زردی برگ‌های بید و لکه‌های قهوه‌ای روی تنه؛ وقتی پای آفت چوب‌خوار وسط است!

محمد مهاجریپرسیده شده توسط: وضعیت: آفلاین بازدید: ۱۱۱ امتیاز سوال: ۰
با سلام و خسته نباشی خدمت همه دوستان عزیز
من جند بار درخت بید کاشتم ولی هربار به دلیلی رشد نکرد
امسال که کاشتم اوایل خیلی خوب بود ولی الان برگ هاش زرد شده و روی تنه لکه های قرمز مایل به قهوه ای ایجاد شده و پوست بعضی از قسمت های تنه سوراخ شده و براده چوب بیرون زده لطفا راهنمایی کنید

پاسخ‌ها و گفتگو

افسانه سادات فرود
تهران | آفلاین | پست‌ها: ۳۰۶۸۹ | امتیاز کاربر: ۱۶۵۴۱
پاسخ منتخب
امتیاز پاسخ: ۱
سلام
خشکي کشيدن خاک يا آفات ريشه و يا چوب خوار و صدمه ديدن ريشه از علل احتمالي هست ،
بيد نياز به آب فراوان دارد . اين درخت در کنار جوي آب و برکه ها و شرايط معتدل رشد بسيار مطلوب دارد. در مناطق گرم و خشک ريشه ها قدرت جذب آب تبخير شده از برگها را ندارند. و وقتي درخت کم آب و ضعيف شود حشرات چوبخوار و پوستخوار به آن حمله مي کنند. براي آبياري سعي کنيد تشتکي بزرگ اطراف درخت درست کنيد تا ميزان آب در دسترس بيشتر باشد و خاک اطراف آن همواره خيس باشد هنگام آبياري بايد مقداري آب استفاده کرد که به شکل عمقي خاک را خيس کند تا ريشه ها به عمق نيز تشويق شوند به عمق خاک گسترش يابند. مثلا با گذاشتن شلنگ آب به مدت 20 دقيقه در پاي گياه مي توان از نفوذ آب به عمق خاک اطمينان حاصل کرد ،با هرس اصولي و صحيح شاخه ها از سطح تبخير آب از گياه بکاهيد، با استفاده از سموم حشره کش ،دالانها و قسمتهاي خورده شده گياه را کاملا آلوده به سم کنيد تا لاروهاي چوبخوار از بين بروند.
محسن شهاب الدین
تهران | آفلاین | پست‌ها: ۱۶۰۳۰ | امتیاز کاربر: ۷۶۷۴
پاسخ منتخب
امتیاز پاسخ: ۱
سلام

علائمي که گفتيد—زرد شدن برگ‌ها، لکه‌هاي قرمز مايل به قهوه‌اي روي تنه و از همه مهم‌تر سوراخ شدن پوست تنه همراه با خروج براده چوب—خيلي تيپيک و کلاسيک نشان مي‌دهد که درخت بيدتان احتمالا گرفتار آفات چوب‌خوار (کرم/سوسک‌هاي پوست و چوب‌خوار) شده است. اين‌ها مثل مستأجرهاي بدقلق‌اند: اول يواش وارد مي‌شوند، بعد شروع مي‌کنند به تونل زدن و درخت را از داخل خالي کردن 😅

براده چوب بيرون‌زده (مثل خاک‌اره) معمولا يعني لارو داخل چوب در حال تغذيه و حفاري است. در اين حالت، زردي برگ‌ها بيشتر از اينکه خودش «بيماري برگ» باشد، نتيجه‌ي ضعف درخت و اختلال در جريان آب و مواد غذايي است. لکه‌هاي قهوه‌اي/قرمز روي تنه هم مي‌تواند هم از آسيب آفت باشد هم همراهیِ يک شانکر قارچي/باکتريايي که از زخم‌ها استفاده کرده و وارد شده.

اقدام‌هاي فوري و کم‌ريسک که همين حالا مي‌توانيد انجام دهيد: 1) تنه و شاخه‌هاي اصلي را دقيق بررسي کنيد و هرجا سوراخ فعال + براده تازه ديديد علامت بزنيد. 2) اگر شاخه‌اي به‌وضوح ضعيف، خشک يا شديدا آلوده است، هرس کنيد و چوب آلوده را از باغ خارج کنيد (زير درخت رها نکنيد). 3) بيد تشنه‌اش که شود سريع قهر مي‌کند؛ آبياري را منظم و عميق کنيد (نه هر روز کم‌کم، بلکه با فاصله ولي حسابي)، و پاي درخت را با مالچ سبک بپوشانيد تا رطوبت نگه دارد.

براي کنترل آفت چوب‌خوار، نکته اين است که سم‌پاشي سطحي روي تنه، وقتي لارو داخل چوب است، معمولاً خيلي اثر ندارد. راه اصولي‌تر اين‌هاست: مديريت بهداشت و هرس (حذف کانون‌ها)، تقويت درخت (آبياري درست و تغذيه متعادل؛ کود ازته زياد ندهيد که نرم و آبدار و جذاب‌ترش مي‌کند)، و در موارد شديد استفاده هدفمند از روش‌هاي تزريق/درمان موضعي که بهتر است با نظر کارشناس محل و با شناخت آفت منطقه انجام شود. اگر سوراخ‌ها کم و محدودند، گاهي مي‌شود با يک سيم نازک لارو را در کانال‌ها از بين برد، ولي اگر تعداد زياد است، يعني ماجرا جدي‌تر از «يک مهمان ناخوانده» است 😬

براي اينکه تشخيص دقيق‌تر شود (و نسخه دقيق‌تري بدهم)، لطفاً بگوييد: سن نهال/درخت چقدر است؟ بيد را از قلمه کاشته‌ايد يا نهال؟ محل کاشت آفتاب‌گير است يا نيم‌سايه؟ آبياري‌تان چند وقت يک‌بار و چقدر است؟ و اگر مي‌توانيد، از سوراخ‌ها، براده چوب، و لکه‌هاي تنه يک عکس واضح بفرستيد. چون نوع آفت (و حتي احتمال شانکر) با شکل سوراخ، محل خروج براده و الگوي لکه‌ها فرق مي‌کند.

در پايان، براي آشنايي بيشتر با آفات چوب‌خوار، شانکرها و اصول نگهداري بيد و درختان زينتي، پيشنهاد مي‌کنم مقالات سايت نارگيل را مطالعه نماييد 🌿

برای دیدن پاسخ‌های بیشتر پایین‌تر بروید...

ثبت پاسخ یا نظر