درخت شینوس موله (Schinus molle) یا فلفل شیلی (Chilean pepper tree) یا فلفل پِرویی، درختی همیشه سبز، میان قامت با بافت ریز و شکل کلی مجنون و بسیار زیبا، بومی شیلی و پرو می باشد که با شرایط آب و هوایی استان های شمالی و احتمالاً بسیاری از نقاط مرکزی و جنوبی ایران سازگاری مناسبی دارد.
درخت شینوس موله
(
Schinus molle
) یا فلفل شیلی (
Chilean
pepper tree
) یا فلفل پِرویی، درختی همیشه
سبز، میان قامت با بافت ریز و شکل کلی مجنون و بسیار زیبا، بومی شیلی و پرو می
باشد که با شرایط آب و هوایی استان های شمالی و احتمالاً بسیاری از نقاط مرکزی و
جنوبی ایران سازگاری مناسبی دارد. این درخت زیبا در بسیاری از نواحی معتدله،
گرمسیر و نیمه گرمسیری آمریکا به عنوان زینتی در معابر خیابانی و یا حیاط منازل
کشت می گردد.
این گیاه درجه
حرارت های پایین تا منفی 10 درجه و خشکی و گرمای زیاد را به خوبی تحمل می کند.
سیستم ریشه ای آن نسبتاً سطحی می باشد. با کاشت بذر و بدون اعمال تیمار خاصی،
بذرها به راحتی جوانه می زنند. برگ های این گیاه مرکب و شباهت زیادی به برگ های
چرمی شکل سیکاس دارد که نشان از مقاومت کلی برگ ها در مقابل عوامل طبیعی
محدودکننده رشد دارد.
![]()
سایر کاربردهای
این گیاه عبارتند از:
·
رنگ زیبا، عطر و طعم میوه این درخت آن را ادویه ای مناسب می سازد.
·
چوب محکم این درخت برای درست کردن زین مورد استفاده قرار می گیرد.
·
پوست درخت هنگام خراشیدن و برگ آن معطرند. از عصاره فلفل پروئی در
شربت و نوشیدنی ها استفاده می شود.
·
استفاده داروئی از این گیاه سابقه ای بسیار طولانی دارد. عصاره برگ
آن ویژگی ضدافسردگی (آزمایش شده روی موش ها)، مدر، مسکن درد دندان و رماتیسم دارد
و نیز مفید برای بی نظمی های قاعدگی است. در طب سنتی از ویژگی ضدباکتریایی و
گندزدائی آن در درمان زخم و عفونت استفاده می شود.
·
ویژگی حشره کش بودن آن، آن را جایگزین مناسبی برای حشره کش های
مصنوعی می سازد.
·
از برگ این درخت در رنگرزی استفاده می شود. این استفاده از زمان
اینکاها وجود داشته است. روغن حاصل از برگها نیز برای مومیائی کردن اجساد بکار می
رفته است.