درمان آفت پنبه‌ای روی ساقه حسن‌یوسف (شپشک آردآلود) و نجات گیاه قبل از ریزش برگ‌ها

لیلا مولاخواهپرسیده شده توسط: وضعیت: آفلاین بازدید: ۲۲۳۷ امتیاز سوال: ۰
با سلام روی ساقه گیاه حسن یوسف من آفت پنبه مانندی ایجاد شده و برگ های آن زرد و بی حال شده و در حال ریزش هستند. لطفا راهنمایی کنید از چه سمی و به چه روشی استفاده کنم. با توجه به اینک
ه سال گذشته هم گیاه حسن یوسفم را از دست دادم نگرانم. آیا شما موافق استفاده از آب تنباکو هستید؟( این پیشنهاد باغبان است )

پاسخ‌ها و گفتگو

مهندس رامندی
تهران | آفلاین | پست‌ها: ۲۲۲۸۳ | امتیاز کاربر: ۹۴۸۵
پاسخ منتخب
امتیاز پاسخ: ۱
وجود توده هاي متحرک سفيد رنگ با پوشش آردي علامت وجود افتی به نام شپشک آردآلود است. اين حشره از شيره پرورده گياه تغذيه کرده و باعث افت گياه مي شود. این حشره پولک دار است و مانند ذره های پنبه ای که توسط پنبه زن حلاجی شده باشد در زیر برگ ها و انتهای دمبرگ و ساقه جمع می شوند.محل تجمع آنان بیشتر در درزهای نوک برگ هایی که در سایه واقع شده اند می باشد شيوه مبارزه با اين حشره، استفاده از سموم تماسي مانند مالاتيون. ديازنيون، گوزاتيون به نسبت به يک قاشق مرباخوري ( دو سي سي در يک ليتر آب به اضافه پنج تا شش قطره مايع ظرفشويي ) است که بايدروی قسمتهای الوده وشاخ وبرگ گیاه(پشت وروی برگها) اسپره نمایید. بهتر است که اینکاردر خارج از آپارتمان و در فضای باز انجام شود و این ماده را از دسترس اطفال دور نگهدارید. در ضمن مقداری از محلول را نیز به صورت ابیاری به خاک گلدان بدهید.در مصرف محلول زیاده روی نکنید وبه مقدار کفایت استفاده نمایید.بعد از 7 روز سمپاشی تکرار شود.بهتره سمپاشی رو با دز کمتر در مورد تمام گیاهان موجود در منزلتان نیز انجام بدهیدو در صورتي که مؤثر واقع نشود بايد دو هفته بعد تکرار شود. اما نکته اي که بايد به آن توجه کرد اين است که با عنايت به اين که اين حشرات از شيره گياهي تغذيه مي کنند، مي توان از سموم سيستميک مانند کونفیدور ،اتیون ،متاسیستوکس و...نيز جهت مبارزه استفاده کرد.
در مرحله اول مبارزه با افات وبا توجه به خطرات استفاده از سم در محیط مسکونی بهتر ست در صورت کم بودن تعداد آفات با کمک غبار پاشی اب بافشارو یا تکه‌ای پنبه که آغشته با صابون است، آفات را از روی گیاه برداشت. یا اینکه 10قطره مایع ظرفشویی رو در یه لیتر اب حل کنید وروی شاخ وبرگ گیاه اسپره نمایید ویا از حشره کش های خانگی به صورت غیر مستقیم وبا فاصله 40 سانتی روی شاخ وبرگ وخاک گیاه اسپره کنید ولی اگه زیاد باشه باید از سم استفاده شود.یا میتونید از سموم غیر شیمیایی وارگانیک مانند پالیزین وتند اکسیر و... استفاده نمایید. اگر متوجه وجود افت بر روی برخی از گیاهان شدید سریعا آنان را از دیگر گیاهان سالم دور کنید تا آفت به آنان سرایت نکند
محسن شهاب الدین
تهران | آفلاین | پست‌ها: ۱۵۸۹۳ | امتیاز کاربر: ۷۵۷۱
پاسخ منتخب
امتیاز پاسخ: ۱
سلام

علائمي که گفتيد (توده‌هاي پنبه‌مانند روي ساقه + زردي، بي‌حالي و ريزش برگ) خيلي تيپيکِ شپشک آردآلود (Mealybug) است؛ يک مهمانِ ناخوانده که شيره گياه را مي‌مکد و گياه را مثل آدمي که قندش افتاده، بي‌حال مي‌کند 😅. گاهي هم عسلک (چسبندگي روي برگ‌ها) مي‌دهد و بعدش قارچ دوده‌اي هم اضافه مي‌شود.

