ بعدش تا وقتي حداقل نصف عمق گلدان خشک نشده دوباره آب نديد. در راه‌پله‌ها و نور کم، فاصله آبياري بيشتر مي‌شود. علامت خطر: نرمي ساقه، بوي بد، سياه شدن از پايين. علامت خوب: سفت بودن ساقه و شروع جوانه‌زدن از تنه.

نور و دما: يوکا نور زياد دوست دارد (نور زيادِ غيرمستقيم يا آفتاب ملايم صبح). اگر سال‌ها در راه‌پله بوده، يک‌دفعه نبريد زير آفتاب تند که برگ‌ها مي‌سوزند. دما هم معمولي خانه خوبه، فقط از باد سرد و کنار درِ ورودي زمستاني دورش کنيد.

اگر مي‌خواهيد مطمئن‌تر تکثير کنيد: بهترين روش يوکا معمولاً قلمه ساقه در خاک سبک است. قلمه را ۱-۲ روز در سايه بگذاريد تا سطح برش کمي پينه ببندد (اين کار احتمال پوسيدگي را کم مي‌کند)، بعد در خاک سبک بکاريد، آبياري خيلي کم، و صبر… يوکا براي ريشه‌دهي عجله نداره ولي وقتي راه افتاد، مثل تانک رشد مي‌کنه.

جمع‌بندي: احتمال نجات هر دو قسمت بالاست، فقط الان مهم‌ترين کار اينه که زياده‌روي در آبياري نکنيد و خاک سبک و زهکش عالي داشته باشيد. يوکاها معمولاً به جاي اينکه «ناگهاني بميرن»، اول کلي اخم مي‌کنن و بعد دوباره جوون مي‌زنن؛ پس شما هم کمتر استرس بگيريد 😉

براي نکات تکميلي درباره تکثير، ريشه‌دهي قلمه، و رفع مشکلاتي مثل پوسيدگي و زردي برگ‌ها، پيشنهاد مي‌کنم مقالات سايت نارگيل را مطالعه نماييد.

برای دیدن پاسخ‌های بیشتر پایین‌تر بروید...

ثبت پاسخ یا نظر