قدم اول: قرنطينه. گياه را از بقيه گلدان‌ها جدا کنيد چون اين آفت خيلي اهل مهاجرت است. بعد يک بازرسي دقيق کنيد: زير برگ‌ها، گره‌هاي ساقه، محل اتصال برگ به ساقه و حتي سطح خاک (گاهي اطراف ريشه هم قايم مي‌شوند).

قدم دوم: پاکسازي مکانيکي (خيلي موثر و کم‌خطر). با يک پنبه آغشته به الکل 70% (يا الکل طبي رقيق) آرام روي توده‌هاي پنبه‌اي بکشيد تا حل شوند و جدا شوند. اگر آلودگي زياد است، مي‌توانيد گياه را با آب ولرم به‌صورت ملايم بشوييد و بعد اجازه دهيد کاملاً خشک شود. شاخه‌هاي خيلي آلوده را هم هرس کنيد (بله، گاهي بايد دل کند؛ گياه بعداً تشکر مي‌کند 🌿).

قدم سوم: محلول‌پاشي کم‌خطر (صابون/روغن). براي آلودگي‌هاي معمولِ داخل منزل، اغلب صابون حشره‌کش يا روغن ولک/روغن باغباني (در دوز توصيه‌شده روي برچسب) عالي جواب مي‌دهد. کل گياه (به‌خصوص زير برگ‌ها و ساقه) بايد کاملاً خيس شود اما چکه‌چکه و غرقاب نه. اين کار را هر 5 تا 7 روز يک‌بار، 3 نوبت تکرار کنيد تا نسل‌هاي جديد هم کنترل شوند.

اگر آلودگي شديد است: سم سيستميک (با احتياط). وقتي آفت جا خوش کرده و هر بار برمي‌گردد، معمولاً يک حشره‌کش سيستميک (که از ريشه/برگ جذب مي‌شود) لازم مي‌شود. در بسياري از کشورها از مواد مؤثره‌اي مثل ايميداکلوپرايد يا استامي‌پريد استفاده مي‌شود (نام تجاري متفاوت است). روش کاربرد معمولاً به شکل آبياریِ دارويي (خاک‌آبي) يا محلول‌پاشي طبق برچسب است. حتماً دقيقاً طبق برچسب همان محصولي که تهيه مي‌کنيد عمل کنيد (دوز، فاصله تکرار، احتياطات داخل منزل، دوري از کودک/حيوان خانگي و…)، چون استفاده خودسرانه مي‌تواند هم به گياه آسيب بزند هم به خودتان.

درباره آب تنباکو: پيشنهادش را خيلي جدي “با ترديد” نگاه کنيد. آب تنباکو ممکن است به خاطر نيکوتين اثر حشره‌کشي داشته باشد، اما چند مشکل دارد: دوزش استاندارد نيست (يا بي‌اثر مي‌شود يا گياه‌سوزي مي‌دهد)، بوي بد و دردسر دارد، و از نظر ايمني براي محيط خانه گزينه تميزي نيست. اگر هم کسي بخواهد از روش‌هاي خانگي کمک بگيرد، معمولاً صابون حشره‌کش استاندارد يا روغن باغباني انتخاب‌هاي قابل‌اعتمادتر و قابل‌کنترل‌تري هستند.

نکات حمايتي براي اينکه دوباره از دستش ندهيد: نور زياد ولي غيرمستقيم، آبياري وقتي 2–3 سانت سطح خاک خشک شد، زهکش عالي، و پرهيز از کوددهي سنگين تا وقتي آفت کنترل نشده. ضمناً مورچه اگر اطراف گلدان باشد، مي‌تواند آفت را “دامداري” کند چون عاشق عسلک است؛ پس کنترل مورچه هم مهم است.

براي برنامه‌هاي دقيق‌تر کنترل آفات گياهان آپارتماني و روش‌هاي کم‌خطرتر، مي‌توانيد مقالات سايت نارگيل را مطالعه نماييد.

برای دیدن پاسخ‌های بیشتر پایین‌تر بروید...

ثبت پاسخ یا نظر